Hogyan védekezzünk hatásosan a nap ellen?

A rohamosan közelgő tűző nyári napsugarak és erős UV sugárzás ellen lakásban, teraszon, erkélyen és kertben is védekeznünk kell, hogy elviselhetők legyenek a tartósan 30 ˚C fok fölötti napok, hogy megvédjük bútorainkat a kifakulástól, szobanövényeinket a megsüléstől, nem mellékesen talán csökkentsük a külső zajokat is, kizárva egyúttal port és rovarokat is.

hogyanvedekezzunkanapellen 720

Az épületek nyílászáróin, üvegfelületein át érkező hőenergia és fény szabályozására a külső, mozgatható árnyékolók a leghatásosabbak. Hatásfokát tekintve a kívül elhelyezett hőpajzs magasabb fokú védelmet nyújt, mint a belül felszerelt árnyékolók bármelyike, hiszen a hősugarak 70-80 százalékát még az ablak vagy a teraszajtó előtt visszaverve vagy elnyelve csökkentik a lakásba jutó meleget, amit a nyílászárók még tovább redukálhatnak.

Ablakok, ajtók védelme
REDŐNYÖK. Az ajtók, ablakok elé szerelhető árnyékolók közül a redőnyök a leghatásosabbak, modern és régi házak homlokzatához egyaránt harmonikusan illeszkednek. Kaphatók időjárásálló, UV-stabilizált, kettős faluk között keményhabbal töltött színes műanyag redőnyök, ám a legprofibb, leghosszabb életű gyártmányok alumíniumból készülnek, megbízhatóan védenek a meleg, a hideg, a szél, a csapadék és a zaj ellen, biztonsági szerelvényekkel kiegészítve még a betörőktől is. A leeresztett roló zárt felületét egyes gyártmányoknál világító, illetve szellőző réssel ellátott sávok teszik némileg fényáteresztővé, ami nyáron a természetes szellőzést is szolgálja. E funkció azonban csak felfüggesztett állapotban teljesül, az egészen leeresztett, szorosan egymás élére fekvő lécidomoknál a szellőzőnyílások fedésbe kerülnek. A szigetelőanyaggal töltött lécezetű alumínium redőnyöknek kiváló a hőszigetelésük, működésük csendes és precíziós, amit a kefés szigetelésű vezetősínek és a gumi- vagy kefeszegélyes zárósínek garantálnak. A lécek speciális bevonatának változatos színskálája jó lehetőséget ad az új épületek színharmóniájának megteremtésére. A rolókat 10 kilogrammig hevederrel, 30 kilogramm önsúlyig karos hajtással, e felett elektromos hajtással lehet működtetni. A felcsévélt redőny védőtokban helyezkedik el, ha a védőtokot még az építkezés alatt beépíttetjük, lehetőség van rejtett, az épület homlokzatával együtt vakolt redőnyszekrény kialakítására.
ZSALUK. A hangulatos külső árnyékolók a redőnynél természetesebb hatású szerkezetek, ám kevesebb állítási lehetőségünk van, ugyanis az üvegablakon kívül elhelyezett zsalus ablak vagy csukva van, és akkor sötétít, vagy nyitva van, akkor pedig nem árnyékol. A zsalulamellák egyes típusokon elfordíthatók, ám ezek vízszintesre állítva is belelógnak a képbe, így a teljesen felhúzható redőnnyel szemben valamelyest zavarják a kilátást.
TERMOFÜGGÖNY, TERMOAJTÓ. A korábban csak hűtőipari létesítményekben alkalmazott termofüggönyök előnyeit mára már lakásokban, családi házakban is felismerik. A valaha divatos, ajtók előtt lobogó, színes, giccses szalagok leginkább csak a legyek, szúnyogok ellen volt hatásos, a termofüggönyök szalagjai azonban ezeknél jóval vastagabb, lágy tapintású műanyagból készülnek, így egy könnyed mozdulattal elhajthatók az ajtó elől, majd elengedve azonnal visszaállnak az alaphelyzetbe. A termofüggönyök jótékony hatásának köszönhetően otthonlétünk alatt nyáron is folyamatosan nyitva hagyhatjuk az erkély vagy terasz ajtaját.
ZSALUZIA. A nagy üvegfelületek védelmére használt zsaluzia lényegében egy külső reluxa, amely azzal, hogy kívülről takarja az üvegfelületeket, akár nyolc fokkal is képes csökkenteni a belső hőmérsékletet. Működési elve azonos a reluxáéval, de beltéri társánál masszívabb, az időjárás viszontagságainak ellenálló. A redőnnyel szemben előnye, hogy domború, kétoldalt peremezett, ˚C formájú széles lamellái (65 mm vagy 80 mm) tetszőleges szögbe forgatva kirekesztik a vakító napfényt, de a szórt fényt és a friss levegőt beengedik. Nincs bezártság érzése az embernek, lehetőség van a természetes, folyamatos légcserére. A külső kíváncsi tekinteteket kizárja, de belülről kitekintést enged a lamella résein keresztül.
A legjobbak lakkozott alumínium lamellákkal készülnek, amelyek oldalvezetését feszítőszálak vagy alumínium vezetősín biztosítja. A vezetősínben lágy műanyag betétek csökkentik a működéskor, szélfújáskor keletkező zajokat. A másik megoldás, amikor 4 mm átmérőjű, messziről szinte észrevehetetlen műanyag bevonatú horganyzott acéldrótkötél tartja az alumínium lamellákat a kívánt síkban. Kézi működtetéskor az épület falán vagy a nyílászáró tokján átvezetett kardáncsuklós forgatókarral lehet leereszteni, forgatni a zsaluzia lamelláit. Motoros működtetéssel a zsaluzia egyetlen gombnyomással zajtalanul és kíméletesen mozgatható. Az automatika működtethető időprogram kapcsolóval, intelligens otthonokban pedig fény-, szél-, hőmérséklet- és nedvességérzékelővel is.

hogyanvedekezzunkanapellen 1
Teraszok, erkélyek védelme
NAPELLENZŐK. A napellenzők a zsalukkal és a redőnyökkel ellentétben nemcsak a nyílászárók felületének leárnyékolására szolgálnak, hanem az ezek előtti terek árnyékolása is megoldható velük. A könyökkaros napellenzők a családi házak teraszainak, előtereinek, erkélyek, verandák ideális árnyékolói. Hátrányuk, hogy minél nagyobb felületű a napellenző, szél esetén annál nagyobb a veszélye megrongálódásuknak. Célszerű erős ponyvát és mindenképpen UV álló megoldást választani, ezen felül a tef lonos felületkezelés fokozza nedvességtaszító hatásukat, gátolja a szennyeződések megtapadását.
NAPVITORLÁK. Jellegzetes formaviláguk és sokoldalúságuk az árnyékolók élvonalába emelte a napvitorlákat, amelyek valóban utánozhatatlan karaktert adnak terasznak, kertnek, bárhol is tűnjenek fel. Előnyük, hogy a könnyű textíliát a napsugarak beesési szögének megfelelően állíthatjuk be, így kellemesen hűs környezetet teremthetünk. Napvitorlával ráadásul olyan területeket is képesek vagyunk árnyékolni, amit semmi mással. Kifeszítésük egyszerű: az épületek oldalához rögzített két, jól tájolt akasztóhorog szükséges, az árnyékoló vászon másik két sarkát pedig a fémoszlopokhoz gumi kötelekkel lehet kifeszíteni. Erős szélben leeresztve vagy felcsévélve, végüket a talajhoz rögzítve kell védeni.
NAPHÁLÓ. Ideális kültéri árnyékoló, amely úgy véd a túlzott napfénytől, hogy a lyukacsos textílián keresztül természetes megvilágítást ad, szellőztet és kapcsolatot biztosít a környezettel. A poliészterszál erősítésű vászon rendkívül ellenálló a széllel és a használat során fellépő feszítéssel szemben. -30 és + 70 Celsius fok közötti hőmérsékleten alakváltozás nélkül alkalmazható. A háló, mérettől függően, különböző átmérőjű rolettahengerre tekeredik fel. A rolettahengert a legegyszerűbb és legolcsóbb változatot kivéve (ami csupasz) alumínium védőtok burkolja. Hogy a textilt a szél ne csapkodja, oldalt acélkötéllel vezetik meg, vagy alumínium vezetősínben futtatják. A nyílászáró elé felszerelt napháló a napsugárzás energiájának 97 százalékát elnyeli, illetve visszaveri, kizárva az üvegházhatást. Ennek eredményeként a helyiség klímaberendezésének használata korlátozható, akár ki is kapcsolható, egy lépést téve az energiatakarékosság felé.


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop