Elhűlve látom, zöldül a kertem!

Elhűlve látom, zöldül a kertem!

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Időjárás-felelősünk pillanatnyi habozása után betört a tavasz. Sőt, nyár. A minap még fagytól tartottunk, most a nyakunkba szakadt a rengeteg tavaszi tennivaló a kertben. Lássunk hát neki, s ahogy a természet frissen-zölden lerázza magáról a tél utolsó leheletét, mi is szippantsunk jóízűt a levegőből, és uccu a kertbe! Elhűlve látom, zöldül a kertem!

 

05

 

Rendezzük be a kertet! A kint-bent érzet összemosására kiváló lehetőség, ha beltéri tárgyakat helyezünk az udvarra vagy a kertbe. Nem lomtárról van szó, hanem ízléses rendezési elvvel egy múltat-érzelmeket idéző sarok vár majd bennünket.

Minikert legyen a balkon dísze. A japánok réges-rég rájöttek (tán a katonatisztek állandó mozgása, tán a helyhiány folytán), miképp hozzanak létre egészen apró, szerethető zöldfelületeket.

A mi kertünk ugyanezen az elven elférhet akár egyetlen kaspóban vagy egy pad méretével egyező emelt ágyásban. Színeivel, formájával, gazdagságával megdöbbentő élvezetet nyújt nézőnek és kertésznek.

Nyári konyhánk rejtett képességei: ha még megvan a felmenőink által megépített fészer, ól vagy egyéb építmény a kert hátuljában, megtehetjük, hogy egyik oldalát elbontva árnyat adó kuckót készítünk belőle. Berendezhetjük a nagyszülőktől ránk maradt holmikkal, ízléses képekkel fűszerezve a látványt. Hasznos is lehet egyben a kellemes: tárolási funkció is színre léphet. Asztal alatt elfér egy kis tüzelő, a sarokban kisebb szénarakás. Rengeteg helyet spórolunk így – a látvány javára.

fuchsia

Csüngő virágai 300 éve kápráztatják el az európai kertbarátokat. Legtöbb faja dézsás növényként nyári szezonra tehető ki, léteznek azonban fagytűrő egyedek is: gondos takarás mellett bírják a telet.

díszcsalán

Ez az 50 centiméteres egynyári (évelő) növény olyan levelekkel ajándékoz meg bennünket, amely vetekszik mások virágaival is. Bőven locsoljuk, napra (de ne tűző napra) tegyük.

begónia

Változatos megjelenése egyaránt tette virágáért és leveléért szeretett dísznövénnyé. Gumói érzékenyek a pangó vízre, 15-21 Celsius-fokot kedvel legjobban. Fényt kíván, de nem bírja a tűző napot.

díszdohány

Az egyik legvitatottabb szenvedélybetegség okozója…, és a rokona ennyire szép lehet? Változatos színű virágaival, csoportosan ültetve kápráztat. Napos, tápanyagdús, enyhén nyirkos helyet kíván.

Egyik elterjedt növényünk a bazsarózsa. Öklömnyi rózsaszín, vörös (olykor sárga!) virágai méltán váltanak ki elismerő szavakat. Vágott virágként és ültetett növényként is gyűjteményünk díszeivé válnak. Jól öntözött, nem kötött talajba valók, akár évelőágyba, akár önálló növényként. Napos helyen érzi igazán jól magát.

Kerti munkák

Kissé késett a jó idő, így az sem maradt le, aki nem ért a nagy könyv szerinti tevékenységek végére. Kiültethetők évelők és egynyáriak, és időszerű azokat is elültetni, amelyek fagyérzékenyek (uborka, dinnye, káposztafélék), gumósok (dália).

Gyepünk öntözésére figyelni kell az április szárazsága miatt. A tél és tavasz folyamán keletkezett károkat vizsgáljuk meg, pótoljuk a töveket, ahol kell. 10-15 centiméteresen már nyírhatjuk, a friss vetést inkább kaszával vágjuk.

A balkonon már helyet kapnak a fűszernövények (majoránna, bazsalikom, kakukkfű, zsálya, borsfű). Letehetjük melléjük a vitamindús zöldségeket is (bab, paprika, paradicsom). Figyeljünk az öntözésükre (egyéb friss ültetésre is igaz).

Kártevők ellen is lehet növényültetéssel védekezni. A csigák és a tetvek sem szeretik a zsálya, kakukkfű és izsóp közelségét. Utóbbi előnye, hogy magára vonzza a káposztalepke hernyóit, így nem a kultúrnövény megy tönkre.

Kiment a divatból a négyszögágyás? Nem nehéz változtatni rajta! Ahol elfértek a négyszögű konyhakertek, ott ugyanez lehet zegzugos is… Utazássá változtatja a kígyózó sétány a kaputól a házig vezető utat. Nincs másra szükség, mint egy kövezett íves sétányra és térdig érő egynyárikra, amelyek vidoran hajlanak a lábunk elé.

Unalmas a burkolat? Tegyük színesebbé! Sőt különbözzön az anyag is! Ne higgyük, hogy komoly falakra van szükség a lehatároláshoz. A föld szintjén változtatva a matérián, kiváló pszichikai határokkal jelezhetjük, mi hová tartozik.

A szintek mozgatása is változatosságot csempész a kertünkbe. A kiemelések izgalmassá, játékossá teszik a felületet, többet tesznek láthatóvá az egymagas növényekből. Figyeljünk a töltőanyagra, hogy ne süllyedjen túlzottan meg, és töltsük vissza földdel a tömörödött részeket.

A gyeppel játszani ajánlott, sőt kötelező! A burkolat cipzárt formál, amelyből előbújik a bozontos-kövér fű. Műalkotásnak is beillik, előállítani sem bonyolult. Ám vigyázzunk: minél kisebb a füves terület, annál hajlamosabb a kiszáradásra; gondosan öntözzünk.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}