Hogyan érdemes a homlokzati hőszigetelést kivitelezni?

Belső oldali hőszigetelés, lehetséges?
Építsen az Uponor lakás-hőközpontjaira!
Ne szmogosítsunk! Szigeteljünk!

Évente több mint 10 millió négyzetméter homlokzati hőszigetelés készül hazánkban, ám a rendszer fogalmával, a hőszigetelő rendszerek minőség-tanúsításával és a gyártói garanciavállalással kapcsolatban még mindig sok a félreértés.

Készlet, rendszer, kivitelezés
Az építési termékek forgalmazásának feltételeiről szóló 305/2011 sz. EU rendelet a homlokzati hőszigetelő rendszereket készletnek minősíti. A meghatározás szerint (2. cikk, 2. pont) a készlet „egyetlen gyártó által, legalább két külön elemből álló együttesként forgalomba hozott építési termék, amelyet össze kell szerelni ahhoz, hogy az építménybe be lehessen építeni”. A hőszigetelő rendszereket a minősítéskor nem elemenként, hanem összeépítve vizsgálják. Ez azt jelenti, hogy a tűzvédelmi, hő- és páratechnikai, mechanikai, és vegyészeti vizsgálatok eredményei kizárólag a rendszer dokumentációjában felsorolt elemek előírásszerű beépítése esetén igazoltak. Azaz egy tetszőlegesen összeválogatott homlokzati hőszigetelés nem rendelkezik semmiféle méréssel, vizsgálattal és igazolt paraméterrel. Így, bár lesz egy szigetelt házunk, de az elemek összeférhetőségét, együtt dolgozását és a rendszer teljesítményét semmi sem igazolja. A készlet (azaz a rendszer) forgalmazója úgy felel valamennyi rendszerelemért (azokért is, amelyeket nem ő gyárt), mint ha mindnek ő lenne a gyártója.

A homlokzati hőszigetelő rendszer a beépítést követően válik teljes értékű építési termékké, azaz valamennyi műszaki paramétere, tulajdonsága és a várható teljesítménye csak akkor lesz megfelelő, ha az engedélyezett anyagokból, a mindenkori kivitelezési előírásoknak megfelelően építik be. Egy komolyabb kivitelezési hiba legalább annyi veszélyt hordozhat magában, mint a rossz minőségű anyagok alkalmazása.

A rendszergarancia
A Baumit Kft. által kiállított rendszergarancia-nyilatkozatok (melyek csak az általa, rendszerben leszállított elemekre vonatkoznak, és időtartama akár 25 év is lehet) a leszállított anyagokra (illetve azok működésére és élettartamára) vonatkoznak, és semmi estre sem a kivitelezést minősítik. A garanciavállalás a mindenkor hatályos alkalmazástechnikai előírásoktól való eltérés vagy szakszerűtlen kivitelezés esetén érvényét veszti. Fontos tudni, hogy a Baumit Kft. által a homlokzati hőszigetelő rendszerekre kiállított rendszergarancia nem helyettesít semmiféle hatósági engedélyt, bizonyítványt vagy az átadás-átvételhez szükséges egyéb hivatalos dokumentumot. A rendszergarancia érvényesítése a Baumit Kft. felé a rendszer vásárlását igazoló dokumentumokkal (számla, szállítólevél stb.) történik. A rendszergarancia-nyilatkozat kiadásakor a Baumit Kft. nem vizsgálja, hogy valóban a garanciális feltételeknek megfelelő anyagok kerültek-e beépítésre a tárgyi épületen, továbbá azt sem, hogy a hőszigetelő rendszer az adott helyre való beépíthetőségének van-e jogszabályi akadálya – ennek megállapítása nem lehet a termék gyártójának feladata.

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop