Művészeti aukció a BÁV-nál!

Az idén alapításának 240. évfordulóját ünneplő BÁV a jubileumhoz méltó kínálattal várja 62. Művészeti Aukciójára a vásárlókat. A május 14-15-16-án rendezendő árverés három napján több száz különleges ékszer, festmény és egyéb műtárgy kerül kalapács alá. Közöttük egy most felbukkant, igazi ritkaság, a kultúrtörténeti szenzációnak számító, közel 300 éves keleti szőnyeg.

 

Immár hagyományosan az első napon az ékszer kollekció kerül kalapács alá. Az összeállítás ezúttal múzeumba illő, gyűjteményekbe kívánkozó antik darabokat is szép számmal felvonultat. Az ékszerészszakma nagyfokú mesterségbeli tudására valló biedermeier eljegyzési karkötő, az egykor szintén szerelmi zálogként ajándékozhatott bilincs karkötő, mozaik berakásos antik arany bécsi szelence, és persze luxus ékszerek, köztük fekete és fehér tahiti gyöngysorok, fülbevalók, és egyéb, divatos ékszerházak darabjai keresik gazdájukat. A gyönyörű karórák is élénk érdeklődésre számíthatnak.

A második napon az igen színes festménykínálatot jó kvalitású mesterek alkotásai mellett egy-egy kiemelkedő művész kiemelkedő munkája jellemzi. Az aukció gerincét képezi Kádár Béla női aktja és lovas kompozíciója, valamint Liberty című tusrajza az 1950-es évekből, Fényes Adolf Tavaszi tájkép című olajfestménye, Czóbel Béla női aktja és Márffy Ödön virágcsendélete. Kiemelendő még két érdekes tanulmánykép, Pap Géza Tisztaszoba című enteriőrképe és Medveczky Jenő egy korai, 1925-ben készült műve. A kortárs kínálatból kiemelkedik Méhes László „Vászon” című képe 1974-ből.

A festmények után az elmúlt századok bútoraiból ízelítőt adó 33 darabos kollekció várja az érdeklődőket, amely a 18. század közepétől egészen a 20. század közepéig reprezentálja a bútorművességet.

Gyűjtői körökben is ritkaságszámba megy és várhatóan az aukció szenzációja lesz az a Bergama környékén készült, 18. század eleji anatóliai Yörük szőnyeg, melynek felbukkanása igazi bravúrnak számít: jó szemű becsüs kolléga figyelt fel a kivételes, ritka mintájú darabra. Egy budapesti család a nagymama örökségeként tartotta számon az igen ritka és jó állapotban megmaradt szőnyeget, de koráról, különleges értékéről mit sem sejtettek. Az aukcióra kerülő tétel jelenlegi állapotát nagyrészt egykori ügyes, hozzáértő restaurátori kezeknek köszönheti. 

A harmadik nap kínálata a Zsolnay legjobb korszakait és kiváló mestereit felidéző kollekció köré szerveződött: a gyár neves tervezőinek különleges szépségű és kitűnő épségben megmaradt munkáit kínálja mértéktartó kikiáltási árról indítva.

A porcellán kedvelői ezúttal is külön kollekcióból válogathatnak, amelyből főként a Herendi gyár 1855-ös évszámmal ellátott kétszemélyes teáskészletére (pótlással), továbbá az I. Ferenc József megrendelésére 1871-ben készült Herendi fűszertartóra érdemes felfigyelni. Nem hiányoznak a kínálatból a modern kerámia képviselőinek  munkái sem, és ezüst-remekekből is szép felhozatalra számíthatnak a látogatók.

Alapításának 240. évfordulója tiszteletére a BÁV egy hiánypótló művészeti kiadvánnyal kíván kedveskedni ügyfeleinek, partnereinek. A háború előtti nagy gyűjtői generáció gyűjteményeinek feltárását és bemutatását már több művészettörténész megkísérelte. A BÁV ZRt. megbízásából Dr. Horváth Hilda művészettörténész átfogó tanulmánya Gyűjtők és gyűjtemények 1900-1945. címmel a mindeddig kevésbé ismert, de jelentős iparművészeti gyűjteményeket és gyűjtőiket is sorra veszi, ösztönző példát mutatva a gyűjteményüket szenvedélyesen gyarapító mai gyűjtők számára. Az igényes, gazdagon illusztrált, reprezentatív kiadvány a BÁV aukciós katalógusának mellékleteként jelenik meg. 

Az árverési anyag megtekinthető a BÁV Aukciósház kiállításán /Bp. V. Bécsi utca 1-3./ május 12-ig 10-18 óráig, valamint a www.bav.hu/aukcio honlapon. A Művészeti Aukció időpontja május 14-15-16-a, 17 óra.

Lapozzon bele az árverési katalógusba!

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop