Hátrányból előny

A minap egy angol kertépítő szakember nyilatkozta, hogy a kertépítés fontos feladata az előnytelen formájú telkek esztétikus térhatásának kialakítása. Mindezt célirányos növényültetéssel érhetjük el, valamint ha a kertben fókuszpontokat helyezünk el. Ezek, felébresztve a kíváncsiságot, egyfajta vonzerőként sétára is késztetnek bennünket. E dél-balatoni kert remek példája annak, hogy egy erősen hendikepes föld hogyan alakítható kellemes kertté.

 

 

A tulajdonosok, bár csak hobbi szinten űzik a kertészkedést, mégis zseniális érzékkel fogtak hozzá hosszúkás telkük megmunkálásához. Hál’ istennek nem riasztotta el őket a több mint százötven méter hosszú és csupán tizenhárom méter széles földdarab, amelyről első látásra egy lövész- vagy éppen futópálya jut az ember eszébe. Mi tagadás, egy formás kert kialakításához nem éppen a legmegfelelőbb alap, ám lássunk csodát!

 

A ház asszonya ösztönösen élt a lehetőségekkel, miszerint a kertben végigfutó sövények, ösvények elhelyezésével mind-mind megváltoztatható a térhatás. A növények hosszanti irányú ültetésével előnytelenül erősítette volna a csőhatást, így inkább keresztirányban, részekre osztva a területet, különféle funkciójú blokkokat alakított ki. A házhoz legközelebb eső növénycsoport egy kis kerti tavat ölel körül. A tóba és partjára a közeli patak mellől hoztak vadon élő növényeket (nádat, sást), így minden különösebb szakértelem nélkül, hátukat a természetnek támasztva olyan tavat sikerült kialakítani, mintha örök időktől fogva ott lenne. A mélyvízi, vízparti és víz közeli növények tökéletes harmóniába olvadnak. Egy kerti tó akkor sikerül igazán jól, ha első látásra nem jut eszünkbe, hogy ember alkotta. Vendéglátóink nem a bevált kövekkel, sziklákkal rakták körbe a tavat, hanem gyeptéglával. Ötletük bevált.

 {gallery}images/stories/verysimple/hatranybol/f{/gallery}

 

TIPP! Gyeptéglát fektetünk a tó szélére, úgy, hogy annak egyharmad része belelóg a vízbe. Ezzel a módszerrel minden építési nyomot elfedhetünk, és tökéletesen egybeolvaszthatjuk a kert többi részével. Lényeges, hogy a tó alját borító fólia, amely megakadályozza a víz elszivárgását, csupán a gyeptégla maximum egyharmad része alá nyúljon. Így a gyeptégla vízbe lógó egyik vége, illetve a talajon lévő másik vége képes kellő mennyiségű nedvességgel ellátni a fólián lévő sávot, és a fű egyenletes zöld marad. Ha túl széles fóliát hagyunk a gyeptégla alatt, a fű előbb-utóbb kiszárad!

 
 

A háziak a tó medrét gömbölyded, mosott folyami kövek segítségével tették látványossá. A díszkavicsokat kertünkben egyébként sok mindenre használhatjuk. Esztétikailag is látványosak, mert a növények köré rakva kiemelik szépségüket, emellett praktikus is, ha kavicsréteggel borítjuk a földet. A kerttulajdonosok körében ma már égető probléma a víz, mert egyre drágább, és néha még locsolási korlátozást is elrendelnek. A nyarak pedig egyre melegebbek, megrepedezik a föld, a fű sárgul, szeretett növényeink hervadoznak. Ilyenkor szeretnénk menteni a menthetőt, és a kitartó, aprólékos munkával kialakított kertünket kellő mennyiségű vízzel ellátni.

 

{gallery}images/stories/verysimple/hatranybol/a{/gallery}
 

TIPP! Kis odafigyeléssel csökkenthetjük kertünk vízigényét. Locsoláskor a víz jelentős része elpárolog, mielőtt a gyökérzethez jutna. Ha a növények alá és köré kavicságyat terítünk, az jelentős mértékben csökkenti a párolgást, gazdaságosabbá és hatékonyabbá téve vízfogyasztásukat. Az is említésre méltó, hogy a kövek gátolják a gyomnövények növekedését, így munkát takarítunk meg. A kavicsréteg mondhatni szinte mindig hasznos. Ha jókora eső kerekedik, a föld felcsapódik a növények leveleire, amely nem éppen esztétikus látvány, főleg a fogyasztásra nevelt fűszernövények esetében. A kavicsok ezt a felcsapódást megakadályozzák, így mindig tiszta leveleket szedhetünk a mentáról, bazsalikomról, kakukkfűről…

 

A kis tavon a Monet festmények ihlette, fából ácsolt hídon sétálhatunk át. A vízbe halakat telepítettek, amelyek tökéletes otthonra leltek a kerti paradicsomban. A parton tucatnyi vízi növény között egy üldögélésre csábító padot is felfedezünk. Továbbsétálva a hídon, a következő blokk a gasztronómia színtere: a szalonnasütőt rönk ülőkék veszik körül, tökéletesen belesimulva a természetbe.
Alighogy elérünk a kerti sütőhöz, csodás kék víztükör töri meg a buja zöld növényzetet. A kerek úszómedence és a mellette lévő kis fürdőház a kikapcsolódást szolgálja, és remek helyszíne a baráti összejöveteleknek. A medence szélétől fűzfákkal tarkított gyepszőnyeg borítja a kertet.
A kertben megvalósultak tehát a kertépítő szakember ajánlásai, ösztönösen. Több izgalmas fókuszponttal vonja el figyelmünket a terület „cső” voltáról. A különböző részletek lépésről lépésre tűnnek elő, felébresztve érdeklődésünket. A kertkapun belépve először egy kecses női szobor, aztán az íves híd, majd a pampafű takarásából egy hófehér pad, végül pedig az úszómedence partja csábít könnyed kis andalgásra.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop