Okos eszközök a konyhában

Sütő, amely magától állítja be, milyen hőfokon és meddig süssük az életünket? Kamerás rendszer, amellyel a fotelből állíthatjuk be a kívánt sütési paramétereket, ellenőrizhetjük ételünk aktuális állapotát? Főzőlap, amely kikapcsolt állapotban a konyhapult részeként funkcionál? Napjaink technológiai fejlődésével szinte lehetetlen lépést tartani.

Az emberi természet gyakran fenntartásokkal kezeli az ismeretlent, így előfordulhat, hogy csak később építjük be ezeket a hasznos új funkciókat az életünkbe. De miért is jók az okos konyhák, amelyek nem csupán kényelmünket fokozhatjuk, de időt is spórolhatunk velük.

Kell a világítás
Igen magabiztos szakácsnak kell lenni ahhoz, hogy a sütés során ne vessünk egyetlen pillantást sem a készülő fogásra, ha a pedig bele akarunk nézni a készülékbe, ahhoz nem árt némi fény sem. Gyakorlatilag minden sütő rendelkezik belső világítással, azonban ahhoz, hogy ez bekapcsolódjon, ki is kell nyitni a sütő ajtaját. Az okos készülékek azonban ezt másként is meg tudják oldani: vannak már olyan modellek, amelyeknél például elég, ha bekopogunk az ajtón, és a világítás máris aktiválódik, vagy még erre sincs szükség: a Motion React funkcióval rendelkező sütők érzékelik, ha közelítünk hozzá, és ilyenkor bekapcsolják a sütővilágítást és a kijelzőt.

Kamera a sütőben?
Van még ennél is kényelmesebb megoldás! Több márka kínálatában találunk már olyan változatot, amely egy kamerát is tartalmaz, hogy az okos eszközön keresztül is megtekinthető legyen a készülő étel, így fel se kell állni a fotelből ahhoz, hogy ellenőrizzük, mennyire szépen pirul a sült hús vagy bármi más. Mindez ma már akár HD minőségben is elérhető!

A sütő tudja
Napjainkban már igen nagy számban fordulnak elő olyan sütők, amelyek passzív sütéstámogató rendszerrel rendelkeznek, hétköznapibban fogalmazva automatikus programokat kínálnak. Ezek a készíteni kívánt ételnek megfelelően állítják be a sütési hőmérsékletet és időt. Az okos változatok között pedig akad olyan is, amely arra is lehetőséget ad, hogy ne csak az előre programozott opciókból válasszunk, hanem egy recept gyűjteményből válogathassunk. Elég a sütőhöz tartozó alkalmazásban található receptek közül kiválasztani egyet, a készülék pedig ahhoz igazítja a szükséges beállításokat.

Fotózd le az ételt, a sütőd megoldja!
Ma már létezik olyan sütő, ahol a fogyasztóknak csupán egy fényképet kell készítenie az ételről okostelefonnal, az alkalmazás pedig ez alapján beállítja az optimális sütési paramétereket az elkészíteni kívánt ételhez. Egy mesterségesintelligencia-algoritmus segítségével 20 előre meghatározott ételt ismer fel a rendszer a pizzától a lasagnán át a süteményekig. De az alkalmazás „megtanítható” az ételek felismerésére és az azokhoz tartozó beállítások elmentésére, a felhasználó így saját könyvtárat is létrehozhat. Egyes modellek úgy képesek tanulni és a programjaikat tökéletesíteni, hogy a felhasználók által végzett finomhangolások adatait gyűjtik, elemzik és összesítik. Így, ha egy sütőprogram egy óra harminc percre van beállítva, de a sütők használóinak zöme 80 percre igazítja azt, akkor a készülék változtat az alapprogramján.

Páraelszívás okosan
Az automatizmusok nem csak egy készüléken belül érhetők el. A rendszerbe kapcsoltságot használják ki például az olyan okosfunkciók, mint az elszívó automatikus teljesítmény-szabályozása. Az ilyen készülékek a főzőlap beállítása alapján kalkulálják a szükséges elszívó erőt, vagyis, ha a felhasználó alacsonyabbra állítja a főzőzóna erejét, akkor ez alapján az elszívó is visszavesz a teljesítményből.

Másként okos
Léteznek olyan fejlesztések is, amelyek nem feltétlenül sorolhatók az okos funkciók közé, mégis nagyon okos megoldást kínálnak. Van olyan főzőlap, amely a konyhapultba kerül beépítésre, a főzőzónák viszont láthatatlanok maradnak, csak a vezérlőfelület látszik. A főzőfelület maga pedig csak egy speciális tartozék segítségével hozható működésbe, ami használat után eltávolítható, és a felület ismét konyhapultként funkcionálhat, így gyakorlatilag egy olyan főzőlapról beszélhetünk, ami nem vesz el helyet a pultból.

Az idei Konyhakiállításra többek között ezért is érdemes lesz majd kilátogatni április 22-24. között a Budapest Arénába: az érdeklődők személyesen is feltérképezhetik a konyhai készülékek legújabb innovációit, a speciális fejlesztéseket és okos megoldásokat, mindezt kellemes környezetben, egy helyen, és akár egy 2,5 millió Ft értékű egyedi tervezésű konyhabútort is nyerhetnek!

www.konyhakiallitas.hu


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop