Színre szín

„Jó ételt csak jó hangulatban lehet főzni, a könnyek íze érződik az ebéden” – tartja egy mondás. És ebben van igazság, hiszen ha keserűen, kényszerből állunk a tűzhely fölött, abból képletesen szólva nem sül ki semmi jó. A színpszichológia azonban nemcsak abban segít, hogy milyen színeket jó használni a konyhában, de abban is, hogy azok hogy befolyásolják főzőtudásunkat.

 

 

A végletes színekkel bánjunk óvatosan. A piros csak a munka elején dob fel, utána inkább kimerít. Az ibolyaszín még jobban csökkenti a munkakedvet. Unalmasnak hangzik, de a fehér még mindig ezerarcú, attól függően, hogy mivel kombináljuk. A szürke segíti a koncentrációt és fegyelmezett háziasszonyokat „nevel”. A fekete ugyancsak energiakoncentráló szín, de esetében a kevesebb több, elég ha például a munkalapban dominál. A melankolikus, introvertált embereknek a meleg színskála (bíborvörös, korall-piros, sárga, narancssárga) segít fokozni a munkabírást, a lobbanékony, extrovertált egyének kitöréseit a hideg színskálával (kék, zöld, világoskék) ellensúlyozhatják.

 

Egyes kutatások szerint a rózsaszín konyha háziasszonya örökké fiatal marad, hiszen ez az árnylat lassítja a bőr ráncosodását. A kék konyha nagy veszedelmeket rejt magában – már ami a főzés minőségét illeti, hiszen a rideg tónusokban pompázó konyha gyakran letargiába sodorja a háziasszonyt.
Ne feledjük, konyhabútort minimum tíz évre választunk, vigyázzunk, hogy ne unjuk meg egy-két év alatt a színét. Ha semlegesebb irányt választunk, néhány kiegészítővel vagy falszínnel könnyen újjávarázsolhatjuk a helyiséget.
Ami az étkezőt illeti, itt is vannak sztereotípiák. Éttermekben tapasztalhatjuk, hogy előszeretettel használnak narancssárgát a dekorációnál. Ez amellett, hogy a leginkább étvágygerjesztő szín, fokozza az életkedvet is. Érdekesség, hogy míg általában étvágyfokozó, a kövér embereknél csökkenti az étvágyat. Ugyancsak kedvelt kiegészítő a piros, hiszen kis felületen csaknem ugyanazokkal a tulajdonságokkal bír, mint a narancssárga. A fűzöld és a smaragd kordában tartja a vérnyomást, fokozza az életkedvet, s nem elhanyagolható, hogy nyugtat, ami étkezés után fontos szempont lehet.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop