Bútortrend – 2006

A lakberendezés területén a konyha az a helyiség, amely a legintenzívebb és legsokoldalúbb fejlődést mutatja. A tervezőknek és gyártóknak szép feladat ezen új funkciót segíteni, a háziasszonyok munkáját támogató javaslatokkal előrukkolni.

 

 

RUSZTIKUS, VIDÉKIES STÍLUS

 

A rusztikus konyha báját polckorlátok, díszes párkányok, kis fűszerfiókok, fűszerpolcok adják. Jellemző a vertikális elrendezés, 90° vagy 45°-os szögben kiugró szélesebb alsó elemek, sok szabadon álló polc, akasztókon tárolt lábasok, bögrék, a fonott kosarak fiókként való használata. Békebeli hangulatot áraszt a dísztárgyakkal, akasztókon lógó fűszernövényekkel, rézedényekkel feldobott konyha. A frontok színe az antik fehértől a cseresznyén át a világoskékig sokféle. Az antikolás fóliázott fronton is produkálható, kovácsoltvas, antikolt, illetve kerámiafogantyúk illenek hozzá. Az egyszínű vagy mintás csempe kis léptékű a falon, akár szabálytalan éllel is.

 

A rusztikus stílus napjainkban nagyon kedvelt. Népszerű az épített konyha is, bár nem túl helytakarékos, ezért csak nagy alapterületű, kényelmes konyhákba ajánlott. A háztartási gépek is igazodnak a stílushoz – fekete, antikolt, sárgaréz előlappal, fogantyúval, palásttal rendelkező sütőt, elszívót választhatunk hozzá. A mosogatómedence gyakran egy tömbből készült, ráülve az alsó szekrényre teljes mélységét mutatja.

MODERN STÍLUS
Különböző karakterű bútorok tartoznak ide, de közös vonásuk a praktikum. A szekrény lehet fóliázott MDF-ből lekerekített élzárással, vagy szigorúbb vonalvezetésű, lábakra állított. Mindennek megvan a helye, kevesebb a nyitott elem, a pult alatt megjelennek a széles fióksorok. A sütőt megemelik a kényelem érdekében, a bútort hangtalanul működő osztott fiókok teszik vonzóvá.

MINIMALISTA STÍLUS

Jelenleg ez a stílus a trend. Vízszintes vonalvezetés, falra függesztett vagy lábra állított, a talajtól elszakadt, lebegő alsó rész jellemzi. Fényes festett és/vagy üveg felületek, keret nélküli tükröződő frontok, ritmus és dinamika, a sötét és világos, a sok és kevés kontrasztja. Rejtett, a bútorba simuló világítás, egészen vastag vagy éppen leheletvékony munkapult. Előfordul, hogy egy része falba süllyesztett, de általában látszik a korpusz oldala, amelynek látványa azonos a fronttal.
A konyha büszke, minden oldalról mutatja magát, visszafogottságában is feltűnő. A fa színei is megjelennek, akkor az igazi, ha igazi, azaz furnéros kivitelben: wenge, paliszander, zebrano, tölgy. Itt az alumíniummal és az üveggel kombinálhatunk. Színek: fekete, fehér, szürke, barna, amelyet megtörhet egy-egy tiszta szín.
Ujjlenyomatmentes, inox felületű gépek egészítik ki, az elszívó henger vagy hasáb alakú, dekorálva a monoton, zárt felületeket.
A hagyományos csempe itt nincs jelen, sokszor a munkapult fut föl a falra, nincs külön vízvető. A mosogatómedence belesimulhat a munkalapba, alulról beépíthető vagy munkalap szintű, legyen az rozsdamentes acél vagy gránit. Jellemzőek a félmagas elemek is, az itt megjelenő sütő, kamra, és újabban a mosogatógép. Fontos az ergonómia és a praktikum is, a bútor nemcsak látványelem, hanem működik, és nem is akárhogy. A felső elemek is követik az alsók horizontális elrendezését, emiatt általában felnyílók vagy feltolhatók.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop