Napfényes fészek a tetőtérben

Belsőépítészként néha az eredeti alaprajzot teljesen átszabva, egy helyett négy gyermek számára kell kényelmesebbé tenni egy otthont, s mivel ilyen nagy család mellől elszabadulni sem könnyű, érdemes itt-ott némi izgalmat is becsempészni az enteriőrbe. Így volt ennél a megbízásnál is, ahol a házaspár hófehér, fényes festésű-burkolatú fészekre vágyott.

napfenyesfeszekatetoterben 720

Vadregényes történet előzi meg e különleges adottságokkal bíró, 151 négyzetméteres kétszintes tetőtéri lakás alaprajzának megszületését. Egy neves belsőépítész felületes terveiben csalódva találtak ránk a szerkezetkészen vásárolt lakás tulajdonosai, mert azon felül, hogy a tervek megvalósítása irreálisan magas költséggel járt volna, nem alakított ki elegendő helyet az akkor már meglévő két gyermek és a tervbe vett további két baba számára. Menjünk hát és segítsünk!
Amikor a hna design tagjaiként építész férjemmel ott álltunk a lakás közepén, a nappaliban, a két férfi már apaként, együtt kereste a megoldást. A lakás alapos felmérése és három órányi szemlélődés után nagyjából körvonalazódtak a lehetőségek, hogy szerkezeti okok miatt mit lehet tenni és mit nem. Három-négy verziót átbeszélve, a legkisebb átalakítástól haladva a nagyobbak felé, végül közösen rátaláltunk az ideális megoldásra.

A legnagyobb gondot az okozta, hogy a lakás mindkét szintje tetőtéri volt, rendkívül nehéz, legyezőszerű alaprajzzal és nagyon sok közlekedőtérrel. Az akkorra már majdnem kész lakást végül teljesen likvidálni kellett sok-sok meglévő fallal, burkolattal együtt, hogy azután a tervezőprogramban úgy szülessen újjá, hogy az valóban négy gyerek befogadására legyen alkalmas. Az emeleti gyerekszint egyetlen szobácskája a két nagyobb gyermeké lett, kaptak mellé még egy saját vécét és egy nyitott légterű dühöngőt is. A földszinten kiszélesítettük a kör alaprajzú, üvegtéglával körbefalazott lichthofot körülölelő folyosót (igazodva a tető gerendáihoz), így ide kerülhetett át az emeletre vezető lépcső. Az alaprajzon a lenti gardrób dupla belmagasságú, egészen a tetőszerkezetig ér, így rettentő sok mindent elnyelt. A folyosó melletti részen megmaradt a tágas hálószoba, s az ezzel szinte egy légterű fürdő, és egy mosókonyha is született zuhanyozóval. A bejárat melletti gardrób megnőtt, a felesleges fürdőszoba pedig vendégvécévé avanzsálódott, s mellé kerülthetett egy aprócska kamra is. A konyhaétkező- nappali megmaradt az eredeti helyén, a konyha mellé biggyesztettünk egy olvasósarkot is, a könyvespolcok és a médiafal pedig a nappali újonnan kialakított falára csúszott.

A legfontosabb változás a földszinten kialakított babaszoba volt, amely közvetlenül a szülők szobája mellé került, így a két nagyobbacska gyerek mellé már vidáman érkezhettek az újabb babák. Egyikük a tervezés során már úton is volt, és időközben megszületett a negyedik is. A családnak sajnos abba is bele kellett kóstolnia, milyen egy kisbabával félig kész lakásban dobozokból élni, olyanokból, amiket vastagon belep a cementpor. No, de ez már a múlt, az új alaprajzú otthonban az életterek tágasak, a funkciók logikusak, a közlekedés leegyszerűsödött. Minden és mindenki megtalálta a helyét, minden szép új és csillogó, a nagy üvegfelületeken mindent átjár a fény és a melegség, egy-egy cseppnyi bujasággal fűszerezve. A kanapé a tulajdonosok elképzelésének megfelelően a hihetetlen izgalmas kilátás felé fordul, amiről szemlélve a vasúti síneket kicsit olyan érzésünk támad, mintha nem a Déli pályaudvarra, hanem legalább is a ház alagsorában futnának a gyorsvonatok.

  

A hna design studio csapatában főként belsőépítészként és színszakértőként tevékenykedem. Szívemen viselem az ergonomikus, családra szabott otthonok tervezését, az újrahasznosítást, no és legfőképpen a harmóniát.

napfenyesfeszekatetoterben portre

Hujber Nagy Aletta
építész, belsőépítész


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop