Füstös falatok

Ha nyár, akkor grillezés! Nincs jobb ilyenkor egy grillpartinál, meghívni a családot, a barátokat, és jobbnál jobb, faszénen sült füstös falatokkal kényeztetni őket.

 

01 128 722 500 100

 

Grillzöldségek

Bármilyen zöldséget grillezhetünk. Én leginkább a paradicsomot, a hagymát, a gombát szeretem, de nagyon finom a padlizsán, a cukkini, a paprika is. A legjobb, ha eldobható lyukacsos grilltálcán sütjük a feldarabolt zöldségeket. Sütés előtt enyhén olajozzuk be őket, sózni inkább sütés után érdemes, ha kell egyáltalán.

Hagymás máj

500 gramm csirkemájat megtisztítunk, a két fej vöröshagymát felszeleteljük. Egy grilltálcát kibélelünk hagymával, rápakoljuk a májat, sózzuk, és faszén felett megsütjük. Utólag is ízesíthetjük, ha szükséges. Mehet rá zöld fűszer is, de a máj önmagában annyira finom füstös, telt ízű lesz, hogy nem igényel a sónál és borsnál többet. Pirítós kenyérrel tálaljuk.

Grillezett ananász

A gyümölcsök is nagyon finomak grillen sütve, a meleg gyümölcs vaníliafagyival szuper páros, de önmagában is megállja a helyét desszertként vagy akár köretként is. Finom grillezve az ananász, az eper, az alma, a körte.

A legtöbb hús akkor finom, ha sütés előtt pácban áll egy-két órát, vagy akár egy éjszakát. A következő pácok nem tartalmaznak extrán hozzáadott sót, így az nem vonja ki a nedvességet a húsból a pácolódás alatt. Az arányok csak iránymutatást adnak, szabadon lehet kísérletezni a hozzávalókkal. Csak bátran! Mindenkit arra biztatok, hogy használja a friss vagy szárított zöld fűszereket, egyéb fűszereket. A szabály, hogy nincs szabály: bármi bármivel kombinálható.

Mézes, mustáros pác

* 2 evőkanál mustár * 3 evőkanál méz * 2 teáskanál mustármag * 4 evőkanál olívaolaj 500 gramm sertéstarjához 1-2 óra a pácban sózás ízlés szerint mehet a grillre

Chilis, mézes pikáns pác
* 4 evőkanál szójaszósz * 2 evőkanál méz * chili paprika ízlés szerint * 2 evőkanál olívaolaj 500 gramm csirkeszárnyhoz, csirkemellhez vagy sertéstarjához 1-2 óra a pácban sózás ízlés szerint grillezés

Zsályás, fokhagymás pác

* egy nagy csokor zsályalevél (20-25 darab) * 3 gerezd reszelt fokhagyma * 4 evőkanál olívaolaj 500 gramm csirkemellhez 1-2 óra a pácban sózás ízlés szerint grillezés

Amerika kedvence

Húzzunk nyársra pillecukrokat, és parázs felett folyamatosan és gyorsan forgatva pirítsuk meg. Csak mértékkel fogyasszuk, mert igazi kalóriaés cukorbomba!

Grillezett feta sajt

Az alufóliát kibéleljük két szelet hagymával és paradicsommal. Ráhelyezzük a feta sajtot, majd jöhet újra egy-egy karika hagyma, paradicsom, friss bazsalikom, majd becsomagoljuk. Faszén felett 5–10 perc alatt megsütjük.

Füstös padlizsánkrém

A padlizsánt és a hagymát megsütjük faszénen, majd miután megtisztítottuk a sült héjuktól, fokhagymával összeturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk. A tojás sárgájából és az olajból majonézt készítünk (a tojást habverővel verjük, és apránként hozzácsepegtetjük az olajat). Sóval, borssal ízesítjük, és 3–4 evőkanálnyit a padlizsánkrémhez keverünk. Pirítós kenyérrel tálaljuk.

* 3 padlizsán * 1 fej hagyma * 1 gerezd fokhagyma * 1,5 dl olaj * 1 tojás sárgája * só, bors

Tipp: rusztikusabb, ha a padlizsánt és a hagymát villával törjük össze, a fokhagymát pedig belereszeljük.

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop