Kreatívan, gyorsan gipszkartonnal

Napjainkban mind népszerűbb a gipszkartonozás, különösen lakásfelújításoknál, hiszen gyorsan, könnyen átszabhatjuk vele helyiségeink alaprajzát, eltüntethetők a zavaró szerelvények, a mennyezetbe rejtett világítást építhetünk, íves formákra is alkalmas, ráadásul a gipszkartonnal kiválóan lehet hangszigetelni.

kreativangyorsangipszkartonnal 720

A gipszkarton egy gipszből és kartonpapírból készült építőlemez, gyártása során nincs károsanyag-kibocsátás, azaz környezetbarát építőanyag. Alkotóelemei a gipsz és karton: a gipszkövet bányászás után őrlik, égetik, a kartonpapírt pedig szinte csak újrahasznosított papírból állítják elő. A gipszkartonlapokat 2, 2,5, 2,75 és 3 méteres hosszúságban gyártják 0,6, 1,2 és 1,25 méter szélességben, egy-egy lap nagysága pedig általában 2,5 négyzetméter. A gipszkarton alkalmazási területe igen sokrétű, készíthetünk belőle belső válaszfalakat, álmennyezetet, „vakolatot”, emellett jó tűzállósággal rendelkezik, és az ebből készült szerkezeteknek kiváló a hangszigetelő képessége is.

Álmennyezet, egyedi formák
A gipszkartonból nemcsak egyszerű, egyenes válaszfalakat lehet kialakítani, készíthetünk áttört falakat, íveseket (a gipszkarton speciális lapja hajlítható), installációs falat, díszítő elemeket, polcokat, álmennyezetet, utóbbiaknál különösen szerteágazóak a lehetőségek. A helyiség eredeti belmagasságát tetszés szerint változtathatjuk, így gipszkartonmennyezettel jelentősen csökkenthető a fűtendő vagy hűtendő légköbméter, energiát és pénzt megspórolva. Az új gipszkartonmennyezetet az eredetihez képest leengedhetjük 12,5 cm-től akár több méterig, ehhez egalizált gipszkartonlécváz vagy horganyzott gipszkarton profilváz szükséges, direkt függesztő vagy gipszkartonpálca segítségével.
Dekorációs célokra is használhatjuk a gipszkartont, rejtett világítás, hangulatvilágítás vagy izgalmas álmennyezet kialakítására, ám azzal számolni kell, hogy ha utólag súlyosabb polcot, képet vagy konyha felsőszekrényt szeretnénk rá fölerősíteni, minimálisak az esélyek, ha nem tudjuk, merre fut alatta a tartószerkezet.

kreativangyorsangipszkartonnal 1
Mire figyeljünk válaszfalak esetén?
A gipszkarton válaszfalakat általában a födémre építjük, de készíthetjük aljzatbetonra, sőt, burkolatra is. Ez utóbbi két esetben kérdéses a kopogó hangok elleni védelem. A gipszkartonfalak vízszintes UW profilokból és függőleges CW profilokból készülnek, a normál gipszkartonfal 7,5 cm széles UW profilból és 1-1 réteg 1,25 cm vastag gipszkartonlapból áll, így lesz a fal 10 cm vastag. Ettől persze többféleképpen és módon el lehet térni. Először mindig a falakat tűzzük ki az aljzaton, majd kijelöljük az esetleges ajtónyílások helyét, vízmértékkel és függővel felhordjuk a fal nyomvonalát a falra és födémre. A kitűzés során számoljuk rá a gipszkartonburkolatot is. Ragasszuk rá a hanglágy anyagot, majd rögzítsük a határoló szerkezetekhez, ekkor következnek az osztóbordák, amelyek között általában 60 cm távolság van (standard 120/275 cm méretű gipszkartonlapoknál). Először egy oldalról helyezzük el a gipszkartonlapokat, ügyelve, hogy ne érjenek le a földre, ne érjenek a mennyezethez sem (legalább 1 cm maradjon el), és nagyon fontos, hogy a vízszintes UW profilokhoz ne rögzítsük, ne csavarozzuk a lapokat.

Ha a megépített gipszkartonfalat utóbb még burkolni is akarjuk, akkor alkalmazzunk 2 réteg gipszkartont, feles eltolásban, a külső oldali impregnált legyen, és a burkolólap súlyától függően a bordákat is sűríthetjük. Ez után szerelhetjük a falba az elektromos és gépészeti csöveket, majd következik a hangszigetelés, ami kőzetgyapot vagy üveggyapot (többféle testsűrűségű anyagból is választhatunk). Minél nagyobb a hangszigetelő anyag testsűrűsége, annál jobban szigetel. Ezután zárhatjuk a falat a másik oldalról. Amikor idáig eljutottunk a fallal, még nem vagyunk teljesen készen, mert következik a bandázsolás, azaz a gipszkartonlapok egymáshoz csatlakozásánál a rések kitöltése. Ehhez gyári gipszet használjunk, ne pedig egyéb építési gipszet, mert azzal nem sikerül. A tartós, esztétikus végeredményhez, hogy biztosan eltűnjenek a táblák találkozási helyei, nagyon körültekintő munkát kell végezni, mikéntjéről számos tájékoztató olvasható az interneten. A gipszkartonozásról általában elmondható, hogy érdemes egy rendszerben gondolkodnunk, egy gyártótól vásárolni a bordákat, lapokat, hangszigetelést, gipszet és az összes többi kiegészítőt, mert ezek biztosan kompatibilesek. A piacon több gyártó is megtalálható, van választék bőven.

kreativangyorsangipszkartonnal 2
Gipszkartonozás vizes helyiségben
Vizes helyiséget (fürdőszoba) mindig impregnált, azaz zöld színű gipszkartonnal készítsünk. De figyelem: az impregnált gipszkarton nem vízhatlan, csak impregnált, ezért a fürdőszobai vízszigetelést és főként a szellőzést nem lehet elspórolni! Előbbi általában kent szigetelés, amit nemcsak a padlón kell elkészíteni, hanem a falakra is fel kell vezetni a megfelelő magasságig, a sarkokban, hajlatokban hálóerősítéssel. A kent szigetelésre azután már burkolhatunk. Manapság különösen népszerű az olyan típusú vécé, ami nem a padlón áll, ha azonban gipszkartonfalra kívánjuk helyezni, külön tartóváz szükséges hozzá. Ugyanúgy nagyobb, nehezebb szekrényekhez is építsünk be tartóvázat, ezek helyét azonban már a bordák készítésekor tudnunk kell. Kisebb polcot, szekrényt a gipszkarton falakhoz kifejlesztett szárnyas tiplivel (fém vagy műanyag) is fel tudunk rakni, a tükröket pedig ma már inkább ragasztják.

kreativangyorsangipszkartonnal 3
Házilagos kivitelezés
Házilagos kivitelezésnél első lépésként keressük meg a számunkra legmegfelelőbb rendszert, ami az áron kívül jelenti a beszerezhetőségi lehetőségeket, szállítási határidőket is. A gipszkartonlapokat mindig száraz helyen tároljuk, mert a víz az egyetlen ellensége. Mint már említettük, figyeljünk a pontos kitűzésre, a falcsatlakozások mindig derékszögűek legyenek, mert ez különösen a hidegburkolásnál jön elő hibaként, és a végén igen szomorú látványban lesz részünk. A gipszkartonlapok méretre szabása késsel vagy snitzerrel, de akár fűrésszel is történhet. A lapok felszerelését, a csavarok behajtását csavarbehajtóval végezzük (3,5 mm-es önmetsző csavarok). A csavarokat 20-25 cm-re helyezzük el egymástól, a behajtásnál arra érdemes ügyelni, hogy a gipszkartontábla ne szakadjon át. Az elemek felhelyezését követően lehet felszerelni az élvédőket, és az illesztéseknél ki lehet tölteni a hézagokat. Az álmennyezet készítése valamivel bonyolultabb feladat, mivel a fejünk felett kell dolgozni. Itt, ha lehet, kérjük szakember segítségét, egyedül ne vágjunk bele, ám ha mégis, a munkát a szerelési útmutató pontos, tüzetes elolvasásával kezdjünk!

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop