Klíma vagy légkondi?

Aki jó akcentussal beszéli az életet
Mérlegen a gyorslakóházak. Idő és pénz
Dobozba zárt varázslat

Hamarosan tömegek rohanják meg a barkácsáruházakat, hipermarketeket, hogy akciós „klímához, légkondihoz” jussanak. Ugye, Ön is használta már a légkondicionálás kifejezést, a klimatizálás szinonimájaként. Veszek egy klímaberendezést a lakásba, hogy légkondicionáljon. Szóval, akkor mit veszek? Klímaberendezést? Légkondicionálót? Mit tesz a klíma és mit a légkondicionáló? A kettő nem ugyanaz?

 

Nos, a szó szigorúan vett értemében sajnos nem. A közszó ma már szinte teljesen azonosítja a klímát a légkondicionálóval.
De hát mit is csinál egy klíma vagyis egy légkondi? Hűt, esetleg fűt, jobb esetben némi légszűrést is végez. Hát igen… Azt tudni kell, hogy az emberi test igen érzékeny műszer! Attól, hogy a levegő éppoly meleg, vagy éppen hűvös, amilyennek szeretnénk, még közel sem biztos, hogy valóban minden szempontból optimális körülmények közt tartózkodunk.

Jobb esetben ismerősök, kollégák elbeszélése alapján, rosszabb esetben saját tapasztalatból mindenki ismeri a klimatizált helyiségek „mellékhatásait”: úgy mint fejfájás, krákogás, torokfájás, koncentrációzavar. Kint 40 fokon éget a nap, odabent 22 fok sincs, mégsem megy a munka, zúg a fej, ég a szem, nem jönnek a gondolatok.

Nézzünk, mi is befolyásolja zárt térben a közérzetünket: a levegő hőmérséklete, oxigén és páratartalma, tisztasága vagy éppen szennyezettsége, sőt még az illata is pláne, ha az inkább szag…

És akkor ebből mit „intéz el” egy klíma? A hőmérsékletet, esetleg némi légszűréssel a szennyezettséget. És ha a klíma a nagy meleg miatt sokat megy, akkor a páratartalmat is tudja csökkenteni.

Hát, azért ez maximum két és fél tulajdonság.

Ugye azért lassan látszik, hogy mi lehet a különbség a klíma és a légkondícionáló között!

Az IGAZI légkondicionáló, ha kell hűt, ha kell fűt, szellőztet, párásít vagy szárít, tisztítja a levegőt, megköti a szagokat. Ezt korábban egyetlen berendezés nem tudta megvalósítani. Akár 4-5 különféle „ketyere” kellett hozzá, pl. szellőztető ventilátor, légtisztító, párásító. Több szerkezet, több karbantartás, több hibalehetőség.

 

{gallery}images/stories/aktualis/2013_06/klima{/gallery}

 

Szerencsére, ma már léteznek olyan berendezések, amelyek mindezeket az előnyöket egyetlen készülékben egyesítik.
Minden klíma tud levegőt szárítani, hiszen ez a hűtés természetes velejárója. Na de hűtés nélkül? Megalkottak egy olyan beltéri egységet, aminek egyik fele hűt, a másik fűt. A lehűtött levegőből kicsapódik a nedvesség, de ez a hideg és száraz levegő a kilépés előtt keveredik a másik „fél gépbe” felmelegített levegővel, így a hőmérséklet nem változik, csak éppen szárad a levegő.

Képes friss levegőt juttatni a térbe, egy szabadalmaztatott technológia a Flash-stream – kisüléses szennyeződésromboló rendszer segítségével: A levegő egy elektromos kisülés „falon” halad át, ahol a kisülések hatására a szennyezőanyagok elemi részelemeikre hullnak. A Flash-streamer lebontó képessége ugyanazon elektromos teljesítménnyel mintegy 1000-szer gyorsabb, mint a leggyakrabban használt plazma típusú egységeké.
Úgy képes párásítani a levegőt, hogy nem kell állandóan vízzel töltögetni a berendezést, mert összegyűjti a levegő nedvességtartalmát, és ezt jutatja a szoba belsejébe.

Sőt 1 kW elektromos energiából több mint 5 kW fűtési teljesítményt képesek generálni, vagyis olcsóbban fűtenek árammal, mint gázzal lehetne, s ami a legfontosabb, – hiszen ezért vásároljuk a klímát, – hogy 1 kW elektromos energiából 5 kW hűtési teljesítményt állítanak elő.
Mindemellett a tulajdonságok mellett képes megkötni a szagokat. A titán-apatit alapú fotokatalitikus szűrő segítségével, amely szagmegkötésben verhetetlen. Nem véletlen, hogy az autó-kipufogókban is katalizátorokat használnak.

Sokszor és sok helyen elmondták és leírták már, hogy a klímaberendezés beszerzése előtt forduljunk szakemberhez. Ha mégsem így teszünk, legalább azt ajánlatos tudni, hogy klímát vagy légkondit akarunk…

Medgyesi Tamás
okleveles gépészmérnök,
épületgépész, cégvezető
Cool Airconditional Kft.
1046 Budapest, Szent Imre utca 1.
info@coolklima.hu
www.coolklima.hu

 

Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop