Kompromisszumok nélkül

A 2,5 szobás, 67 négyzetméteres, apró konyhás lakásban csak a kompromisszumok nélküli teljes átépítés jöhetett szóba. Egyediség, eredetiség, minőség – ezen vezérelvek mentén tervezett mindent újra a legkisebb részletekig Szabó Péter.

kompromisszumoknelkul 720

A 67 négyzetméteres lakás a szétszabdalása elott valaha egy újlipótvárosi nagypolgári otthon részét képezte. Új tulajdonosa, a harmincas évei elején járó egyedülálló menedzser vágya egy olyan otthon volt a nyüzsgo-pezsgo hangulatú, többnyire középosztálybeli értelmiségiek lakta negyedben, ahol szabadidejében vendégül láthat egy népesebb baráti társaságot is. Átalakítgatásokkal mindezt nem lehetett volna megvalósítani az eredetileg 2,5 szobás, apró konyhás lakásban, ezért csak egy igényes, kompromisszumok nélküli teljes átépítés jöhetett szóba. A megbízó igényeihez és életmódjához kellett tehát a legkisebb részletekig újratervezni a lakást, az egyediség, eredetiség, minoség vezérelvei mentén.

Az alapokig visszabontott lakás újjáépítése közel hat hónapig tartott. Az átalakítással a lakás egyik felében sikerült egy közel 40 négyzetméteres, csendes mellékutcára nézo, világos nappali-konyha-étkezo részt kialakítani, a másikban pedig – a társasági tértol külön folyosóval szeparált – hálót, ettol üvegfallal elválasztott ablakos fürdoszobát és egy külön vécét. Az átépítéshez az összes belso válaszfalat le kellett bontani, új aljzatbetont és nyílászárókat beépíteni, és persze a teljes víz- és elektromos, gépészeti hálózatot kicserélni. A békés együttélés érdekében a szomszéd lakásokkal határos falakat hang- és hoszigeteltük, az eloszobában meleg tónusú fapanelekkel borítottuk. E falba simul a kis háztartási helyiség, amelyben a mosó- és szárítógépet, a takarítóeszközöket rejtettük el. Szinte kínálta magát, hogy a legkorszerubb anyagokkal és felszerelésekkel, gépészettel újjávarázsolt lakás az okosotthon nyújtotta kényelmi igényeknek is eleget tegyen: a klíma, a futés, az elektromos redonyök mozgatása, a háztartási gépek ki-, bekapcsolása mind-mind távirányítással szabályozható. Mivel az átalakításon túl a megbízó új otthonának berendezésében is részt vettem, a bútorok megválasztásával és a színvilág kialakításánál is az eredetiségre és egyediségre törekedtem: a lakás ne az éppen aktuális divatos stílusirányzatot, hanem a tulajdonos egyéniségét, életmódját, igényeit tükrözze.

  

A tervezés legfontosabb elemének a téralkotást tartom, ebben nincs kompromisszum, a többi dologra van sok megoldás. Kerülöm a „közízlésnek megfelelő”, átlagos dolgokat, inkább a megosztó irányba megyek el.

kompromisszumoknelkul portre

Szabó Péter
enteriőrtervező


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop