Hangulatos világítás

Hogy is vihetnénk fényt az életünkbe egyszerűbben, mint otthonunk világításával? Ráadásul, ha azt hangulatosra tervezzük, akkor egyszerre születik meg az általános fény és a hangulatvilágítás, amely utóbbi erősen hozzájárul a spa hatáshoz, azaz a wellness élményhez, amely egyre inkább teret hódít az enteriőrökben. A megnyugtató légkör mindennél fontosabb stresszes hétköznapjaink során, így ha tehetjük, teremtsük meg otthonunkban a gyógyító légkört fénnyel!

Benjamin Moore

Benjamin Moore

Gyertyázzunk

Bár sokan félnek a lakástűztől, de ha nem hagyjuk őrizetlenül gyertyáinkat, akkor végtelenül barátságos légkört tudnak teremteni. A gyertya fénye vagy a kandalló tüze, hozzá esetleg néhány mécses tökéletesen megalapozza jó hangulatunkat, és messze űzi tőlünk a szomorúságot, depressziót.

Hephaistos

Különös párosok

Muránói üvegcsillár rattanburákkal, sárgaréz állólámpa rizspapírcsillárral vagy éppen egy sínes megoldás kristálycsillárral? Ha a színek harmonizálnak, a stílusok ötvözésének nincs akadálya. Ráadásul a minimalizmus lecsengőben van, egyre fontosabbá válik a terek személyre szabása, a lakók egyéniségére formálása. Ehhez pedig arra van szükség, hogy mindent, ami a szívünknek kedves, harmóniába tudjuk összeválogatni.

Dulux

Egy csillárral

A mennyezetről belógatott csillár, fényforrás minden esetben jó választás, ha a belmagasság ezt lehetővé teszi. Előfordul persze, hogy erre csak a dohányzó- és étkezőasztal fölött nyílik lehetőség, de egy tér szempontjából ez éppen elég is, hisz a kevesebb legtöbbször több. Amennyiben kevés, de feltűnő fényforrással tervezzük megvilágítani otthonunkat, és szeretjük a világosságot, mindenképpen világos falakkal operáljunk.

Benjamin Moore

Casamance

Egy izzó kevés

Ha a belógatott függesztékünkben csak egy izzó van, még inkább kevés fény jut a térbe. Ilyenkor feltétlenül szükség van egyéb általános fényt adó fényforrásokra, úgymint szpotokra, sínes lámpára, egyéb dekoratív mennyezeti „ufolámpákra”, ledpanelekre. Nagyon fontos a lámpák között a harmónia kialakítása is, és hogy ne terelődjön el a figyelem központi, belógatott fényforrásunkról.

Jub

Résfények

Az élek fényekkel történő hangsúlyozása különleges atmoszférát teremt a térben. Történhet ez a padló mentén, a mennyezet élében vagy valahol a kettő között. Ráadásul betervezhetünk körbefutó résfényt, de kiemelhetünk akárcsak egy-egy szakaszt, tárgyat is. Ez akkor lehet a legütősebb megoldás, ha monokróm, azaz egyszínű térben gondolkodunk, mert ezzel mégis plasztikussá, 3D hatásúvá válik a tér.

NATURALii-MARAND

Hangulatvilágítás

A hangulatos világítás nem csak gyertyákkal, gyenge vagy kis fényt adó fénytestekkel valósítható meg. Amennyiben szándékosan alultervezzük a világítást egy-egy helyiségben, és e mellé az átlagosnál sötétebb falakat, berendezési tárgyakat válogatunk össze, az általános fény válik hangulatfénnyé. Sok ember számára a meghittség egyet jelent az otthonossággal, ezért szándékosan kerülik a nappali fényt adó világítótesteket és világos színű falakat.

Jub

Lebegő bútorok, síkok

A pontszerű világítások mellé az idők során szép lassan bekúsztak a vonalmenti vagy résfények is. Ezt ott érhettük tetten, amikor a konyhai pultmegvilágító szpotokat fokozatosan felváltották a ledcsíkok, majd végül arra lettünk figyelmesek, hogy már a legképtelenebb helyeken is vonalmenti fények láthatók, így tudnak most már „lebegni” bútorainkon túl a falak és mennyezetünk is.

NATURALii-MARAND

Hephaistos

TOP 5 TREND

 • Nem kell megijednünk új lakás vásárlása esetén, ha nem elég a fény, vagy éppenséggel nincsenek jó helyen a fényforrások. A szabadon futó textilkábelek divatja mind a mai napig tart, és szuper jól feldobják a teret.
 • A sínes megoldások még mindig kevés otthont díszítenek, pedig praktikusak, mobilak, s mint ahogy a mellékelt ábra mutatja, akár fürdőbe is beépíthetők.
 • Egyre divatosabbak a bútorokba integrált fényforrások vagy a bútorokkal összeépített lámpák. Lehet ez természetesen egy ágytámlába épített olvasólámpa is, de akár lerakóasztallal kombinált asztali lámpa is.
 • A szoborszerű csillárok, állólámpák vagy asztali lámpák egyre divatosabbak, főleg, ha azok nem egy családból származnak, ám együtt mégis harmonikus egységet alkotnak.
 • A fényterápiás megvilágítások egyre több lakásban megtalálhatók. Ez a dimmelésen túl már a színpreferencián alapuló színes fények biztosítását is jelenti, ami az új fejlesztéseknek köszönhetően automatizálhatók is személyes preferenciáink alapján.

 


Hozzászólások

0
  0
  Az Ön Kosara
  Your cart is emptyReturn to Shop