A házépítés folyamata

A házépítés folyamata

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Amikor megfelelően nagy elszántságra és anyagi erőforrásra tettünk szert, és egy kényelmes otthonra vágyunk, belevágunk a házépítésbe. Laikusok számára ez nem egyszerű feladat (ám annyira nem is bonyolult), de ha csapok, burkolatok nézegetésével kezdjük, biztosan rossz úton járunk!

ahazepitesfolyamata 720


Az építkezés folyamata öt lépésre tagolható, amely sorrendet nem célszerű összekeverni, mert általában nem hozza meg a kívánt eredményt, azaz egy jól élhető, szép, megfelelő ár-érték arányos házat. Íme a helyes sorrend: 1. költségek tervezése 2. telekvásárlás 3. tervezés 4. építés 5. költözés

Mennyibe kerül?
Ezt a kérdést pontosan csak az építkezés végén tudjuk megválaszolni, de addig is, a kezdés előtt készítsünk költségbecslést. Pontos költségvetést azért nem tudunk készíteni, mert házunk még meg sincs tervezve. Vegyük figyelembe a telek árát, az építőanyagok bekerülési költségét, ezt négyzetméter nagyságrend szerint tudjuk becsülni egy szorzószámmal, a tervezés díját, az ügyvédi költségeket, a szintén tetemes anyagszállítás díját. Az épület árát sokban befolyásolja, hogy milyen minőségű a választott burkolat, a nyílászárók, a gépészet. Szintén költségnövelő tényező, ha a telek elektromos, víz-, csatornabekötéseit bővíteni kell, ami a majdani fogyasztás mértékétől függ. Amikor az építkezés költségvetését készítjük, ne feledkezzünk meg a végső munkafolyamatokról sem – kerítés, kert, udvar kialakítása –, ezekre általában már nem szokott elegendő pénz maradni.

Telekvásárlás
A telekvásárlásnál számos tényezőt kell figyelembe venni: hol található a telek – gondoljuk végig, mennyire egyszerűen vagy nehézkesen tudunk majd bejárni munkahelyünkre, gyerekeknek milyen az óvoda, iskola elérhetősége –, milyen a telek tájolása, mik a beépíthetőségi lehetőségek, telekhatárra, utcavonalra, meghatározott építési vonalra kell-e építkeznünk, mekkora alapterületű, milyen magas lehet az épületünk, ezekkel szemben mi milyet szeretnénk. Már itt, a telekvásárlásnál javasolt, hogy kérjük ki szakember tanácsát, de ha már birtokunkban van egy telek, nincs mit tenni, arra kell építkezni, de ebből is kihozhatjuk a legjobbat.
ahazepitesfolyamata 1
A tervezés folyamata
Tervezőt ismerős ajánlása alapján vagy az internetről választhatunk. A legfontosabb, hogy az első személyes találkozáson kialakuljon a szimpátia, mert akkor megtaláltuk a megfelelő embert. A tervező persze pénzért dolgozik, de a tervezési díjon ne nagyon spóroljunk, mivel a kivitelezés során a minőségi terv bőven visszahozza az árát. Kerüljük azt a megoldást, hogy kockás papírra lerajzoljuk (esetleg vonalzóval) házunk alaprajzát, hogy „csak ezt lehet, csak ezt kérjük, semmi mást!”. A legjobb esetben szó nélkül otthagy bennünket a tervező, vagy megpróbálja elmagyarázni, mi a rossz a rajzunkban (valószínűleg a 90 százaléka). Hallgassunk rá, ő ért hozzá, és bizonyosan nem akar rosszat nekünk. Persze az igényeinket mondjuk el világosan, akár le is rajzolhatjuk, nem baj, ha csúnya, aránytalan a rajz. Beszéljük meg a tervezővel azt is, ha nagyméretű bútorunkat szeretnénk az új lakásban is használni. A régi bútorok ugyanis minden mai modulrendszerből „kilógnak”, és nincs annál rosszabb, mint ha költözésnél derül ki, hogy a nagymama szekrénye nemhogy az ajtón, de a szobában sem fér el használhatóan. Amennyiben van jó állapotú, működő kazánunk, közöljük előre a tervezővel, mert nem biztos, hogy megfelelő a nagysága, teljesítménye, kéménybekötése stb. Valamilyen szinten tájékoztassuk anyagi lehetőségeinkről is, mert az építésznek könnyen „elszalad” a keze, és egy csodát tervez, ami gyönyörű szép, tetszik is, csak ötször, netán tízszer többe kerül a mi keretünknél. A tervezőtől először vázlatterveket kapunk, ekkor beszéljük vele át, hogy mi tetszik, min szeretnénk változtatni. Ne legyünk erőszakosak, de ne is hagyjuk magunkat mindenre rábeszélni, legyünk kompromisszumkészek. Miután mindent átbeszéltünk, rendben találtunk, elkészülnek a végleges tervek, már kezdhetjük is az építkezést. Az elkészült terveken, ha lehet, utóbb ne módosítsunk, mert ez pénzbe kerül, a módosítások időszaka a vázlattervi rész volt.
Azaz csak majdnem kezdhetünk építkezni, mert még szükségünk van statikai, gépészeti, elektromos, geotechnikai tervekre és geodéziai bemérésre is. Ezek tartalma az épület 300 négyzetméter összes hasznos alapterület alatti vagy feletti nagyságától függ. A terveket intézhetjük magunk is, vagy megbízhatjuk vele az építészt is (ha vállalja), inkább utóbbi javasolt. Amennyiben mi magunk, különkülön bízzuk meg a szakági tervezőket, úgy némi pénzt valóban meg tudunk spórolni, de a tervezők (statikus, gépész, elektromos stb.) közötti műszaki kommunikációt is nekünk kell lebonyolítani, ez pedig nem vezet jó eredményre, ha nem értünk hozzá.

Építkezés
Az építés sem egyszerű kérdés. Mielőtt megbíznánk valakit a kivitelezéssel, kérjünk több cégtől ajánlatot, referenciákkal! Ezek a cégek honlapján megtalálhatók, néhányat célszerű le is ellenőrizni. A megállapodást mindenképpen foglaljuk írásba, keressünk hozzá jogászt. A szerződésben mindent írjunk le részletesen: munkaterület átadása, kezdés, befejezés, ár (tételes elszámolás vagy átalánydíj), kifizetés ütemezése, a megrendelő ellenőrzési joga, többletmunka, pótmunka, késedelem esetére kötbérezés, elállás joga, műszaki átadás-átvétel időpontja, jótállás stb., aláírt szerződés nélkül ne dolgoztassunk! Köthetünk szerződést egyetlen céggel, amely az egész munkát elvégzi, mint generálkivitelező, az alapozástól a belső festésig. Megbízhatunk külön-külön egyes munkafolyamatokra is cégeket, ekkor szükségünk lesz műszaki ellenőrre. Az építéshez megvásárolhatjuk magunk is az építőanyagot, de hozhatja a kivitelező is, mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is.

Rendszeresen ellenőrizzük a helyszínen az építési folyamatokat (hozzáértésünk függvényében), hogy azt az anyagot építik-e be, amit megajánlottak. Ez ugyan kicserélhető más, ugyanolyan műszaki paraméterűre is, de ehhez adja meg a tervező a hozzájárulását. Adott esetben mi is cserélhetjük az anyagot, ha találunk a tervezettnél jobbat, olcsóbbat, de hagyassuk jóvá a cserét az építésszel. Az ellenőrzéshez kérhetjük a tervező segítségét is, akivel köthetünk tervezői művezetési szerződést, belefoglalva e feladatot is (amennyiben vállalja), de ha műszaki ellenőrt foglalkoztatunk, erre nincs szükség. Lehetőség szerint egyösszegű átalányáras szerződést kössünk, ezzel van a legkevesebb probléma, tételes elszámolású szerződésnél ugyanis mindent fel kell mérnünk, ha tudjuk, hogy hogyan kell, ha pedig nem, akkor meg kell bíznunk valakit ezzel a feladattal. Végül, ha elkészült a házunk, jöhet a remélhetőleg örömteli utolsó fázis, a beköltözés. Sok sikert kívánunk!


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Hol tart a Liget Budapest projekt?

Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok, a tervezett fejlesztések kétharmada zajlik, folyamatban a park felújítása is, s ha ez az ütem tartható, 2022-re valamennyi új épület áll, 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében elkészül a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok, a tervezett fejlesztések kétharmada zajlik, folyamatban a park felújítása is, s ha ez az ütem tartható, 2022-re valamennyi új épület áll, 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében elkészül a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. A Liget Budapest Projekt keretében a Városliget saját, több mint százéves történelmi hagyománya folytatódik: a Liget egyszerre nyújtja a kultúra, a szórakozás és a zöldfelületi kikapcsolódás páratlanul gazdag kínálatát. Átfogó megújítása után a Városliget egy egészen különleges névjegye lesz Magyarországnak, hiszen Európában sehol nincs még egy olyan városi park, ahol ilyen mennyiségű és színvonalú kulturális intézmény és rekreációs lehetőség várja majd a látogatókat” – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Májusban a projekt részeként átadták Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumi háttérintézményének, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központnak az épületét a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén a múzeumi szakma képviselőinek. Befejeződött az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója, ősszel nyit Millennium Házaként Befejeződött a több mint 130 éves, az elmúlt évtizedekben egyre leromlottabb állapotba került Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója is. Idén ősszel a Városliget legrégibb és egyik legszebb épülete új néven, Millennium Házaként a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg kapuit, később pedig egy állandó, interaktív tárlattal idézi meg az újkori Magyarország történetének legsikeresebb időszakát, a millennium korát, a századfordulós Budapestre fókuszálva. A homlokzaton restaurálták a gazdag Zsolnay díszítéseket és hamarosan befejeződik a belsőépítészeti kialakítás valamint az ideiglenes kiállítás installálása is. A Rózsakert felöli bejárat közepén egy egyedi szökőkutat helyeznek el, melynek gyártása a napokban kezdődött meg a Zsolnay gyárban, Pécsett. Az épülethez kapcsolódó Rózsakert kialakítása folyamatban van, a rózsatövek augusztusban fognak a helyszínre érkezni. A Millennium Háza 3 milliárd forintos, 2017 év végén indult helyreállítása az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósul meg. „A Millennium Háza a megújuló Városliget egyik ékköve lesz, mely egyben jelképe is a Liget Budapest projekt célkitűzéseinek. A tradíciót óvó, a múltra a jelen legkorszerűbb eszközeivel emlékező, a park és a kultúra kapcsolatát integráló tudás- és élményközpontnak valamint egy különleges hangulatú kávéháznak biztosít majd teret a Liget egyik legrégibb és legszebb épülete” – mondta a fejlesztésről Baán László. Jelenleg a Néprajzi Múzeum kivitelezésének a mélyépítési szakasza zajlik (Fotó: Városliget Zrt.) 2017 év vége óta zajlik a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének a kivitelezése, amely tavaly az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen elnyerte az „Európa legjobb középülete” elismerést, illetve a „World’s Best Architecture” különdíjat, mely világszerte az egyik legrangosabb ingatlanszakmai elismerés. Jelenleg az épület kivitelezésének mélyépítési szakasza zajlik, a cölöpözési munkálatokat követően jelenleg az alaplemez és a szigetelés kialakítása zajlik, majd megkezdődik magasépítés. A Néprajzi Múzeum a jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz. A mélyépítési szakaszt követően javában zajlanak a Magyar Zene Háza kivitelezésének magasépítési munkálatai, az alaplemez és a belső oldali szigetelés már elkészült, jelenleg a bélésfal és az oszlopok vasalása van folyamatban. Egy éven belül szerkezetkész lesz a világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. A Magyar Zene Háza egy éven belül szerkezetkész állapotban lesz (Fotó: Városliget Zrt.) Előrehaladott állapotban van a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése is, a tavaly nyáron indult építkezésnél az alaplemez kialakítása mellett jelenleg az épület vasbeton szerkezetének kialakítása zajlik. A három szinten, mintegy 800 autót befogadni képes mélygarázst várhatóan már jövő nyártól használhatják majd a Ligetbe látogatók, illetve kedvezményesen vehetik igénybe a környéken lakók. Az autómentes Városliget elérése érdekében további földalatti parkolók is épülnek, az Állatkerti körúton 700, míg a Hermina úton egy 275 férőhelyes létesítmény épül. A Kós Károly sétányt pedig valódi, forgalommentes sétánnyá alakul át, ezzel napi 10-15.000, a parkon keresztül haladó autótól szabadul meg a Liget. Jól halad a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése (Fotó: Városliget Zrt.) Videó megtekintése ITT! Elkészült már a Vakok Kertje, az Ifjúsági Sportpályák vagy a Kutyás Élménypark, amelyek mind-mind nagyon népszerűek, utóbbi látogatottsága már átlépte a 300 ezer főt, és látogatottsági rekordokat dönt a történetének legnagyobb, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult rekonstrukciója után tavaly október végén újra megnyílt a Szépművészeti Múzeum is. A parkfejlesztés első ütemének részeként megvalósult beruházások már mutatják azt az Európában is egyedülálló színvonalat és átgondoltságot, amely az egész tájépítészeti rehabilitációt jellemzi majd. A 2019-ben elindult a parkfejlesztés második üteme is, melynek során az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb játszóterét valósítják meg a Ligetben, melyet szintén 2019 őszén vehetnek birtokba a gyermekek. A kivitelezések előrehaladott állapotban vannak, a legkisebbeknek szóló területre már beépítették a játszóelemeket, melyeket biztonságos, eséscsillapító burkolatokkal vettek körbe. A következő munkafázisban az idősebb korosztályok játszóelemeit szerelik fel. A Nagyjátszótéren minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítenek több mint 13 000 négyzetméteren. A családbarát fejlesztések keretében összesen 7 új illetve megújított játszótér kap majd helyet a Városligetben. A parkfejlesztés második ütemében kialakítanak több sportpályát és egy két kilométeres, kivilágított futókört is. Jövőre kezdődhetnek a Magyar Innováció Háza és a Új Nemzeti Galéria munkálatai További ikonikus fejlesztések az év végén, a jövő év elején veszik kezdetüket. A világ egyik legjobb építészirodájaként elismert japán SANAA által tervezett új Nemzeti Galéria és a hazai feltalálói géniusz előtt tisztelgő Magyar Innováció Háza kivitelezése, valamint az 1952-ben lebontott, szecessziós stílusú Városligeti Színház újjáépítése esetében az intézményekkel egyeztetett tervezési folyamat a végéhez közelít, és az eredményes közbeszerzési eljárást követően a kivitelezés, ez év végén, jövő év elején kezdődhet el. Elkezdődött a park beton- és aszfaltfelületek csökkentése is, elsőként az indokolatlanul széles, 14 méter szélességű Olof Palme sétány útburkolatát szűkítik le 6 méterre, csak ezzel közel 1600 négyzetméternyi zöldfelületet adnak vissza a parknak. A gyalogos és kerékpáros közlekedés a kivitelezés ideje alatt végig biztosított marad a 6 méter szélességben megmaradó burkolt felületen. A teljes park felújítása során további több ezer négyzetmétert zöldítenek vissza a ligeti betonutak rovására. „A Liget Budapest Projekt olyan világszínvonalú mágnesberuházás, amely kiemelkedő jelentőséggel bír, mind a turizmus fejlődése, mind pedig a városi ingatlanszövet felértékelődése szempontjából. A befektetők már érdeklődnek, a környékbeli lakások felértékelődnek, hotelek tervei jelennek meg. A megújult Városliget környéke Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő része lesz” – összegezte Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}