Hogy állnak a lakásépítések, felújítások?

A járvány hatásaként érezhető a bizonytalanság a lakásépítések és felújítások megrendelői oldalán is. A többség folytatja a megkezdett munkákat, míg mások kivárnak. Sokan tartanak drágulástól, és vannak, akik a saját kezükbe veszik a munkák egy részét a pénzszűke miatt – derül ki a Mapei Kft. felméréséből.

hogyallnakalakasepitesekfeluj 720

A több mint 5000 fő magánszemély megkérdezésével áprilisban végzett nem reprezentatív felmérés célja az volt, hogy képet adjon a koronavírus-járvány lakossági építkezésekre és felújításokra gyakorolt hatásáról. A válaszadók 41 százaléka leállította az építkezési, felújítási munkálatait, mert kivár. További kilenc százalék estében a kivitelező állította le a munkát. A megkérdezett lakossági építtetők fele nyilatkozta azt, hogy nem befolyásolja a kialakult vészhelyzet, folytatja a megkezdett munkálatokat.
A közeli jövővel kapcsolatban nagy a bizonytalanság. Csak a megkérdezettek 29 százaléka szerint fog zökkenőmentesen megvalósulni a tervezett kivitelezés. a válaszadók 51 százaléka számol a munkálatok befejezésének csúszásával a boltbezárások és a kivitelezői leállások miatt. A megkérdezettek 38 százaléka az építőanyag drágulásától, 35 százalék pénzszűkétől tart a koronavírus következményeként, további 17 százalék a szakemberhiány, 10 százalék pedig a kereskedések bezárása miatti építőanyag-hiány miatt aggódik.
A válaszoló lakossági építtetők 54 százalék nem gondol a beruházás elhalasztására, hét százaléka ugyanakkor elhalasztja a kivitelezést, mert fél, hogy a szakemberek megfertőzhetik. További 39 pedig azért döntene az elhalasztás mellett, mert inkább tartalékolja a beruházásra szánt pénzét.
A pénzszűke miatt sokan önerőből végeznek el ezt-azt, 36 százalék a festést, tapétázást, 25 százalék pedig akár a burkolást és fugázást is megoldaná saját maga.

www.mapei.hu

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop