H-tarifa bekötésének ára

Az utóbbi félévben az egyik legjelentősebb téma az energiaárak alakulás volt. Nem véletlen, hiszen az energiahordozók világpiaci drágulása most már a lakossági felhasználókat is közvetlenül érinti majd.

A drasztikus áremelkedés miatti félelemből sokan kezdtek el alternatív megoldásokban gondolkodni, mindenki számol, hogy hogyan jöhet ki a legolcsóbban. Hihetetlenül megugrott a napelemek, klímák, szigetelések és egyéb megoldások iránti kereset.
A Qjob szakemberkereső-portál munkatársai jelentős rálátással rendelkeznek az aktuális villanyszerelési árakra, hiszen oldalukon számtalan villanyszerelő található, akiktől gyorsan és egyszerűen kérhetünk árajánlatokat. Így őket hívtuk segítségül a kérdéseink megválaszolásához. Ha szeretnénk csökkenteni a rezsiszámlánkat, ennek legegyszerűbb módja a fűtési rendszer korszerűsítése. A gáz alapú fűtési rendszerekkel szemben alternatív megoldást jelentenek a villany alapú fűtési rendszerek: infrapanelek, elektromos fűtőpanelek, hőszivattyúk és hűtő-fűtő klímák, amelyek mellett a potenciálisan alacsonyabb ár mellett az is szól, hogy a villamos áram elérhetősége a jelenlegi helyzetben stabilabbnak látszik, mint a gázellátás. Ám még ezek mellett is az egyik legjobb érv az áram alapú fűtés mellett az úgynevezett H-tarifa.

Mi az a H-tarifa? A H-tarifa egy olyan kedvezményes áramdíjszabás, amit hőszivattyúkra és egyéb korszerű rendszerek üzemeltetésére vehetünk igénybe. Az innen vett áram jóval olcsóbb, mint a hagyományos hálózat bármelyik díjszabása, de a külön hálózaton kizárólag csak ezek a készülékek működhetnek. További érdekesség még, hogy a kormány által meghatározott átlagfogyasztás keretébe nem tartozik bele a H-tarifával fogyasztott villamos áram. Bár ez a jövőben változhat, egyelőre úgy néz ki, hogy jelenleg ez a legkedvezőbb megoldás a piacon.

Hogyan vehetjük igénybe a H-tarifát? A H-tarifa igénybevételéhez szükségünk lesz egy hőszivattyús fűtési megoldásra, mint például egy korszerű hűtő-fűtő klímára. Ha ez megvan, akkor külön hálózatot kell kiépíteni, amiről ezt az eszközt üzemeltetjük, s ezután még meg kell igényelnünk a szolgáltatótól a H-tarifa használatát.

Mennyibe kerül a H-tarifa bekötése? A legfontosabb kérdés, ami mindenkit foglalkoztat, hogy mindez mennyibe is kerül, és mikor térül meg az ára. Maga a H tarifa bekötés ára és aktiválása nem feltétlenül drága. Egy villanyszerelő átlag 20-30 000 forint körül vállalja a bekötést, ha már minden más a helyén van: megvan a H-tarifával használható fűtési rendszer és a korszerű elektromos hálózat is. Amennyiben nincs még kiépítve külön hálózat, akkor ennek a költségével is számolni kell, ami 100 000-300 000 forint közötti összeg.

Gondot okozhat még az a körülmény is, ha maga a hálózat nincs szabványosítva. Ilyenkor az alap villamos hálózatot is szabványosítani kell a lakásban, ami további 200.000 forint körüli tételt jelent.

A legfontosabb, amit érdemes észbe tartani: minden lakás és ház teljesen egyedi, így a H-tarifa bekötés árában is jelentős eltérések lehetnek. Éppen ezért érdemes tájékozódni az éppen aktuális villanyszerelési árakról, és konkrét árajánlatokat kérni szakemberektől, s majd csak ezek ismeretében tudjuk pontosan kiszámolni, hogy k megéri-e nálunk a korszerűsítés, és hogy a kezdeti költségek mikorra térülnek meg.

A már említett Qjob oldalon számtalan regisztrált villanyszerelőket találunk, akiket rendszeresen keresnek H-tarifa bekötéséhez.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop