Értékes négyzetméterek

Kis alapterületű lakásokban, szabálytalan alaprajzú vagy formájú terekben vagy tetőtéri lakrészekben szinte mindig egyedi megoldásokra, különleges ötletekre van szükség ahhoz, hogy minden lakó kényelmesen érezze magát, és minden funkció beférjen a rendelkezésre álló térbe. Jobbára külföldön ma már az sem ritka, hogy nem is feltétlenül családi házba vagy lakásba költöznek be az emberek, hanem régi, használaton kívüli malomba, templomba, világítótoronyba, tűzoltósági épületbe vagy egyéb érdekes helyekre. Ilyen helyzetben nincs más dolgunk, mint a hátrányokat előnnyé kovácsolni, és élvezni a kényszer szülte lehetőségeket.

Jub

Hasznos kuckók

Olvasósarok egy ablakfülkében, dolgozó a hálószobaszekrényben vagy ágy a beépített szekrényben? Miért is ne! Egy-két négyzetméternyi alapterületen is teljes értékű funkciókat helyezhetünk el, ha lakásunk apró, és lakói több helyiséget igényelnek, mint amennyi az alapterülethez képest ideálisan elhelyezhető. Ezeket a miniszobákat akár meg is mutathatjuk vagy szándékosan el is takarhatjuk, hogy a rend és rendezettség érzése minél jobban létrejöjjön.

Ikea

Dulux

Szabálytalan terek

Amennyiben egy helyiségben lépcső, szintkülönbség vagy ferde falak találhatók, az otthonteremtés még több tervezést igényel. A ferde falak alá tehetünk konyhaszekrényt, kádat, ágyat. Egy ferde ablakon át egyébként több fény jut be a lakásba, mint az egyesen falún, ezért ezek a terek sokkal tágasabbnak tűnnek.

Velux

A lépcső alatt

A lépcső alatt elhelyezhetünk konyhaszekrényt, dolgozót, olvasó vagy pihenőkuckót, és még további kis helyigényű egyéb funkciót is. A bútorok lehetnek kisebb mobil darabok, nagyobb hagyományos formájúak vagy követhetik a lépcső vonalát is, teljesen beépítve a rendelkezésre álló teret, attól függően, hogy kiemelni akarjuk a lépcsőt, vagy összemosni a tér többi részével.

Hephaistos

Hephaistos

Félreeső helyen

Vannak méltatlanul elhanyagolt helyek a lakásban, mint a lépcsőház, lépcsőforduló, egy falmélyedés, falfülke vagy éppen egy-egy apró sarok, ám praktikus bútorozással ezek a zónák is értelmet nyerhetnek.

Farrow&Ball

Használjuk ki a teret!

Nagyon sok teret nyerhetünk, ha a falakat teljes magasságukban és teljes szélességükben hasznosítjuk, bebútorozzuk, különös tekintettel az ajtók melletti, feletti területekre. Fellépők és létrák használatával, egyedileg tervezett és készített bútorok segítségével minden egyes négyzetcentimétert ki tudunk használni, főleg, ha a bútorok egyben tároló funkcióval is rendelkeznek, beleértve ebbe az ülő- és fekvőfelületeket is. Ezeket a területeket színekkel, különleges anyagokkal is kiemelhetjük.

Ikea

Tágasnak tűnő tetőtér

A tetőteret megnövelhetjük különleges festési technikákkal, például eget, hegyeket imitáló falfestéssel vagy tapétával, felfelé futó csíkokkal, sávokkal, továbbá egy erőteljes színnel a függőleges falakon, de természetesen a minden falsíkon megjelenő fehér is tökéletes megoldás a tér megnövelésére.

Dulux

A tető megnyitása

Amikor az otthonunkban ferde tetősíkok vannak, mindig érdemes azokat megnyitni nyílászárókkal a függőleges és ferde falfelületeken vagy akár mindkettőn. ez utóbbi esetben érdemes a két falsíkot egyszínűre festeni. nem olcsó, de nagyon szép megoldás a terasszá nyitható tetőtéri ablak is.

Dulux

Top 5 trend

 • Étkezőkben nagyon divatos a sarokülőgarnitúra, helytakarékos és praktikus megoldás.
 • A közlekedők, folyosók minden falának és padlójának egyszínűre festésével különleges területeket, térélményt hozhatunk létre, főleg, ha szűkek és minimális bútorozásra sincs lehetőség.
 • A lépcsők mentén elhelyezett bútorok aljának lépcsőzésével igazán különleges, szoborszerű tárolók alakíthatók ki.
 • A fűtőtesteket is tudjuk hasznosítani, ha perforált lemezzel fedjük be, és lerakóként használjuk.
 • A beltéri üvegfalak, padlótól plafonig érő nyílászárók tértágítóak, látvány szempontjából összekapcsolják a tereket.

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
  0
  Az Ön Kosara
  Your cart is emptyReturn to Shop