Átgondolt világítás

A legtöbben „napelemmel működünk”, ezért nagyon fontos a mesterséges megvilágítás pontos megtervezése egy-egy lakásban, hiszen többnyire este, éjszaka vagyunk otthon. Egy rosszul elkészített világítási rendszer megkeserítheti az életünket, ezért időzzünk el ezen a kérdésen alaposan, akár most vágunk bele egy építkezésbe, felújításba, akár egy ideje már benne élünk privát életterünkben.

atgondoltvilagitas 720
ROB MILLS ARCHITECT

Összetett megoldások
Mindig jó, ha már a lakás tervezési fázisában szakember segítségét kérjük, mert nem mindegy, hogy van-e elegendő, este is nappali fényt adó általános, szórt megvilágítás, hogy van-e minden szükséges helyen helyi fény, s mivel nagyon sokan kedvelik, vannak-e hangulatfények, résfények, élfények, bútormegvilágítás, amelyeket nem kis munka összehangolni, és pláne nem összehangolt működésre bírni.

atgondoltvilagitas 1
HNA DESIGN

Játékos hangulatban
Míg korábban általában arra törekedtünk, hogy egy lakásban egy lámpacsaládból származzanak a fénytestek, addig ez a hozzáállás mára már a múlté. Egyáltalán nem fontos, hogy akár stílusban, akár színben egyezzenek lámpáink. A lényeg, hogy praktikus és harmonikus legyen a végeredmény.

atgondoltvilagitas 2
CODA BESPOKE

Szóló függesztékek

Tervezőnként mindig úgy intézem, hogy inkább több fény legyen egy lakásban, mint kevesebb, hiszen a kapcsolókat nem felkapcsolni mindig lehet, de ha nem elegendő a fényforrások száma, csak asztali és állólámpákkal tudjuk orvosolni a problémát. Néha azonban találkozom olyan megrendelőkkel is, akik nem kedvelik, ha este is nappali fényben úszna a lakás. Ilyen esetben a megoldás a szóló függeszték, íme néhány izgalmas példa!

atgondoltvilagitas 3DECOR CLOUD

Izgalmas részletek
Amennyiben nincs pénzünk intelligens kapcsolókra, világítótestekre és egyéb világítással kapcsolatos kütyükre, találjunk ki mást, amivel feldobhatjuk, vagyis menővé tehetjük otthonunkat. Lehet az egy kiszuperált neon felirat, esetleg látszó vezetékek régi szerelvényekkel – ha szeretjük az ipari dizájnt – vagy egy fényfüzér, amit falikar helyett teszünk fel.

 

 

atgondoltvilagitas 4
PATRICIA BUSTOS

atgondoltvilagitas 5 DECOR CLOUD 

Lokális fények
A helyi fények jelenléte egy lakásban pontosan ugyanolyan fontos, mint az általános megvilágításé. Szükséges, hogy minden olyan területen legyen helyi megvilágítás, ahol rendszeresen valamilyen tevékenységet folytatunk, mint például olvasás, tanulás, főzés, otthoni munka, kézimunka vagy bármilyen egyéb hobbi.

atgondoltvilagitas 6BUSCH-JAEGER/DECENTO

Különleges kapcsolók
A kapcsolók méltatlanul elhanyagolt szereplői a lakásoknak, pedig nem kis mennyiség található belőlük egy-egy otthonban. Ha szeretnénk, használhatjuk ezeket a szerelvényeket a lakás ékszereiként is, választhatunk belőlük retró stílusút, betont, üveget, aranyat, érintésre reagálót …, s amennyiben van elég pénzünk, intelligens vezérlésűt is.

atgondoltvilagitas 7
SHEKINA

 

 

atgondoltvilagitas 9
POINT SUPREME ARCHITECTS

 

atgondoltvilagitas 10
FANTASTIC FRANK

TOP 5 TREND

atgondoltvilagitas 8

  • Divatos a stílusok és anyagok ötvözése, a természetes és mesterséges anyagok együttese, úgymint a rattan, bambusz, fa, természetes alapanyagú textilek, a fém és az üveg.
  • A fémszínek tekintetében most a matt fekete és az arany a nyerő.
  • Az indusztriál, a rusztikus és a minimál stílusú lámpák között is elérhetők a színváltós és a fényerőszabályozható (dimmelhető) változatok is!
  • A szabályozható kapcsolók mellett megjelentek a mobil, kézi szabályozóval működtethető lámpák is. Csak győzzük az otthonunkban szaporodó távkapcsolóinkat észben és kézben tartani!
  • A ledtechnológia megállíthatatlanul a jelen és a jövő világítási eszköze, immár csak arra kell törekednünk, hogy jól találjuk el az arányokat, és minél inkább csökkentsük a fényszennyezést.

 

 

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop