Falhűtés – egy rendszer, nem csak nyárra!

Jön a nyár és vele végre a napsütés és a jó idő, de vajon fel vagyunk-e készülve a kánikula kezelésére a lakásunkban? Közismert, hogy a klímák befújt hideg levegőjével való hűtés soha nem egyenértékű a láthatatlan falhűtés teremtette kellemes, kényelmes „barlangérzettel”, ahol nincs huzat és zajhatás.

falfutesnemcsaknyarra 720

Otthonainkban a nyári kánikula kezelése mind több kérdést vet fel a napjainkban: milyen módszerrel tudjuk hatékonyan hűteni az otthonunkat; létezik-e olyan lakás, ahol nincs légkondicionáló berendezés, nincsenek régi vastag falak, és mégis biztosított a kellemes, hűvös levegő a forró nyári napokon; és végül, hogy lehetséges-e a hűtés-fűtés egy rendszerrel történő megoldása?
Az Uponor rendszermegoldásai között megtalálhatjuk a választ: a falakba épített kombinált fűtési- és hűtési megoldások nyáron frissítő hűvös, télen kellemes meleg környezetet teremtenek.

A mennyezetfűtési és -hűtési technológia működési elve megegyezik a padlófűtésével, de itt a hőátadó felület nem a padló, hanem a fal vagy a mennyezet. A falfűtés és -hűtés lényege, hogy a falfelületre, a vakolat alá kis átmérőjű műanyag csövet szerelnek, majd a csőben fűtésnél meleg vizet, hűtésnél hideg vizet áramoltatnak. A falba épített csővezetékekben áramoltatott vízmennyiség hőmérséklete biztosítja a helyiség állandó temperálását.

A falakba épített fűtési- és hűtési megoldások sugárzással adják le vagy vonják ki a hőt, így kellemes környezetet teremtenek a felhasználók számára minden évszakban. A felületfűtési és felülethűtési rendszert vázszerkezetes falba, fali profilokba is be lehet építeni (Uponor Siccus szárazépítési rendszer, vagy Uponor Renovis gipszkarton rendszer), vakolt rendszer esetében közvetlenül a vakolatrétegbe kell beépíteni (Minitec rendszer). A falfűtési és -hűtési rendszerek felújítások esetén is alkalmazhatók. Előnye, hogy azonos a hőleadó/hőelvonó felület, nagyobb szabadságot ad a belsőépítésznek, hátránya viszont, hogy a nagy felületű bútorok jelentősen csökkenthetik a hőátadás, ill. elvonást. Telepítésénél minden esetben kontrollálni kell a hűtési vízhőmérsékletet, hogy a páralecsapódás elkerülhető legyen.

falfutesnemcsaknyarra 1
A mennyezethűtés a legjobb megoldás helyiségek hűtésére, padlófűtéssel kombinálva a legkorszerűbb megoldás. Alkalmazásával gazdaságos és fenntartható módon lehet hűteni, ugyanakkor a rendszer az évszaknak megfelelően akár mennyezetfűtésre is alkalmas. Nincsenek korlátok a bútorozást tekintve, a rendszer észrevétlenül szolgálja a lakók igényeit. Az Uponor a Renovis gipszkarton rendszerét ajánlja mennyezethűtésre.

A megnövekedett érdeklődés két dologra vezethető vissza:

  1. a növekvő igény a magasabb komfort iránt,
  2. a hatékony energiafelhasználásra való fokozott törekvés.

A hagyományos klímával szemben a felületfűtési és -hűtési megoldások alkalmazásával olyan eredményeket érhetünk el, amelyek következtében kedvezőbb a poreloszlás, kisebb az allergiás megbetegedésekre való hajlam. Kisebb légsebességek jellemzik, nincs huzatérzet, nincs zajhatás, nem látható a berendezés, kellemesen hűvös felületek keletkeznek, és még nagyon sokáig lehetne sorolni a hagyományos megoldásokkal szembeni előnyöket. Kialakítását tekintve hagyományos módszernek tekinthető a vizes technológia, amikor egyszerűen a falra illesztett vezetékeket levakolják. A hiedelemmel ellentétben a falhűtésnél nincs szükség drágább, speciális vakolatra sem! 

Az Uponor Minitec nedves vakolatos rendszer hatékonyan és költségtakarékosan szolgáltat kellemes hőérzetet, valamint nagyon gyorsan szabályozható. Mennyezeten vagy falon egyaránt használható fűtésre és hűtésre is. Az Uponor Minitec nedves vakolatos rendszere dupla előnyöket kínál:

  • nyáron kellemesen hűsít,
  • télen otthonos meleget teremt.

Emellett elég rugalmas ahhoz is, hogy lépést tudjon tartani a tavaszi és őszi hónapok gyors hőmérséklet-változásaival is. Amennyiben a rendszerre elsősorban hűtés miatt van szükség, a mennyezeti elhelyezés a legjobb választás a hőátadás szempontjából.

Minitec mennyezethűtés szerelési videó

Számos jövőbeli felhasználó azért aggódik a falhűtés miatt, hogy a rendszerhez tartozó berendezések kényesek, beszerelésük különlegesen, valamint bizalmatlanok a berendezés „láthatatlansága” miatt.. Megnyugtatásul: e tényezők egyáltalán nem okoznak semmiféle problémát, hiszen a falba rejtett csövek nem igényelnek különösebb védelmet, csak a későbbi furatok helyének kiválasztása kíván nagyobb odafigyelést, hogy ne érintsék a csővezetékeket. Erre szolgál a termo-fólia, amely a hő hatására elszíneződik, így már nem okoz gondot a furatok megfelelő helyének megállapítása sem. A falhűtés kiépítése tehát elsősorban komfort és anyagi kérdés, és aki kipróbálta, nem ismer kompromisszumot a továbbiakban e téren.

falfutesnemcsaknyarra 3

uponor logo

Uponor Épületgépészeti Kft.
1043 Budapest, Lorántffy Zsuzsanna utca 15/B
T. +36 1 203 3611
E-mail: info.hungary@uponor.com
www.uponor.hu

 

 

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop