Környezettudatos vakolt homlokzatok

Az URSA TECTONIC szigetelőanyag olyan, mintha a természet ereje alkotta volna. Minimális ökológiai lábnyommal száll szembe a 21. századot elborító műanyagtengerrel.

Egy családi ház homlokzatán át kialakuló hőveszteség elérheti akár a 35 %-ot is, hihetetlenül energiapazarlóvá téve ezzel az épületet. A külső falakat muszáj megfelelő vastagságú hőszigeteléssel ellátni annak érdekében, hogy se bolygónk légkörét ne terheljük az elpocsékolt energiával, se a lakók pénztárcáját annak finanszírozásával. Családi házak esetében az egyik leggyakrabban alkalmazott megoldás a vakolható, külső homlokzati szigeteléssel ellátott épületfal.

Amellett, hogy egy jól megválasztott homlokzati szigetelőanyag nyáron komoly hővédelmi funkciót tud betölteni az épület belső tereinek felmelegedés elleni védelmében, még az épület külső falszerkezetének léghanggátlását is képes eredményesen növelni – amennyiben hangelnyelő tulajdonságai is megfelelőek. A nem éghetőség ilyen szigetelések esetében szabályzatba foglalt követelmény, de felmerülhet további kívánság a megrendelő részéről, mégpedig: hogy az igazán fenntartható épületek homlokzata olyan anyaggal borított legyen, amely környezetre gyakorolt terhelése nemcsak gyártása, hanem teljes beépített életciklusa során is a lehető legkisebb.

A vakolható és átszellőztetett kőzetgyapot megoldások hangszigetelő tulajdonsággal is kiegészített alternatívájaként az URSA egyedülálló minőséget hívott életre üveggyapot alapanyagból a magyar és európai piacokra. A fenntartható URSA TECTONIC ásványgyapot táblák keresztmetszetében látható szálszerkezet mintája hasonló a tektonikus gyűrődésekhez, melyeket a Föld belső erői hoznak létre a felszín alatt. A hidrofóbizált felületű (vakolat hordására kialakított), nem éghető „tektonikus” ásványgyapot lapok épületek vakolt homlokzati szigeteléseként beépítve egyedülálló szigetelési teljesítményüket a szálak különleges gyűréssel létrehozott struktúrájának köszönhetik.

Hangsúlyos, hogy az új, vakolható URSA büszkeség – minden elvárás vagy látszat ellenére – nem kőzetgyapot alapú! Egy másfajta ásványgyapotból: üveggyapotból készült, forradalmian új technológiával. Miért olyan fontos kihangsúlyozni az alapanyagot? Elsősorban azért, mert ezek a kiváló (0,035 W/mK) deklarált hővezetési tényezővel rendelkező üveggyapot táblák nemcsak remek hőszigetelők, de – éppen összetételük okán – nagyon jó hangszigetelő képességgel is rendelkeznek. A rendezetlen üvegszál szerkezetnek köszönhetően a szálak rétegelválási szilárdsága kitűnő, ami kulcsfontosságú igény függőlegesen felrögzített szigetelőtáblák esetében. A nagy testsűrűségű ásványgyapot táblák nyomószilárdsága nagyon jó: könnyed eleganciával hordozzák az installálásukhoz szükséges ragasztót, tolerálják a dübelezést és elbírják a vakolatot. Mivel alaktartásuk kiváló és hő hatására sem zsugorodnak, rendkívül előnyös tulajdonságuk, hogy érzéketlenek a téli- nyári hőingadozásra, nincs hőtágulásuk. Mivel az URSA TECTONIC szigetelő táblák páraáteresztők, ezért a ház homlokzata „lélegzik”, nincs „nejlonzacskó-effektus”. Egészségbarát és környezetbarát mivoltuk valóban elsődleges választássá teszi őket ezen az alkalmazási területen.

A homlokzat maradéktalan szigeteléséhez hozzátartozik a lábazat szigetelése is. Ilyen célra érdemes az URSA XPS PLUS elnevezésű, fagyálló, csekély vízfelvételű, nagy mechanikai ellenálló képességű zárt cellás extrudált polisztirol hőszigetelő táblát alkalmazni, melyet az optimális teljesítmény elérése érdekében ajánlatos a járda szintjétől minimum 30 cm – optimálisan 50 cm – magasságig felvezetni.

A csoda igazából a bolygó belsejéből ered. Az URSA TECTONIC ásványgyapot szigetelések jól, jóra használva, hosszú távú biztonságos komfortot biztosítanak számunkra épületeinkben.


URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop