Iskolabővítés könnyedén

A parlament döntésének megfelelően mostantól akár 32 fős osztályokat is indíthatnak az iskolák, ugyanakkor a nagyobb létszámnak akadályt szabhat a helyhiány. Az épületek bővítéséhez az északi országokban nagy népszerűségnek örvendő könnyűszerkezetes falrendszer lehet a legkézenfekvőbb megoldás költség- és energia-hatékonyság, valamint gyorsaság szempontjából is. A Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium emeletráépítéséhez a Lindab Construline falvázrendszert alkalmazták a szakemberek. Az acél könnyűszerkezetes falvázrendszer alkalmazásával akár húsz százalékkal is növelhetők az osztálylétszámok.

 

A 2013. április 29-én elfogadott törvénymódosítás értelmében az óvodák és az iskolák húsz százalékkal eltérhetnek a törvényben meghatározott maximális osztálylétszámtól. Ennek megfelelően az általános iskolákban 27 helyett akár 32 fős osztályok is indulhatnak, az osztálylétszámok növelése azonban számos intézményben az épületek átalakítását, bővítését igényelheti. A Klebelsberg Kuno Iskola épületének bővítési feladatát a Cannelura építész- és statikus tervezőiroda kapta meg, amely egyszintes épület alapterületét emeletráépítéssel kellett növelniük.

A Klebelsberg Iskola esetében a hagyományos módszerek, így a téglafalas, nehézfödémes megoldások nem jöhettek szóba, mivel az épület alapozása csak a könnyűszerkezetes elemeket bírta el megerősítés nélkül. Tűzvédelmi okokból favázas könnyűszerkezetes rendszereket sem lehetett alkalmazni a bővítés során. Pallós Béla, a Cannelura építész-statikus tervezője — két évtizedes pozitív tapasztalatai alapján — a Lindab Construline rendszert választotta az iskola emeletráépítési munkálataihoz.

Az építész elmondta, a könnyűszerkezetes falszerkezet előnyei a tervezés és a kivitelezés során is megmutatkoztak. A hagyományos építési módszerekkel szemben lényegesen gyorsabban haladtak a munkálatok, és a könnyű használhatóság is segítette a folyamatokat. E technológia alkalmazásával — a projekt speciális körülményei ellenére — az építésziroda könnyen elvégezhette a ráépítési munkálatokat, amely az önkormányzat elvárásainak funkcionális, anyagi és esztétikai szempontokból is megfelelt.

Pallós Béla a könnyűszerkezetes Lindab rendszert emeletráépítésekhez, tetőtér-beépítésekhez is ajánlja.

„A tetőtér Lindab rendszerből történő kialakításakor » a hagyományos faszerkezetes építési megoldásokkal szemben « nagyobbá válik annak használati biztonsága, így a tetőtér kevésbé lesz érzékeny a repedésekre. Emeletráépítés esetén kevesebb többletterhet jelent e falvázrendszer a hagyományos építési módokkal szemben, és az alkalmazásához nem kell víz, nem kell megvárni a kötési időket, így az építési idő lerövidül. Ez egyrészt kevesebb munkaóra megfizetését jelenti a beruházó számára, másrészt hamarabb megtérülhet a befektetés, és az épület korábban használatba vehető” — nyilatkozta Pallós Béla, a Cannelura Kft. építész-statikus tervezője.

 

 

{gallery}images/stories/aktualis/2013_05/lindab/f1{/gallery}

 

„Svédországban már jobban elfogadott a könnyűszerkezetes építkezés, amely környezetbarát tulajdonságai mellett idő- és energiahatékonysága miatt is népszerű, továbbá könnyűsége (kis önsúlya, ami pl. 5-7-szer kisebb, mint az üreges égetett agyagtégla) ellenére különösen jó hőszigetelő képességgel bír. Többszintes vázas épület esetében intenzív hőszigetelő tulajdonsággal, a vonal menti hőhidak energiaveszteségét minimálisra csökkentve, a hasznosítható alapterület maximális kihasználtságával és az időjárási körülmények alakulásától függetlenül, gyorsan létrehozható a könnyűszerkezetes megoldás” – mondta el Dr. Tóth Elek DLA, a BME Magasépítési Tanszék egyetemi docense a könnyűszerkezetes falszerkezetekkel kapcsolatban.

„A könnyűszerkezetes falrendszerek általános előnyeiként felsorolhatjuk a kisebb költségű alapozást és teherviselő vázszerkezetet lehetővé tevő kis súlyukat, kiváló hőszigetelő képességüket, gyors építési módjukat. Fontos azt is hangsúlyoznunk, hogy a hagyományos szerkezeteknél lényegesen nagyobb méretpontosságot nyújtanak. A falvázrendszerek esetében azonos hőszigetelési jellemzőt a hagyományos szerkezeteknél kisebb falvastagsággal (átlagosan 10-20cm-rel kisebb, mint a gázbeton vagy égetett agyag falak) lehet elérni, ez adott bruttó alapterületen nagyobb hasznos alapterületet eredményez, ami az eladási árat, vagy a bérleti díjat növeli” – mondta el Kotormán István, a Lindab fejlesztési és oktatási vezetője.
 
A Klebelsberg Iskola emeletráépítési projektjének sikere is azt mutatja, hogy a Lindab falrendszer műszaki és gazdasági előnyei a középületek esetében is jól kiaknázhatók. Az iskola bővítése mellett a könnyűszerkezetes falszerkezetek kiváló megoldást nyújtanak irodaházak, szállodák, hotelek, kórházak építésére, bővítésére. Multifunkcionalitása miatt is javasolt a Lindab könnyűszerkezetes építési rendszer alkalmazása: egy-, illetve kétszintes épületek esetében a Construline falrendszer külső és belső teherhordó fal szerepét töltheti be, míg a többszintes, önálló (acél vagy vasbeton) vázszerkezettel rendelkező épületekben vázkitöltő, vagy belső térelválasztó falként használható.

Részletes műszaki és gazdasági információk és referenciák a könnyűszerkezetes felújításokról a www.lindab.hu oldalon!


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop