Kérdések-válaszok: elektromos fűtés II.

Sokan keresik manapság a gázfűtés alternatíváit, így az érdeklődés középpontjába került az elektromos fűtés, ráadásul a Széchenyi Terv Plusz „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázat keretén belül támogatható beruházás lesz az elektromos fűtőpanellel történő fűtéskorszerűsítés. A piacvezető norvég Nobo termékeket 30 éve forgalmazó Némon Henrik, a MANI Kft. tulajdonosa válaszol néhány felmerülő gyakorlati kérdésre.

– Alkalmazható-e az elektromos fűtés padlófűtésként, és milyen burkolattípusok alá?
– A Nobo gyártó kínálatában a fűtőpanelek mellett megtalálható az elektromos padlófűtés is, amellyel teljes körű elektromos fűtésalternatívát tudunk biztosítani. A padlófűtés nagy előnye, hogy a burkolat alatt láthatatlanul van elhelyezve, és a sokak által kedvelt meleg padlót biztosítja, viszont kiépítése komplexebb feladat. A padlófűtés-fűtőszőnyegek gyakorlatilag bármilyen burkolat alá elhelyezhetők megfelelő rétegrend kialakítással, akár épített zuhanyzóba is. A fűtőszőnyeg vastagsága mindössze 3 mm, így felújítás esetén is jó eséllyel beépíthető anélkül, hogy jelentős szintemelkedésünk lenne. Padlófűtésből jellemzően két teljesítmény létezik, alacsonyabb és magasabb Watt/m2. Azt, hogy melyik típust használjuk, a méretezés határozza meg. A padlófűtés tervezése valamivel összetettebb feladat, mint a fűtőpaneleké, így ezzel kapcsolatban mindenképpen érdemes időben szakképzett személytől ajánlást kérni.

– Hogyan szabályozhatók a különböző helyiségekben található fűtőpanelek?
– A fűtés szabályozhatósága kiemelt fontosságú, nem véletlen, hogy 2018 óta Európában a telepített fűtőberendezéseknél a gyártók számára kötelező elem a programozhatóság. Ez azt jelenti, hogy fűtésünket az életvitelünkhöz igazíthatjuk, így a helyiségekben abban az időszakban, amikor nem használjuk aktívan, pl. éjszaka vagy napközben, alacsonyabb hőmérsékletet állíthassunk be. Ezzel a néhány fokos hőmérséklet-ingadoztatással jelentős, éves szinten akár 20 százalékos megtakarítás is elérhető. A Nobo termékek termosztátjai a fenti programozás mellett egy adaptív-öntanuló szoftverrel is rendelkeznek, amely lehetővé teszi, hogy a felfűtést minél optimálisabbra állítsuk be. Másik fontos szempont a szabályozásban, hogy minden egyes fűtőpanel vagy fűtőszőnyeg külön-külön állítható. Ennek azért van jelentősége, mert így biztosítható, hogy minden helyiségben a kívánt hőmérséklet legyen. Természetesen a szabályozást ma már okostelefonos vezérléssel is kérhetjük, amely kétségtelenül a legkényelmesebb megoldást kínálja. Az egyes vezérlési megoldásokat a Nobo különböző termosztátjai biztosítják, amelyeket moduláris felépítése révén akár utólag is cserélhetünk, így, ha változik a felhasználói igény, elegendő csak a termosztátot bővíteni, és nem kell a fűtőpanelt is cserélni.

– Amennyiben csupán kiegészítő fűtésként kerül egy-egy helyiségbe a fűtőpanel, melyik típus a legideálisabb, és mobilizálható-e?
– A fűtőpanelek természetesen használhatók kiegészítő fűtésként is, hiszen minden készülék termosztáttal rendelkezik, így csak akkor fűt, ha arra szükség van. Ilyen felhasználás esetén is érdemes a készüléket a falra felszerelni, mivel ekkor foglalja a legkisebb helyett. Ugyanakkor, ha a paneleket nem szeretnénk felszerelni, lehetőség van – a legkisebb fűtőpanelek kivételével – lábakra vagy görgős lábakra szerelni a készülékeket, így megoldható, hogy a fűtőpanelt több helyiségben használják vagy elrakják, ha már nincs szükség rá. Mivel bármely készülék használható lábbal, így a formai vagy méretbeli igények határozzák meg, hogy mely típus a megfelelő.

– Minden elektronikus eszköznek, amit kikapcsolás után nem áramtalanítunk, van készenléti fogyasztása. Lehet-e, illetve hogyan lehet a legenergiatakarékosabban üzemeltetni ezeket a készülékeket, például a nyári szezonban?
– A Nobo fűtőpanelek már jó néhány éve az egyik legfejlettebb elektronikával rendelkeznek, így a készülékek ún. standby fogyasztása kevesebb mint 0,5 Watt. Ez az értek már ma kielégíti az EU 2025-re bevezetni tervezett irányelvét. A fentiek azért fontosak, mert a készülékek a nyári időszakon túl a fűtési idényben is folyamatosan használják a standby fogyasztást, így egy nagyobb lakás esetén a fentiek akár több tízezer forint megtakarítást is jelenthetnek egy kevésbé korszerű berendezéshez képest.

Látogasson el bemutatótermünkbe, ahol a legújabb fejlesztések is megtekinthetők!


MANI Magyar-Norvég Kft.
1148 Budapest, Nagy Lajos király útja 81.
Tel.: 1/363 3058
info@nobo.hu
www.nobo.hu


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop