Harmónia a százéves falak között

A napfényes, 55 négyzetméteres wekerlei lakás lelke a tágas nappaliétkező- konyha hármasa, ahol a régi és új berendezési tárgyak közötti egyensúlyt a természetes anyagok tudatos használata teremti meg.

harmoniaaszazevesfalakkozott 720

Százhúsz éves platánsorok, „mézeskalácsházak” övezte csendes utcácskák, összetartó közösség, hamisítatlan vidéki életérzés a nagyvárosban… ez Wekerletelep. Már első látásra beleszerettünk nemcsak a környék, de későbbi otthonunk adottságaiba is. Kompakt, mégis tágas, egybenyíló terek, napfényben úszó szobák tették egyértelművé számunkra, hogy megtaláltuk a megfelelő helyet közös otthonunk kialakítására. A város nyüzsgéséhez megfelelően közel, de a mégis nyugalmas környezet adta az inspirációt a lakás belső tereinek megkomponálásához is. Mindketten úgy véljük, hogy az otthon nem csupán egy hely, több annál, egy érzés, ezért a felújítás és átalakítás során arra törekedtünk, hogy ez erőteljesen megnyilvánuljon a több mint százéves falak között.

A lakás eredeti adottságait már a korábbi tulajdonosok is formálták, az egymásból nyíló, Wekerlére jellemző, közepes alapterületű szobákat konyhanappali kettősévé és egy külön bejáratú hálószobává alakították. A lakás autentikus hangulatának megőrzése érdekében a beltéri nyílászárókat felújíttattuk, a külsőket pedig újragyártattuk az eredeti tervrajzokból kiindulva, egyedi méretezés és osztás kialakításával. A két szoba burkolatát illetően szintén a felújítás mellett döntöttünk, csiszolással és lakkozással született újjá a keményfa parketta, a konyha-előszoba-fürdőszoba hármasa pedig az áthidaló gerendákkal színben harmonizáló struktúrált dekorbeton-borítást kapott. A korábbi kisebb szoba és az erkély egybenyitásával született meg a hálószoba jelenlegi formája, ahol a már említett parketta megtartása mellett az erkélyrészre új, cementlapburkolatot került. A cementlap kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a szoba zöld falának színe visszaköszönjön a lapokon, később pedig a kiegészítőket is a borítás árnyalataihoz igazítottuk. A lakás színkoncepciójában a semleges alapok mellett négy szín dominál: a grafitszürke, az éjkék, a piros (és árnyalatai), valamint a smaragdzöld, amelyek változatos helyeken és formában bukkannak fel a helyiségek különböző pontjain.
Mindketten azt valljuk, hogy a régi tárgyaknak saját történetük van, legyenek azok családi ereklyék vagy bolhapiacon beszerzett darabok. Otthonunkban helye van a nagyszülőktől örökölt bambuszképnek és ládának, de a lisszaboni utazáson beszerzett azulejo csempéknek is. Az újonnan megtalált darabok története pedig éppen ezekben a pillanatokban íródik.

Hiszek abban, hogy az otthon nem csupán egy hely, hanem egy érzés, ami átjár bennünket, ahogy belépünk egy lakásba. Minden otthon egyedi érzés, amely az alkotóját és lakóját egyaránt tükrözi. harmoniaaszazevesfalakkozott portre
Varga Fruzsina
tulajdonos

 

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop