Falfestés saját kezűleg?

A falfestés nem ördöngösség, ezért egyre többen fognak bele, hogy saját kezűleg varázsolják újjá otthonukat. Ahogy az összes munkánál, itt is az alapos felkészülés és a megfelelő eszközök használata a siker kulcsa. Mivel lassan melegszik az idő, és egyre alkalmasabbak a körülmények a falfestéshez, összeszedtük a legfontosabb információkat, amelyekkel felkészülhetünk a sikeres munkára.

Az otthoni falfestés számtalan részfeladattal jár, ám az internetnek hála ma már a legtöbb információ karnyújtásnyi, pontosabban kattintásnyi távolságra van tőlünk. A megfelelő keresőszavak beírásával minden részfeladatra választ kaphatunk. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabbakat, hogy miről és hogyan tájékozódjunk a netes tartalmak között, illetve, hogy milyen eszközökre lesz szükségünk a sikereres munkához (például egy keverőgépre).

Az interneten a szakmailag hibátlan, nagy gonddal elkészített tartalmaktól kezdve a kattintásvadász célból készült anyagokig minden előfordul. Nincs ez másképp a DIY témakörben sem. Hogyan érdemes keresgélni?

 • Ki a tartalom gyártója? A legjobban akkor járunk, ha elsősorban festőmesterektől, szakmunkásoktól olvasunk cikkeket, nézünk videókat. Bár kevesebb ilyen anyagot találni, mint jó hangulatú, zenére összevágott szösszenetet, ezek az anyagok sokkal inkább ismeretterjesztési céllal készültek (persze nincs gond azzal sem, ha népszerű egy tartalom, de csak óvatosan!)
 • Olvassunk is utána! A YouTube videók óriási előnye, hogy nagyon érzékletesen mutatják be, hogyan is kell szépen lefesteni egy falat. A formátumnak azonban van egy hátránya is: a fogyasztók figyelmére optimalizálják, ezért sok esetben a „szövegkönyvet” is rövidre szabják. Érdemes előkeresni néhány hosszú, tartalmas cikket – a szakemberek által írt blogposztok a legjobbak –, és átrágni magunkat rajtuk.
 • Szánjunk rá az időt! Krónikus időhiányban szenvedünk, pedig a jó munkához idő kell, ahogy az alapos tájékozódáshoz is. Egy otthoni falfestés nem olcsó mulatság – de semmi sem drágább, mint az a munka, amivel utána elégedetleek vagyunk. Elég elszomorító évekig nézni az egyenetlen színűre sikerült falat, újrafesteni pedig ismét idő és pénz. Érdemes hát rászánni az időt a tájékozódásra, mert ég és föld lehet a különbség, ha rászánunk három-négy órát az utánajárásra, néhány telefonra hozzáértő ismerősse, vagy a festéküzlet szakembereivel.

Milyen eszközökre lesz szükség?

 1. Spatula és glettvas. A glettelésre a fal előkészítésének egyik legfontosabb lépése, amire szinte mindig szükség van. A spatulával kijavíthaók a fal hibái, a glettvas pedig a glett egyenletes szétterítésére való.
 2. Ecset és festőhenger. A fal egyenletes lefestéséhez festőhengerre, úgynevezett teddyre lesz szükséged. Nézz utána, hogy az általad használt festékhez milyen festőhengert ajánlanak! A rövidebb szőrű festőhengerek a sűrűbb, egyrétegű falfestékekre vannak tervezve, a hosszú szőrű hengereket pedig a hagyományos falfestékekhez szokták használni. Érdemes egy nyélhosszabbítót is venned, hogy ne legyen létrára szükséged. Ezen túl szükséged lesz még egy ecsetre is, hogy elérd a festőhenger számára hozzáférhetetlen területeket is (sarkok, dugaljak stb).
 3. Vödör. A festék hígításához, kikeveréséhez mindenképp használjunk vödröt, és semmi esetre sem kis űrtartalmút, mert abból könnyebben kiloccsan a festék.

  Forrás: Zákány Szerszámház

 4. Festékkeverő. A festésnél az egyik leggyakrabban előforduló hiba, hogy hagyjuk a vödör aljára süllyedni a színt adó pigmenteket, így egyenetlen színt kapunk. Bár a festékkeverést természetesen kézzel is el lehet végezni, ha garantáltan homogén falfestéket szeretnél kapni, vásároljunk vagy kölcsönözzünk egy festékkeverő gépet.

További kérdések, illetve szerszámvásárlás esetén keresse a szerszám webáruházat, a Zákány Szerszámház weboldalát!

Képek forrása: Freepik; Zákány


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
  0
  Az Ön Kosara
  Your cart is emptyReturn to Shop