Hozzávalók 4 személy részére:
50 dkg karalábé (kb. 4 darab), 30 dkg sárgarépa, 30 dkg fejtett zöldborsó, 1-2 ek. olaj, 1 tk. cukor, 1-2 tk. só ízlés szerint (ha levest használunk, akkor jóval kevesebb), 1-2 babérlevél, 1 csokor apróra vágott kapor, 4 dl zöldségleves vagy víz (kb. annyi, ami éppen ellepi a zöldségeket), 1-1,5 dl tej, 1 ek. átszitált liszt (átszitálni azért jó, mert könnyebb csomómentesen elkeverni), 20 dkg szeletelt füstölt lazac, 1 citrom a tálaláshoz
A karalábét és répát meghámozzuk, 1×1 cm-es kockákra vágjuk, majd kevés olajon, magas hőfokon 2-3 percig sütjük. Felöntjük a levessel/vízzel, sózzuk ízlés szerint, hozzáadjuk a cukrot, babérlevelet, az apróra vágott kapor felét, a borsót, és 15-20 percig főzzük. Ezután a főzeléket besűrítjük: a lisztet elkeverjük a hideg tejben, folyamatos kavargatás mellett hozzáöntjük a zöldségekhez, és felforraljuk. Az apróra vágott kapor másik felét most keverjük a főzelékbe, hogy finom friss kapor ízt kölcsönözzön az ételnek. A besűrűsödött főzeléket a szeletelt füstölt lazaccal és egy pici citromlével tálaljuk.
Hozzászólások