Kamerarendszerek otthonunkban

Napjainkban szinte már minden üzletben, de egyre több magántulajdonú ingatlannál is találkozhatunk videó megfigyelőrendszerekkel, amelyek a rohamosan fejlődő informatika révén az egyik legelterjedtebb biztonságtechnikai berendezéssé váltak. A korábban kizárólag nagy pénzintézetek által használt rendszerek többnyire kiegészítő elemei a biztonságnak, hiszen eleve csak megfigyelésre szolgálnak. Használatukat nemcsak műszaki oldalról kell körültekintően megtervezni, de jogszabályok is kötik a felhasználók kezét.

A családok egyik legnagyobb vagyontárgya az otthonuk, egyre több helyen merül fel az igény a családi ház kamerás megfigyelésére. Kamerák terén nagyon széles a választék, léteznek valódi távfelügyelettel rendelkezők, azaz rá tudunk nézni, mobilunk segítségével tudjuk böngészni az otthoni kamerák képeit. Léteznek vezeték nélküli rendszerek, amelyek könnyedén telepíthetők, illetve az ilyen IP alapú megfigyelő kamerák, amelyek a kép mellett hangot is továbbítanak, így nemcsak láthatjuk, de hallhatjuk is az ott zajló eseményeket.

Hová szereljük a kamerákat?

Családi házas kamerarendszernél elsősorban az udvart néző kamerára gondolunk. Természetesen lehet beltéri kamerákat is telepíteni, azonban ahhoz, hogy észrevegyük a behatolót, a kültéren egy úgynevezett héjvédelmet kell kiépíteni, amivel lényegében körben látjuk a házat. Ehhez a legjobb megoldás az infraledes csőkamera, amely éjjellátó funkcióval bír. Éjszakai módban fekete-fehér képet ad inframegvilágítás mellett. Ezekbe a kompakt készülékekbe beleépítettek infraledeket, amelyek sötétedéskor bekapcsolódnak, és a kamera átvált éjjellátó üzemmódba, fekete-fehér felvételeket rögzítve. Éjszaka, sötétben is képes látni, amikor az emberi szemnek vaksötét van. Ha gondolkozunk azon, hogy beltért is figyeljük, akkor dómkamerát szereltessük. Ezek olcsóbbak, nem kell időjárásállónak lenniük, másrészt esztétikusabbak is, és jobban beleolvadnak a környezetükbe.

Mennyi kamerát válasszunk?

A telepítés előtt fontos tudni, hogy fel akarjuk-e ismerni a betörőt, vagy csak látni, ahogy elviszik az értékeinket, előbbi esetben ugyanis nem csak az épület négy sarkára érdemes tervezni kamerákat. Tudnunk kell, hogy mit szeretnénk megvédeni a megfigyeléssel: nyilván a legfontosabb maga a ház, de ha van különálló garázs, akkor annak a védelmére is figyelmet kell szentelni. A kerti tárolóban, fészerben is komoly értékek lehetnek, tehát azt is érdemes bevenni a védendő területek közé. A leggyakoribb behatolási pont a főbejárat, a hátsó bejárat, terasz, garázskapu, így tehát egy-egy ingatlan adottságaitól függően 6-7 kamerával a legtöbb családi ház kellő biztonsággal megfigyelhető.

Kameratípusok

Talán a box kamera a legelterjedtebb típus, hagyományos kialakítású, viszonylag nagyméretű, általában téglatest alakú. Ezek a tipikus megjelenésű megfigyelő kamerák szinte bármilyen látószögű lencsével összeépíthető, kültérire csak fűthető kameraházba szerelhető fel. Az IP kamerák kinézetben hasonlítanak ugyan a box kamerákhoz, de ezek olyan digitális berendezések, amelyek már önmagukban képesek képfeldolgozásra. Kábeles vagy drót nélküli verzió is létezik belőlük, legtöbbjük önállóan is képes belső szoftverük segítségével továbbítani a rögzített képet az internetre. A dóm kamerák könnyen felismerhetők: szerkezetük félgömbszerű, mennyezetre szerelhetők, alapvetően beltéri készülékek. Az egyszerűbb kivitelűeket telepítéskor beállítják, onnantól kezdve egy irányba néznek, távolról nem állíthatók. A komplexebb, speed dome kamerák forgathatók, mozgatásuk távvezérelhető. Ezeket általában olyan helyekre érdemes felszerelni, ahol van portaszolgálat.

