Wellness otthon

Wellness otthon

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Még nyakunkon a tél, itt vannak a rövid nappalok és a hosszú éjszakák. Sokunkat ez igencsak lehangol a hetek előrehaladtával, ám a korai sötétedés okozta nyomottság ellen az egyik legjobb orvosság az otthoni wellness és a testmozgás a négy fal között. Nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, amennyiben mindkettőre van lehetőségünk, így éljünk is vele, ahányszor csak tudunk!
wellnessotthon1812 720

 

Otthoni edzés
Egy otthoni edzőszoba létrehozása – amennyiben igényesen szeretnénk kivitelezni – nem kis feladatot jelent, főként, ha nem áll rendelkezésünkre a funkció számára különálló helyiség. Ilyenkor ott kell elhelyeznünk a tornagépeket, sporteszközöket, ahol csak helyet találunk számukra, lehetőség szerint harmonikusan térbe állítva. Amennyiben viszont külön edzőszoba kialakítására van lehetőség, akár egészen extrém, különleges látványvilágot is kitalálhatunk otthoni sportolásunk számára.


wellnessotthon1812 1
UPPLANDDEVELOPMENT.COM
wellnessotthon1812 2
HGTV


Szaunák
A szaunázást az északi népek már kétezer éve ismerik, mi viszont sokkal kevesebb ideje hódolhatunk e kikapcsolódási formának. Bár a szaunákban egyszerre sohasem töltünk igazán hosszú időt, de ha rendszeresen használjuk, érdemes ugyanolyan igényesen megtervezni és kivitelezni, mint például fürdőszobánkat. Ahogy az alábbi képeken látható, egészen sokféle stílusban és formavilágban is gondolkodhatunk.


wellnessotthon1812 3
ARCHDAILY.COM


Infraszaunák
Az infraszauna jóval újkeletűbb a finn szaunánál, és sokkal gondosabb tervezést, kivitelezést igényel, hiszen többek között áram szükségeltetik hozzá, illetve a fűtőpanelek méretezése, elhelyezése is szaktudást, tapasztalatot igényel. Az élettani hatások azonban vitathatatlanok és az allergiások tüneteinek enyhítésére is alkalmazható.

wellnessotthon1812 4
ISAUNA MANUFACTURE

A jakuzzik egyre divatosabbak napjainkban, de ezek inkább egyfajta életformát, életstílust tükröznek. Kevesen engedhetik meg mind megvásárlását, mind rendszeres használatát otthoni körülmények között, de aki egyszer rákap, többet sosem akar enélküli házban élni. Ráadásul mind masszírozó, mind fogyasztó, bőrfeszesítő hatása is kellemes és hasznos.

 

wellnessotthon1812 7
CORNELIARESORT.COM
 

Masszázságyak
A masszázságyak is igényelnek néhány négyzetméternyi területet, de ha nincs rá lehetőség, egészen pici helyiségben is elhelyezhetők. Ilyenkor különösen fontos, hogy tegyük a környezetét kimondottan hangulatossá, ha lehet, ablakos környezetbe, hogy a masszírozás által nyújtott kellemes, ellazult állapot minél intenzívebb legyen.

wellnessotthon1812 5
HOTEL HOSPES MARICEL & SPA

wellnessotthon1812 6

CORNELIARESORT.COM

 

TOP 5 TREND

wellnessotthon1812 8

  • A SZABADON ÁLLÓ KÁD ÖRÖK DIVAT. Mind a fi nn szaunákban, mind az infraszaunákban érdemes himalájai sótéglát is alkalmazni, mert bizonyítottan jó hatással van az allergiásokra.
  • A SZAUNÁKAT, INFRASZAUNÁKAT kültéri wellness helyiségeket érdemes a panoráma felé fordítani, ha pedig kerti létesítményekben helyeztük el a szaunát, kimondottan jót tesz, ha zöldtetővel látjuk el.
  • MINDEN RELAXÁLÁST SZOLGÁLÓ HELYISÉGBEN izgalmas és szép megoldás, ha csillagos égboltot imitáló vagy színterápiás, fényerő-, színhőmérséklet- és színszabályozható világítást tervezünk be.
  • TORNASZOBÁKAT IS ÉRDEMES ABLAKKAL, szép panorámával rendelkező helyiségbe tenni, de ha ez nem lehetséges, gondoskodjuk szórakoztatóelektronikáról – tévé, hangszóró és minden egyéb, ami élvezetessé teszi ottlétünket.
  • A MASSZÁZSÁGYAK természetesen lehetnek összecsukható, mobil darabok is. Ebben az esetben a lakásnak mindig abba a szegletébe tehetjük le, ahol éppen kedvünk van elidőzni.

 

 

 
 
 
 
 

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.