Csak az a szép, zöld gyep!

A magvetéssel telepített gyep kezdeti munkaigényes folyamatainak – rendszeres öntözés, sűrűsödést, bokrosodást célzó gyakori nyírás – kiváltására ideális megoldás a gyepszőnyegezés, kisebb felületek esetén a pedig a gyeptéglás pázsittelepítés. A zöld élmény minden tekercs leterítésével, percről percre teljesebb.

 

 

A jó gyepszőnyeg…

 

… frissen felszedett, rövidre nyírt, egyszínű, és sehol sem sárgás. Csak annyi gyepszőnyeget rendeljünk egyszerre, amennyit egy nap alatt le tudunk fektetni (fejenként körülbelül 100 négyzetméterrel számolhatunk.)

 

… talaját a gyökerek annyira átszőtték, ha egyik sarkánál fogva megemeljük, akkor sem hullik szét.

 

… ára 1200-1800 forint négyzetméterenként.

Nyírás
[list=1″>Az új telepítésű gyepet 8-10 centiméter magasságúra nőve nyírjuk először, különben könnyen kiszakíthatjuk a fiatal növényeket a földből.*Első nyíráskor a fűnyíró késeit 5 centiméter magasságba, azt követően mélyebbre állíthatjuk. A vágás magassága azonban mindig a növény csomósodási pontja fölé essen.*A 6-7 centis fű hosszabb ideig bírja öntözés nélkül. Nyaralás előtt figyeljünk erre.*Ha rendszeresen nyírjuk a gyepet, hagyjuk rajta a nyiradékot, hiszen az lebomlik, és gyepünket táplálja. Nagyobb mennyiségű nyiradékot viszont gereblyézzünk össze, mert alatta könnyen befülled és elpusztul a fű.

Telepítés
[list=1″>Gondos talaj-előkészítés az első munkafázisunk: a föld legyen porhanyós, sima.*Hengerelés után öntözzük be, majd gereblyével kissé lazítsuk meg a talajt, így a gyökerek könnyebben megkapaszkodnak.*A gyeptégla vagy -szőnyeg szélének egyenetlenségeit késsel igazítsuk ki, hogy minél jobban illeszkedjenek egymáshoz a darabok.*A hézagokat fűmag és jó minőségű föld keverékével töltsük ki, és négyzetméterenként legalább 15-20 liter vízzel öntözzük be egy átlós irányú hengerezést követően.*Az első két hétben naponta öntözzük a gyepszőnyeget, de ne áztassuk. Két hét elteltével a gyepszőnyeg érezhetően kapaszkodik a talajhoz. Ekkor még egy hengerezést érdemes elvégeznünk.*A telepítést követően 6-10 nap múlva nyírhatjuk először a füvet, lejtős területen valamivel később.

Öntözés, trágyázás
[list=1″>Csapadékszegény időben rendszeresen öntözzünk, a talajt 15-20 centiméter mélységig nedvesítsük át. Az alapos locsolás fontosabb, mint a gyakoriság.*A sárgán elszíneződött gyep hiánybetegséget jelez. Vegetációs időszakban többször, kisebb adagokban trágyázzuk komplex, nitrogén (N) és vas (Fe) tartalmú műtrágyákkal.*Az idei vetésű gyepet csak a második nyírás után trágyázzuk először, ám még jobb vetés előtt feltölteni tápanyagokkal, szerves trágyával a talajt.*Az egyes gyomok elszaporodásából következtethetünk a talaj állapotára. A nitrogénhiányról gyermekláncfű (Taraxacum officinale), herefajok (Trifolium sp.) megjelenése árulkodik. Túl savanyú talajon a juhsóska (Rumex acetsella) az intő jel. A füvesített területek jellegzetes gyomnövénye a százszorszép (Bellis perennis), amely könnyen elnyomja a gyepet, mert jól tűri a nyírást, taposást.

Extra:
ha lejtős területre fektetünk gyepszőnyeget, a begyökeresedésig rögzítsük facövekekkel, hogy ne csúszhasson meg!

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop