Háromszáz begónia

Régi elképzelésem volt, hogy nagy üvegfelülettel télen és nyáron is érezzem a kertet, mert az első dolgom reggel, hogy kinézek – avat be a házigazda a házkeresés elsődleges szempontjaiba. Engem is mágnesként vonzott a parkszerű, harmonikus látvány, amint a nappaliba lépve megpillantottam a festőecsetre kívánkozó kertet, át is gyalogoltam rögtön a szúnyoghálón. Vendéglátóm megnyugtatott: az élmény már mást is hasonlóképp elvarázsolt.

Ha a látómező negyven százalékát meghaladja a zöld, automatikusan megnyugszik az ember – állítják a pszichológusok. E ház lakói, kiülve a teraszra, ezer százalékos nyugalmat lelnek, mert nem is láthatnak mást, csak gyönyörű zöld pázsitot, sövényeket, tavakat, gyümölcsfákat, virágokat és a távolban a látóhatárt szépen lezáró lombhullatókat (ginko biloba, nyárfa, nyírfa, eperfa, cseresznye, alma, meggy, körte). Itt-ott egy-egy örökzöld is akad, hogy télen is maradjon némi zöld a szemnek, takarva a szomszédságot.

Persze nagyon nem kell csodálkozni a példás alkotáson, gépészmérnök vendéglátónk szakmabeli, automata öntözőberendezéseket telepít, s ma már kertépítést is vállal. A kerttervezés művészet, nem egyszerű mérnöki munka, a kompozíció, a színek, az illatok sok mindent meghatároznak, ezért a látvány tervezésében szakembert, Müller Krisztinát hívta segítségül. A kert öt éve, a vásárlás idején még nem volt ennyire szeparált, egy jó darabbal bővítve sikerült elérni a teljes védettséget és a tórendszer bővítését. A nyeles teleknek köszönhetően szinte hihetetlen, de a falu főutcája alig néhány méterre fut tőlük.

Egy ekkora kert gondozása nagy munka, jól érzékelteti, hogy két ember majdnem egész nap csak gazol, a kétezer négyzetméternyi füvet pedig hetente kétszer kell nyírni. A munkamegosztás vendéglátóink között egyszerű: ami színes, Dóráé, ami zöld, Jenőé, de a nyírásba Dóra is besegít (szintideje két óra), és gyakran vesznek igénybe külső segítséget is. A locsolást szerencsére automata öntözőrendszer biztosítja, fúrt kútból.

A terasz leanderei versenyben vannak, Jenő visszavágta az övét, hogy szebb legyen, mégis a másik virul jobban. Az ápolásra van egy „titkos receptjük” is: egyszer ajándékba kaptak egy gyönyörű, sötétzöld levelűt, s tudakolván az okát, a következő receptet kapták: baromfitrágyát kell vízben áztatni, és azzal locsolni a virágot. Azóta minden évben beszereznek egy vödörnyit belőle, és a hatás kiváló.

!Itt a fűvetés ideje! A fű vetéséhez szeptember és április a legalkalmasabb időpont, ilyenkor végezzünk gyepszellőztetést is, 5–20 milliméter mélyen. A fűmagokból vegyünk drágább, jobb minőségűt, mert élettartama 3–7 év, a 150 éves angliai fű is úgy igaz tehát, hogy minden évben új magot is adnak hozzá, vagy engedik felmagozni.

A tó körül mocsári hibiszkuszok, szerelemvirág díszlik, ez a teknősök kedvelt helye. Korábban a halak mellett hat szép piros fülű ékszerteknőst is birtokoltak, szomszédok, ismerősök hozták őket, mert kinőtték a helyüket. Már kézből ettek, mígnem tavasszal egyszerre eltűntek, csupán egy picike maradt, megosztva a helyet egy pár mocsári teknőssel. No és a békákkal, hatféle is van belőlük, sok gondot és a szomszédok rosszallását is magukra vonva, mert párzás idején elviselhetetlenül hangosak. Védettségük miatt már szakértő segítségre van szükség.

A kert egy kívülálló számára már így is idilli, de a pázsitgondozás ezerféle rejtelmét ismerő házigazda némely helyütt elégedetlen a minőséggel. A tóépítés közben kijárt részen nem ugyanazzal a fűmaggal újítottak, azt is késve, október helyett novemberben vetették, így „térképes” az eredmény. Ismerve Jenőt, tétlenül ezt a hibát bizonyosan sokáig nem tűri meg kertjében.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop