Fontos tavaszi kerti teendők

Amikor beköszönt a tavasz, és előbújnak az első meleg napsugarak, kertünk is alig várja, hogy a téli álom után rendbe szedjük. Nézzük, mik azok a fontos tennivalók, amelyekkel a fagyos időszak után újra életet lehelhetünk bele.

Tavaszi nagytakarítás
Ahogy ilyenkor otthonunkban is eljön a nagytakarítás ideje, úgy kertünknek is szüksége van arra, hogy felfrissüljön. Mielőtt még bármi másnak nekikezdenénk, lombseprűvel távolítsuk el a száraz, fonnyadt faleveleket a föld felszínéről, ahova ültetni szeretnénk. A gyepről is fontos eltakarítani az elpusztult növénymaradványokat, hogy megelőzzük a fű berothadását, a bokrok alatt azonban nagyon fontos meghagyni ezeket, ugyanis a falevelek számos jótékony rovarnak és bogárnak adnak otthont.

Ültetés és metszés
Ahhoz, hogy kertünk idén is sok színben pompázzon, már márciusban el kell ültetnünk a dísz- és gyümölcsfákat, rózsatöveket, valamint az évelő virágokat. Ha már enyhébb az idő, az addig odabent teleltetett, fagytól óvott növényeket is kiültethetjük. Ilyenkor van a rózsabokrok és fák megmetszésének ideje is. A visszavágással kedvünkre formázhatjuk a növényeket, amit új hajtásokkal és virágokkal hálálnak meg.

Kártevők irtása
Az első meleg napok nemcsak minket, de a kártevőket is előcsalogatják a kertbe. Az egyik leggyakoribb, nem kívánatos betolakodók a meztelencsigák, akik nagy szeretettel rágcsálják lyukasra a növények leveleit. Amit viszont egyáltalán nem kedvelnek, az a tojáshéj vagy élesebb kövek, de az elégetett fa hamuját is messze elkerülik.
A növények másik nagy ellensége a levéltetű. Nem kell megijedni, ha felfedezzük őket a virágok levelén, még csak a környezetnek káros permetezőszereket sem kell beszereznünk. A levéltetvek már egy kis ecettől vagy szódabikarbónától is menekülőre fogják. Szintén hatékony és egyszerű módszer, ha megfürdetjük a növényt sima vízzel.

Fészer feltöltése
Sokan tavaszra hagyják a barkácsolást, ami érthető, hiszen a langyos napsütésben kellemes időtöltés. Ilyenkor érdemes leltárt tartani a fészerben, és beszerezni a hiányzó vagy elhasználódott szerszámokat, barkácsgépeket. Az Agroker Webáruházban mindent megtalálni egy helyen, amire csak a kertben szükségünk lehet.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop