Év Háza díjak 2023-ban

A szakmai zsűri szerint egy szívmelengető, mértéktartó badacsonyörsi nyaraló és a budapesti Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának érzékeny és tiszta, kortárs épületalakítása a két legjobb 2023-ban. Idén először társasház különdíj is gazdára talál, amelyet egy budapesti társasház alkotóinak ítélt a zsűri.

A 2008 óta új időszámítását élő szakmai pályázaton családi ház, valamint középület kategóriában oszt ki fődíjat a zsűri, ami mellett két szakmai és további 5 támogatói díj odaítéléséről is dönt. 2023 újdonsága, hogy a főtámogató Leier jóvoltából a pályázók közül a leginkább példamutató társasházért az épületet jegyző építész csapat különdíjat vehetett át. Negyedik alkalom, hogy a szervezők a közönség véleményét is megkérdezték a pályaművekről.

Idén rekordszámú, összesen 71 épületet neveztek építészeik a családi ház, középület és társasház kategóriában: 32 középület és 25 családi ház és 14 társasház került az elismert szakemberekből álló zsűri asztalára. A pályázatot évről-évre a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége szakmai védnökségével írják ki, fenntartását pedig az építőipar legnagyobb gyártóinak együttműködése és támogatása teszi lehetővé.

Badacsonyörsi nyaraló

Családi ház kategóriában a fődíjat idén Benczúr László, Weichinger Miklós és Tóth Zsófia egy kőburkolatos, tájba illeszkedő nyaraló tervezéséért kapták. Szoják Balázs, az Év háza díj alapító kurátora a független zsűri által fődíjjal jutalmazott nyaralóról mondott értékelésében így fogalmazott: „Ritka és szívmelengető, amikor az alkotói mértéktartás és fegyelem ilyen értő közegre talál. Amikor a visszahúzódás és szerénység maga az erő és magabiztosság. Itt nem jó szó – bár igaz – az illeszkedés. Ez annál sokkal több.”

Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar

A legjobb középületért járó díjat Frikker Zsolt és Bődi Imre a budapesti Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar épületének tervezőinek ítélte oda a neves zsűri. Répás Ferenc DLA, Ybl-díjas építész így értékelt: „A közel 5000 négyzetméteres bővítéssel szerették volna a befejezetlenség érzését eltüntetni, kortárs épületet létrehozni úgy, hogy minden döntésüket a meglévő épületből vezetik le. Az új épület nem csupán rácsatlakozik a meglévő együttesre, hanem sokkal többet tesz ennél: belső áramlásokat indít, lendületet teremt. A mai kibírhatatlanul eklektikus építészeti gondolatvilágban, e feltűnően tiszta, érzékeny és fogékony, erős, és etikus építészeti gondolkodás az, ami miatt a zsűri egyhangúan javasolta a középület kategória győztesének.”

Legjobb társasház a GRAND’OR

Az idén először a zsűri elé kerülő társasházak közül a legjobbnak a budapesti GRAND’OR társasház bizonyult, így a LAB5 iroda munkatársai, Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna, Egyed János, Kendi Bogáta, Németh Diána és Páncsics Dávid vehette át a pályázat főtámogatói különdíját. Dévényi Sándor DLA, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a zsűri társelnöke méltatásában kiemelte: „Egy sok évszázados közösség városépítő tevékenységének szerves folytatásában gondolkodni és élményt nyújtani a város és a ház lakóinak, önálló művészi gondolatok anyagba, formába öntése által – ez az Építészet. A tervező elérte ezt a szintet.”

Különdíjjal 6 épületet jutalmazott a zsűri

Az Év háza pályázat esetében ki lehet jelenteni, hogy a támogatói különdíjak is egytől egyig szakmai díjak, hiszen odaítélésükről szintén a zsűri döntött – ezúttal is 6 ilyen díj talált gazdára.

A következő épületek tervezői vehettek át különdíjat a 2023. évi Év háza pályázaton:

 • Getto Tamás és Sztranyák Gergely: Új Pécsi Vásárcsarnok – a Magyar Építész Kamara Szakmai Különdíja
 • Baló Dániel László – Murum studio: Ház a kőtömbön – Dereszla Bisztró, Bodrogkeresztúr – a Magyar Építőművészek Szövetségének Szakmai
  Különdíja
 • Equinox – Bakos Bálint, Molnár Máté, Bakos Noémi: Júlia – Családi ház, Diósdliget – Hella Támogatói Különdíj
 • Nyéki Gábor, Vékony Tamás, Trikkal Adrienn: A47 társasház – Budapest, Andrássy út – Meva Támogatói Különdíj
 • Pethő László, Álmos Gergely, Gulácsi Éva, Wehner Viktória: Családi ház, Balatonalmádi – Prefa Támogatói Különdíj
 • Tamás Anna Mária DLA és Kovács-Andor Krisztián DLA (A+ Építész Stúdió): Áprily Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Visegrád – Terrán Támogatói Különdíj

Híd a szakma és a megrendelő között

Az Év háza pályázat építészek által építészeknek odaítélt díj, de a folyamatnak 4 éve része, hogy a szervezők kikérik a nagyközönség véleményét is a pályaművekről. Ennek célja, hogy hasznos információként szolgáljon és hidat teremtsen a szakma és a megrendelők között.
A középület kategóriában a közönség a Balogh Csaba (Konkrét Stúdió) és Kádár Mihály (TSPC) vezető tervezők, Deigner Ágnes, Sirokai Levente, Sónicz Péter (Konkrét Stúdió) által tervezett zalaegerszegi Mindszentyneum épületét választotta a legjobbnak, míg családi ház kategóriában Tőrös Csaba és Oláh Gábor remeteszőlősi családi háza bizonyult a legnépszerűbbnek.

További információ: www.evhaza.hu


Hozzászólások

0
  0
  Az Ön Kosara
  Your cart is emptyReturn to Shop