IP alapú vagy analóg kamerarendszert?

Az IP alapú berendezések évek óta jelen vannak a gyártók termékpalettáján, áruk lassan felveszi a versenyt a hagyományosabb analóg kamerákkal. A felvétel minősége és felhasználhatósága az analóg rendszereknél korlátos, azonban családi házas megfigyelési szinten ma még mindig van létjogosultsága. Hasonló árkategóriában levő rendszereket összehasonlítva az analóg rendszer 0,3 megapixelt rögzít, míg egy IP rendszernél általánosan elfogadott az 1,3 megapixeles minőség. Az adatokat tárolni is kell, és a nagy teljesítményű adattárolók ára gyakran igen borsos. Analóg rendszereknél egy 2-3 kamerás rendszerhez elég lehet egy 500 GB-os merevlemez. 8 kameráig elég az 1 TB-os, felette pedig ruházzunk be 2 TB-nyi HDD-re. Fontos, hogy a tárolás ideje megfelelő legyen, hiszen a megfigyelt eseményre lehet, hogy csak napok vagy hetek után derül fény, és ha addigra már felülíródott a kamera által rögzített kép, akkor a nem megfelelő tárhely miatt elvesztettük a lényegi információkat.

Családi házunk biztonsági kamerákkal kiegészített védelméhez számos szempont mérlegelése szükséges, hogy elvárásaink maradéktalanul teljesüljenek. A kamerák számának, típusának megválasztásához, a rendszer kiépítéséhez szakember igénybevétele ajánlott.

Videómegfigyeléssel kapcsolatos jogi kérdések

A személyiségi jogok védelme nagyon komolyan meghatározza a videó megfigyelőrendszerek számos paraméterét. Figyelni kell a kamerák látószögére, azaz hogy kizárólag a megfigyelés céljára összpontosítson, más területre nem fókuszálhat. Közterületen nem végezhetünk megfigyelést, arra csak a rendőrségnek vagy bizonyos esetekben az önkormányzatoknak van lehetősége. Egy garázs előtt elhelyezett kamera gyakran szabályokba ütköző módon rögzíti a felvételeket. A közforgalom előtt nyitott magánterületeken, például egy üzlet előtti parkolóban a felvételek legfeljebb három napig tárolhatók, a korábbi képsorokat vissza nem állítható módon törölni kell.

Társasházi megfigyelés

Sok társasházban találkozunk kamerarendszerrel, azonban ezeken a helyeken is több kitételnek kell megfelelni a berendezések telepítése és használata érdekében. A telepítés első feltétele a kétharmados közgyűlési határozat. A tapasztalat szerint ez már egy elég kemény feltétel, mert sokan bizalmatlanok a képrögzítéssel kapcsolatban. Érvényes közgyűlési határozat után a lakóközösségnek a kamerarendszer beüzemeléséhez működési szabályzatot kell készítenie, amelynek számos jogszabályi kitételt kell tartalmaznia. Tudni kell, hogy a társasházi lakóközösség csupán adatrögzítést végezhet, az adatkezeléshez, adatfelhasználáshoz nincs jogosultsága, a közös képviselőnek vagy a műszaki szakembernek sem. Ezeket a tevékenységeket kizárólag szerződéses vagyonőr végezheti. Büntetőjogi kategóriába tartoznak a személyes adattal való visszaélések, a jogosulatlan adatkezelés akár börtönbüntetéssel is sújtható. Fontos tudni, hogy az adatrögzítés, személyes adatokat tartalmazó felvételek tárolása a társasház felelőssége, ezért kiemelten fontos, hogy a kamerarendszer olyan biztonsági megoldásokat tartalmazzon, amelyek korszerűnek mondhatók az informatikában. Például: fizikailag is elkülönített hálózaton legyen a rendszer, titkosított kapcsolat legyen a kamera és a szerver között, jelszóval védett adminisztrációs felület, testre szabható jogosultságok a felhasználók részére. A biztonság alapja tehát a megfelelő tervezés, kivitelezés, konfigurálás és üzemeltetés.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop