Kérdések-válaszok: elektromos fűtés I.

Sokan keresik manapság a gázfűtés alternatíváit, így az érdeklődés középpontjába került az elektromos fűtés, ráadásul a Széchenyi Terv Plusz „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázat keretén belül támogatható beruházás lesz az elektromos fűtőpanellel történő fűtéskorszerűsítés. Némon Henriket, a Magyar-Norvég Kft. ügyvezető tulajdonosát kérdezzük a témáról, aki 30 éve forgalmazza a piacvezető Nobo norvég gyártó termékeit.

– Milyen tényezőket kell számításba venni annak érdekében, hogy fűtésmegoldásunk minden szempontból a legideálisabb legyen?
– Egy fűtésrendszer kiválasztásakor sok szempontot kell vizsgálnunk, és természetesen a helyi adottságokból kell kiindulnunk. Minden terméknek és technológiának van előnye és hátránya is, így a legideálisabb megoldás az adott épület típusától, funkciójától és az azt használók komfortigényétől is függ. Minden esetben annak kell lennie a kiindulási alapnak, hogy megbecsüljük a tervezett fűtésirendszerek beruházási, karbantartási és üzemeltetési költségét 15-20 évre kivetítve, ugyanis nagyjából ilyen időtávra érdemes tervezni. Így már láthatókká válnak gazdaságilag az egyes rendszerek közötti különbségek, és utána még figyelembe kell venni saját preferenciáinkat: esztétika, szabályozhatóság, fűtés helyigénye vagy a kivitelezés komplexitása.

– Mennyire befolyásolja a döntést a fűteni kívánt ingatlan használati jellege, hogy állandóan lakott épületbe, időszakosan használt nyaralóba vagy csak temperáló fűtésre szeretnénk a fűtést?
– Az épületek funkciója és fűtési igénye természetesen befolyásolja a méretezést és az ajánlott fűtési szabályozhatóságot. Más teljesítmény kell egy kiegészítő vagy önálló fűtés esetén, illetve egy nyaralónál például az okosvezérlés vagy távvezérlés szinte elengedhetetlen a megfelelő komfort érdekében. Az elektromos fűtőpanel egyik nagy előnye, hogy bármikor bővíthetjük fűtésünket mind teljesítményben, mind szabályozhatóságban. Így például, ha a temperáló fűtésű helyiség idővel más funkciót kap, a fűtőpanelek termosztátjait könnyedén cserélhetjük, bővíthetjük az adott helyiség vezérlésigényéhez.

– Milyen energetikai besorolású, állandóan használt lakóépületbe nem javasolt az elektromos fűtés?
– Minél rosszabb egy épület energetikai besorolása, vagyis minél rosszabb a szigetelése, az természetesen az üzemeltetési költségre egyre nagyobb hatással van. Persze igaz ez minden fűtésrendszerre. Mivel az elektromos fűtésnél jellemzően magasabb üzemeltetési költséggel számolhatunk, mint egy gázfűtésnél, így a kezdeti beruházásbeli gazdasági előnyöket ekkor hamarabb emészti fel. Emiatt a mi véleményünk szerint egy régi épületen először a szigetelést kell
megoldani, amely után az elektromos fűtés már jó választás lehet.

– Célszerű-e tervet készíttetni a beruházás előtt, ha napelemmel kombinált megoldást választunk, illetve ha nincs napelemünk?
– Természetesen célszerű segítséget kérni a tervezésben és méretezésben, erre gyors megoldást kínálunk a weblapunkon elhelyezett termékajánlónkkal, vagy ha bemutatótermünkbe, illetve országos partnereinkhez ellátogatnak. Amennyiben valaki napelemmel szeretné kombinálni az elektromos fűtőpaneleket, a napelemes kivitelező kiindulási alapja a betervezett fűtési teljesítmény lesz, így emiatt is célszerű legalább egy előzetes tájékoztató ajánlatot kérni tőlünk, akár email formájában. Ehhez mindössze az épület alaprajzát kell elküldeni és az ingatlan állagáról kérünk információkat.

– Honnan tudható, hogy elektromos hálózatunk és a villanyóránk elbírja-e a terhelést, azaz elegendő-e a szükséges áramerősség?
– A villanyóra bővítése elektromos fűtés esetén nagy valószínűséggel nem kihagyható, pláne, ha gáz üzem helyett elektromos működésű lesz a konyhai sütő, főzőlap stb. is. Az, hogy mekkora lesz az ingatlan egyidejű terhelése, számítással megadható, ehhez kell a villanyórát méretezni. És hogy honnan tudható, hogy mekkora a villanyóránk jelenlegi csatlakozási teljesítménye? Nos, a villanyóra alatt/mellett elhelyezett 1 vagy 3 főbiztosítékon van egy jól látható szám, amely Amperben adja meg a maximális egyidejű terhelést. Ha összeadjuk az összes elektromos készülékeink teljesítményét, és elosztjuk 230 Volttal, megkapjuk, hogy mennyi a maximális terhelésünk, ami persze egyidejűleg valószínűleg nem következik be. Tapasztalat alapján elmondható, hogy azok a kisebb lakások, amelyeket már felújítottak, ott általában az elektromos rendszert is bővítették, és ekkor a meglévő kiépítés elegendő lehet az elektromos fűtésre.

Látogasson el bemutatótermünkbe, ahol a legújabb fejlesztések is megtekinthetők!

MANI Magyar-Norvég Kft.
1148 Budapest, Nagy Lajos király útja 81.
Tel.: 1/363 3058
info@nobo.hu
www.nobo.hu


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop