Körbenapozott nyugalom a Csepel-szigeten

Kígyózó utcákkal körbefont dimbes-dombos városrészen, hagyományos építésű családi házakkal határolva, jövőbe mutató szemlélettel megtervezve egy olyan aktív ház jött létre, amelynek minden részlete az energia megtartására irányul.

korbenapozottnyugalomacsepel 720

Tulajdonképpen vidéki tornácos házak modern megfelelője ez az aktívház, amely a telekhatárok adottságaihoz alkalmazkodóan lett különleges trapéz formájú. A tömegalakítást a napra tájolás és nyitás határozta meg. „Már a kezdetektől kifejezetten passzívházban gondolkodtunk, ezért fontos volt a minél jobb benapozottság.” – szögezi le házigazdánk. – „Feleségem bukkant rá a telekre, amelyet minden irányból körbejár a nap, s amikor megmutatta, éppen gyönyörű napsütés volt. Ez azonnal meggyőzött: ide bizonyosan lehet passzívházat építeni!” Fontos volt az építtető számára a természetes energiák minél hatékonyabb kinyerése és a lehető legnagyobb szolgáltató- függetlenség is, hiszen ilyen beruházásnál az ember hosszú távra tervez. „Előrelátónak kell lenni. Most még megtehetjük, hogy építkezésbe fogunk, beruházunk – nyugdíjasként pedig nem lesz gondunk a közüzemi számlára.” Végül olyan aktív ház jött létre, amelyben levegő-levegő hőszivattyú biztosítja a téli melegvízellátást, helyet kaptak napkollektorok és jó néhány napelem is, így a végeredmény jócskán túlmutat a szolgáltatóktól való minél nagyobb függetlenségen. Az is alapkoncepció volt, hogy a ház tervezője egyben a kivitelezője is legyen. Több ajánlat megismerése után esett a választás az ÉzséStúdió Kft-re, amely jó döntésnek bizonyult; konstruktív együttműködés alakult ki a felek között, és a kivitelező a közös munka során rendkívül jó ötletekkel járult hozzá a ház végső jellegzetességeihez. Ilyen például az épületet borító kőburkolat, vagy az üveghabszigetelés a két szintet elválasztó termikus burok alatt.

Gondos előretervezést igényelt például a központi porszívó is, amelynek csöveit az aljzatba kell beépíteni, így már a ház megtervezésekor számolni kellett vele. A hajnali óráktól a nap derekáig padlófűtés és mennyezetfűtés biztosítja a megfelelő hőmérsékletet, délutánonként azonban a kedvenc kandalló lép működésbe, s – köszönhetően a hővisszanyerős szellőztető rendszernek, a kiváló szigetelésnek és a háromrétegű nyílászáróknak – reggelig csaknem ugyanolyan hőfokon marad az épület. A szellőztető rendszer talajkollektora télen előmelegíti, nyáron lehűti a belépő levegőt a talajban két méter mélyen lévő, közel egyenletes 10 fok körüli hőmérsékletnek köszönhetően. A fürdőt és a keletre néző hálót gardrób köti össze, így napsütés ébreszti a háziakat, de fénye és melege egész nap velük marad, valóra váltva régi álmukat.

  

A koncepció szerint az épületet körülöleli egy vastag, fehérre vakolt sáv, amelynek legkedvezőtlenebb tájolású szegletébe kerültek a kiszolgáló helyiségek, déli oldalára pedig a lakóhelyiségek, amelyek előtt óvón végigfut a modernkori tornác, természetes passzív árnyékolást nyújtva a lakótereknek.

korbenapozottnyugalomacsepel portre

Gortva Anikó és Gortva Péter építész
ézsé Kft.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop