A szürke és kék ötven árnyalata

Budapest belvárosának romantikus hangulatába szeretett bele az angol-francia házaspár. A múlt század éveinek szofisztikáltságára, visszafogott eleganciájára vágytak, amikor budapesti otthonukban polgári/art-deco stílusjegyekkel ötvözték a modern tereket.

aszurkeeskekotvenarnyalata 720

Korábbi munkáink nyomán ajánlottak bennünket Marie-nak és George-nak, az angol–francia házaspárnak, akik munkájuk miatt Liverpool és Lyon mellett akár több hónapot is Közép-Európában töltenek. Mivel a régión belül Budapest ragadta meg leginkább őket, ezért döntöttek úgy, hogy itt alakítják ki második otthonukat. Elvárás volt számukra, hogy második otthonuk jól kifejezze társadalmi státuszukat, és központi elhelyezkedése révén ismerőseik és üzletfeleik számára könnyen elérhető legyen. Az előzetes beszélgetések során kialakult koncepció alapján hamar rátaláltunk a belváros közepén a tökéletes „alapanyagra”: ideális, 120 négyzetméteres alapterület, elrendezésében megőrizve építéskori struktúráját, utolsó felújítása talán a világháborús károk helyrehozatalakor történt. Gyakorlatilag nem volt kérdés, hogy teljes körű felújításra és átalakításra van szükség.

A megbízó igényei alapján kialakított strukturális tér hangulatának, színeinek és berendezésének kialakítását többkörös egyeztetés után véglegesítettük. A leginkább art-deco jegyeket mutató házhoz passzoló belső jegyekkel operáltunk, úgy, hogy az a mai szemlélő számára is érezhető legyen. Lényegesnek tartottuk az eredetei, nagypolgári miliőre jellemző tágas terek megtartását, törekedtünk az eredeti alaprajz minél kisebb mértékű átrajzolására, de a teljes gépészeti felújítással becsempészve a mai kor igényei szerinti funkciókat is. Úgy mondhatnánk, új építésű lakást varázsoltunk az eredeti falakkal határolt térbe. A műszaki megoldások tekintetében nem ismerünk kompromisszumot, a kivitelezést megbízható, komoly referenciával rendelkező mesterek végezhették, így ennek költsége is ennek megfelelően alakult. Mind a belső, mind a külső nyílászárókat egyedi fa szerkezetre cseréltük, minden ablakra szúnyoghálós, motoros redőny került. A lakás összes burkolatát a lakás hangulatához és stílusához leginkább passzoló struktúrában valósítottuk meg, és szükséges volt a nyári meleg ellen a lakás klimatizálása is. Mind a teljesen felszerelt konyha, mind a beépített bútorok egyedi tervezés és kivitelezés eredményei. A felhasznált anyagok és a berendezés tárgyai a megrendelő józan, mértéktartó világát tükrözik.

A kivitelezés és a berendezés a jó együttműködésnek és a profi kivitelezői csapatnak hála nem egészen öt hónap alatt megvalósult. A megbízók elégedettségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy ajánlásuk alapján ma már több hasonló, új projekten dolgozunk.

  

Hiszünk abban, hogy Budapest régi bérpalotáiba az egykori polgári lakások eredeti pompájának megőrzése mellett a mai kor elvárásainak megfelelő új életet tudunk vinni. Számunkra a lakásfelújítás nem pusztán műszaki kérdés, hanem örökös kihívás az eredeti értékek minél tökéletesebb megőrzésére.

aszurkeeskekotvenarnyalata portre

Olasz Enikő, Sándor Balázs
tervező, kivitelező


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop