Elhűlve látom, zöldül a kertem!

Elhűlve látom, zöldül a kertem!

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Időjárás-felelősünk pillanatnyi habozása után betört a tavasz. Sőt, nyár. A minap még fagytól tartottunk, most a nyakunkba szakadt a rengeteg tavaszi tennivaló a kertben. Lássunk hát neki, s ahogy a természet frissen-zölden lerázza magáról a tél utolsó leheletét, mi is szippantsunk jóízűt a levegőből, és uccu a kertbe! Elhűlve látom, zöldül a kertem!

 

05

 

Rendezzük be a kertet! A kint-bent érzet összemosására kiváló lehetőség, ha beltéri tárgyakat helyezünk az udvarra vagy a kertbe. Nem lomtárról van szó, hanem ízléses rendezési elvvel egy múltat-érzelmeket idéző sarok vár majd bennünket.

Minikert legyen a balkon dísze. A japánok réges-rég rájöttek (tán a katonatisztek állandó mozgása, tán a helyhiány folytán), miképp hozzanak létre egészen apró, szerethető zöldfelületeket.

A mi kertünk ugyanezen az elven elférhet akár egyetlen kaspóban vagy egy pad méretével egyező emelt ágyásban. Színeivel, formájával, gazdagságával megdöbbentő élvezetet nyújt nézőnek és kertésznek.

Nyári konyhánk rejtett képességei: ha még megvan a felmenőink által megépített fészer, ól vagy egyéb építmény a kert hátuljában, megtehetjük, hogy egyik oldalát elbontva árnyat adó kuckót készítünk belőle. Berendezhetjük a nagyszülőktől ránk maradt holmikkal, ízléses képekkel fűszerezve a látványt. Hasznos is lehet egyben a kellemes: tárolási funkció is színre léphet. Asztal alatt elfér egy kis tüzelő, a sarokban kisebb szénarakás. Rengeteg helyet spórolunk így – a látvány javára.

fuchsia

Csüngő virágai 300 éve kápráztatják el az európai kertbarátokat. Legtöbb faja dézsás növényként nyári szezonra tehető ki, léteznek azonban fagytűrő egyedek is: gondos takarás mellett bírják a telet.

díszcsalán

Ez az 50 centiméteres egynyári (évelő) növény olyan levelekkel ajándékoz meg bennünket, amely vetekszik mások virágaival is. Bőven locsoljuk, napra (de ne tűző napra) tegyük.

begónia

Változatos megjelenése egyaránt tette virágáért és leveléért szeretett dísznövénnyé. Gumói érzékenyek a pangó vízre, 15-21 Celsius-fokot kedvel legjobban. Fényt kíván, de nem bírja a tűző napot.

díszdohány

Az egyik legvitatottabb szenvedélybetegség okozója…, és a rokona ennyire szép lehet? Változatos színű virágaival, csoportosan ültetve kápráztat. Napos, tápanyagdús, enyhén nyirkos helyet kíván.

Egyik elterjedt növényünk a bazsarózsa. Öklömnyi rózsaszín, vörös (olykor sárga!) virágai méltán váltanak ki elismerő szavakat. Vágott virágként és ültetett növényként is gyűjteményünk díszeivé válnak. Jól öntözött, nem kötött talajba valók, akár évelőágyba, akár önálló növényként. Napos helyen érzi igazán jól magát.

Kerti munkák

Kissé késett a jó idő, így az sem maradt le, aki nem ért a nagy könyv szerinti tevékenységek végére. Kiültethetők évelők és egynyáriak, és időszerű azokat is elültetni, amelyek fagyérzékenyek (uborka, dinnye, káposztafélék), gumósok (dália).

Gyepünk öntözésére figyelni kell az április szárazsága miatt. A tél és tavasz folyamán keletkezett károkat vizsgáljuk meg, pótoljuk a töveket, ahol kell. 10-15 centiméteresen már nyírhatjuk, a friss vetést inkább kaszával vágjuk.

A balkonon már helyet kapnak a fűszernövények (majoránna, bazsalikom, kakukkfű, zsálya, borsfű). Letehetjük melléjük a vitamindús zöldségeket is (bab, paprika, paradicsom). Figyeljünk az öntözésükre (egyéb friss ültetésre is igaz).

Kártevők ellen is lehet növényültetéssel védekezni. A csigák és a tetvek sem szeretik a zsálya, kakukkfű és izsóp közelségét. Utóbbi előnye, hogy magára vonzza a káposztalepke hernyóit, így nem a kultúrnövény megy tönkre.

Kiment a divatból a négyszögágyás? Nem nehéz változtatni rajta! Ahol elfértek a négyszögű konyhakertek, ott ugyanez lehet zegzugos is… Utazássá változtatja a kígyózó sétány a kaputól a házig vezető utat. Nincs másra szükség, mint egy kövezett íves sétányra és térdig érő egynyárikra, amelyek vidoran hajlanak a lábunk elé.

Unalmas a burkolat? Tegyük színesebbé! Sőt különbözzön az anyag is! Ne higgyük, hogy komoly falakra van szükség a lehatároláshoz. A föld szintjén változtatva a matérián, kiváló pszichikai határokkal jelezhetjük, mi hová tartozik.

A szintek mozgatása is változatosságot csempész a kertünkbe. A kiemelések izgalmassá, játékossá teszik a felületet, többet tesznek láthatóvá az egymagas növényekből. Figyeljünk a töltőanyagra, hogy ne süllyedjen túlzottan meg, és töltsük vissza földdel a tömörödött részeket.

A gyeppel játszani ajánlott, sőt kötelező! A burkolat cipzárt formál, amelyből előbújik a bozontos-kövér fű. Műalkotásnak is beillik, előállítani sem bonyolult. Ám vigyázzunk: minél kisebb a füves terület, annál hajlamosabb a kiszáradásra; gondosan öntözzünk.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.