Hőszivattyú a mindig kellemes közérzetért – akár régi radiátoros rendszerrel is

Azt már szinte mindenki tudja, hogy a hőszivattyú leginkább az alacsony hőmérsékletű fűtővízzel működő sugárzó felületű rendszereket kedveli – pl. padló- és falfűtést –, így újonnan épülő házakhoz ez a legjobb. Hazánkban azonban nagyon sok otthonban fűtenek gázzal, a hőszivattyúra történő teljes átállás pedig költséges lenne, ezért a japán Chofu előállt egy hibrid fűtési rendszerrel, ötvözve a hőszivattyút a gázkazánnal.

Új építésű ingatlanok fűtése-hűtése

A megújuló energiákból gazdálkodó hőszivattyú a korábbi hagyományos gázzal történtő fűtésnél lényegesen kedvezőbb díjszabású, ami napjaink energiaválságos időszakában különösen hangsúlyos minden család számára. Környezetbarát, mert nem juttat káros anyagot a levegőbe, és biztonságos is, nem kell mérgezéstől, robbanástól tartani. A rengeteg jó tulajdonságon túl még egy fontos előnye, hogy a hagyományos fűtéssel szemben hűtésre is használható, így otthonunkban mindig olyan hőmérséklet lesz, amilyenre éppen vágyunk, nincs szükség külön klímára. Megszabadulunk a gáztól, a bekötés hosszadalmas és költséges ügyintézésétől, a készülék az épületen kívül helyezkedik el, senkit nem zavar, típusától függően pedig akár dizájnos is lehet, nem veszi el az értékes beltéri négyzetmétereket. Telepítése gyors, hamar üzembe helyezhető, minimális áramfogyasztással működik, napelem használata esetén pedig a fűtés gyakorlatilag akár ingyenes is lehet.

A japán Chofu hőszivattyú az egyik legmegbízhatóbb választás, tükrözve a japán precizitást: egyszerűen programozható, akár különböző szintek fűtésére is alkalmas. A készülék telepítése, fenntartása maximálisan hatékony, feltöltött rendszerrel érkezik, külön klímafeltöltésre így nincs is szükség, kialakításának köszönhetően pedig az éves ellenőrzés időszaka hosszabbra tehető. Tapasztalataink szerint mindez idáig egyetlen Chofu gép sem hibásodott meg.

Hagyományos kazánfűtéses otthonok hibrid fűtése

Lehet fűteni hőszivattyúval radiátoros rendszert? A válasz: igen! A hagyományos kazán (olaj-, fa-, gáz-, vegyestüzelésű) és a hozzájuk kapcsolódó radiátoros rendszerek előremenő vízhőmérséklete inkább 60 ˚C fölötti hőmérsékletű, ezért ebbe a rendszerbe a hőszivattyút nem szabad változtatás nélkül beépíteni. A változtatás ebben az esetben a radiátor fűtőfelületének növelését jelenti, magyarul nagyobb radiátorokat kell felszerelni. Első hallásra mindez jelentős kiadásnak tűnik, de a megoldás az, hogy a nagyobb radiátorokat átszerelik a kisebbek helyére, és csak azokat kell cserélni nagyobbra. Hogy milyen méretű radiátorok szükségesek az alacsony előremenő vízzel működő rendszerbe, tervezői feladat kiszámolni, bár egy tapasztalt fűtésszerelő is – a gyártók által megadott adatok figyelembevételével – gond nélkül megmondja a megrendelőnek. Amennyiben eredendően is kondenzációs gázkazánhoz méretezték a rendszert, szinte változtatás nélkül illeszthető a hőszivattyú a gázkazán helyébe (ügyelve arra, hogy a hőszivattyús primer oldal nagyobb átmérőjű csöveket igényel a megfelelő fűtővíztömeg áramoltatásához). A rendszer kialakítása során kötelező a meglévő radiátorok vegyszeres átmosása, amely egyébként is része a karbantartásának, és elengedhetetlen a beépített iszapleválasztó szűrő is.

A Chofu mindenhová ajánlható: családi-, iker- vagy társasházba, suttogása a legidegesebb szomszédot sem zavarja!

www.rifeng-hoszivattyu.hu


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop