Lépcsők a lakásban - korlátok, anyagok, rejtett világítás

Lépcsők a lakásban - korlátok, anyagok, rejtett világítás

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Nagy öröm, ha két vagy több szintes az otthonunk, mert lehetővé teszi a funkciók (nappali, háló, dolgozószintek stb.) tökéletes különválasztását. A szintek közötti közlekedés kényelmes megoldása – lépcső, rámpa, lift –. alapvető fontosságú, ezúttal a lépcsőket vesszük górcső alá.

lepcsokalakasbankorlatok 720


A rámpa nagyon sok helyet foglal, de van, ahol ezt építenek, lifttel is már egyre több családi házban találkozni, de emellett szükség van lépcsőre is. A lépcső elhelyezése, formája, szerkezeti kialakítása, anyaghasználata, korlátmegoldása nagyon sokféle. Mielőtt belevágnánk lépcsőnk „megtervezésébe”, nézzünk utána, gondoljuk végig, kérjük ki a tervező tanácsát, és lehetőség szerint hallgassunk is rá! Mert a választott lépcső nagyon sokáig ott áll otthonunkban, ahová raktuk, és ahogyan kialakítottuk. Anyaga szerint készülhet kőből, vasbetonból, acélból, fából, üvegből, formája szerint lehet egy-, két- és háromkarú, húzott, íves, kör és csigalépcső, szerkezeti kialakítása szerint pedig lehet lebegő vagy egy-, illetve kétoldalt gyámolított, kéttámaszú lépcső.

Látványlépcső
A lépcső kerülhet a nappaliba vagy az egész ház kiemelt helyére, látványlépcsőként, de ha úgy döntünk, akár el is dughatjuk egy fal, egy ajtó mögé a lépcsőházba. A látványlépcső nagy helyet foglal el a térből, ehhez mérten megfelelő nagyságú legyen a nappali is: jusson kényelmes hely a lépcső melletti közlekedésre, legyen nagyvonalú az elhelyezése, ne szorítsuk be sehová, és figyeljünk arra is, hogy bármennyire látványlépcső, a bútorokat az emeletre fel tudjuk rajta vinni. A lépcső és a bejárat közé ne tervezzünk bútort, a közlekedő útvonalat hagyjuk szabadon. Anyaga és színe harmonizáljon a padlóburkolattal, a falak, bútorok, szövetek színeivel. Ha elrejtjük a lépcsőt (általában az előszobából indítjuk), ilyenkor anyaghasználatban pénztárcakímélőbb lehet a megoldás, de figyeljünk, hogy a kétoldalt felfalazott lépcsőházba is beférjenek a szállítandó bútorok.

Formák, szerkezetek, anyagok
Lépcsőnk formáját tekintve az egykarú lépcső a legegyszerűbb, viszont ez nem mindig elegendő egy szint áthidalásához. Többnyire az aszimmetrikus kétkarú lépcsők a megfelelőek, de persze építhetünk húzott karú, kör- vagy csigalépcsőt is, ám fontos, hogy mindegyiknél figyeljünk a megfelelő szélességre. Lépcsőnk szerkezetét is meg kell tervezni, ezt mindig bízzuk a statikusra! Azt elmondhatjuk, hogy mit kívánunk a legvégén viszontlátni: szeretnénk-e a tartószerkezetet, gerendákat, acéltartókat is látni, vagy csak a járólapokat. A leginkább pénztárcakímélő a vasbeton lépcső egy egyszerű burkolattal, ennél valamivel drágább az acéllépcső, s talán a legdrágább a fából készült.

lepcsokalakasbankorlatok 1
Anyagát tekintve a nyersbeton/látszó beton lépcső megépítésének művelete igényli a legtöbb munkát. Itt már a zsaluzásnál nagyon figyelni kell, mivel kizsaluzás után azonnal a végleges felületet látjuk (ha deszkával zsaluzunk, mindenképp gyalult deszkát használjunk, bár manapság inkább OSB lapokkal, esetleg rétegelt lemezzel vagy egyedi acélelemekkel készítik a zsaluzást). Kibetonozás, zsalubontás után is ügyeljünk a lépcső védelmére, hiszen egész építkezés alatt azon közlekednek a mesterek. Látszóbeton-lépcsőnket hagyhatjuk nyersen is, de burkolhatjuk fa- és egyéb járólapokkal is. Készíthetünk kör- vagy csigalépcsőt is, a szép íves formát ne dugjuk el a sarokba, helyezzük jól látható helyre, hiszen azért építettük ilyenre.
A falépcsők (nem a fa járólapokkal burkoltak) elkészítése nem egyszerű feladat, igen nagy hozzáértést és tapasztalatot igényel, ehhez mérten az ára is jóval magasabb, mint a betonlépcsőké. A bonyolultabb formájú falépcsők építése előtt találjunk hozzá megfelelően tágas helyet is, hiszen lakásunk dísze lesz. Házilagos kivitelezése nem javasolt, mindig bízzuk szakemberre!
Amennyiben egy egyszerűbb formájú és szerkezetű falépcső készítésébe mégis belevágunk, úgy figyeljünk arra, hogy a lépcső szerkezetének és a lépcsőfokoknak, korlátoknak megfelelően stabil alátámasztása legyen, gondoskodjunk az elkészült lépcső anyagának védelméről, fessük vagy lakkozzuk. Az építőanyag-áruházakban nagyon sokféle beltéri favédő festék kapható, kérjük ki az eladó tanácsát.
Az acél lépcsők egyszerűen, gyorsan megépíthetők, készülhet belőle körlépcső, középen vagy kétoldalt gyámolított (korláttal védett), akár még az építkezés közben is, és már a teherhordáshoz használhatjuk valamilyen ideiglenes járófelülettel. Az acél lépcsőt különösebben nem szükséges óvni, hiszen a végén úgyis lemázoljuk. Festésükre különös gondot fordítsunk, mert a a rozsdásodás, rozsdafoltok egyáltalán nem mutatósak. Általában high-tech stílusú lakásokba illenek, de ellenpontként, gondos mérlegelés után máshová is berakhatók.
Teljesen extrém módon üvegből is készíthetjük a lépcsőnket, mert minden ellenkező érzetünkkel ellentétben az üveglépcsők teljesen biztonságosak. Előtte azonban gondoljuk át jól (különösen a gyermekes családok), hogy a kicsiket mennyire zavarja majd a teljes átláthatóság miatti tériszony.

lepcsokalakasbankorlatok 2
A lépcső finom megvilágítása különösen sötétben segíti a biztonságos közlekedést. A praktikus ledeket utólag is fölszerelhetjük a lépcsőfokokra, de akár a korlát alá is tehetjük.

Korlátok, csúszásgátlás, megvilágítás
A lépcsőkorlátok úgy anyagukban, mint formájukban nagyon sokfélék lehetnek. Általában elmondható, hogy fa lépcsőköz fa korlátot, acél lépcsőhöz acél korlátot célszerű alkalmazni. A korlátok általában készülhetnek fából, acélból, üvegből és ezek kombinációjából, de lakásban a kőkorlát robosztussága miatt nem javasolt. Ha üvegkorlát mellett döntünk, a kéznyomok elkerülésére mindenképpen tegyünk rá kézfogót. A korlátok megtervezését is bízzuk szakemberre, bármilyen jónak tűnő ötleteink vannak, mert nagyon sok előírás van, amit a megvalósítás során be kell tartani (pl. korlátmagasság, elemek közötti minimális távolság stb.).
A lépcsőknél még beszélnünk kell a lépcsőfokok csúszásgátlásáról is, amit többféle módon oldhatunk meg. A kőporcelán lépcsőlapokat gyárilag csúszásgátlóval látják el, ezek lehetnek pozitívak (azaz kiállnak a lap síkjából) és lehetnek negatívak. Amennyiben nem gyári lépcsőelemet kívánunk beépíteni, nagyon sok gumibetétes fém csúszásgátló között válogathatunk. Ezeket a burkolással egy időben kell beépíteni, a gumi csíkot pedig a végén kell belehelyezni (behúzni). A kő, műkő járólapokat tükörszerűen vagy egy csíkban felérdesítik, a kőlapoknál lehet vékony bemarásokat is készíteni, amit azután műgyantával töltenek ki, biztosítva a csúszásgátlást. A falépcsőkre csúszásgátló ragasztócsíkot vagy lépcsővédő csúszásgátló szőnyeget tehetünk (beboríthatjuk az egészet is, de akkor miért csináltuk fából, és még a szőnyeg rögzítéséről is gondoskodni kell!). Lépcsőépítés előtt el kell dönteni azt is, hogy szeretnénk-e, ha az általános világításon kívül lenne külön világítása. Szinte végtelen sok variáció közül választhatunk, a hagyományostól az extrémig, ám arra vigyázzunk, hogy ez se legyen zavaróan sok, bármilyen szép is.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}