Eklektika a belvárosban

Pór Sára lakberendező a világot járva számos hotelben megfordult, gyűjtve a rengeteg inspirációt munkáihoz. Nyolc éve Szingapúrban él, ám innen is hiba nélkül vezényelte le a budapesti 55 négyzetméteres lakás teljes felújítását és átalakítását.

eklektikaabelvarosban 720

Negyedik budapesti megbízásom egy olyan lakás kialakítása volt, amely a rövid távú kiadást követően a tulajdonosoknak is kényelmes életteret biztosít, s ahová belépve az embert jó érzés tölti el, feltöltodik, különlegesnek érzi magát. A lakberendezést megelőzte a lakás teljes műszaki-gépészeti felújítása – víz- és villanyvezetékek cseréje, gáztervek, kémény kivezetése. Jó tanácsként elmondható, hogy ezekre kell a legnagyobb figyelmet fordítani, hisz ezen múlik, hogy a lakás csak egy műterem vagy egy jól funkcionáló kényelmes otthon lesz-e. Mivel mai modern életünk mindinkább elszakít bennünket a természettől, talán éppen ezért vágyakozunk annak közelségére. Nem véletlen hát, hogy a legújabb trendek előnyben részesítik a természetes anyagok használatát: a rattan, bambusz, fa, illetve a növénymintás kiegészítők alkalmazását textileken, képeken. A pici előszobába és a lépcsőfeljáró óriási falára így került színes, apró mintás tapéta, amelytől sokkal otthonosabbá, szerethetővé válik az amúgy üres, hideg tér. A márványhatású járólapok, csempék, illetve kiegészítők ugyancsak könnyen illeszthetők ebbe a trendbe. Az elképzelés a stílust illetően mindenképpen egy eklektikus lakás kialakítása volt.

A külföldi tartózkodás miatt a legnagyobb nehézséget a bútorok beszerzése jelentette, korlátozódva az online üzletek kínálatára, másrészt gondot okozott olyan kiegészítőket, bútorokat találni, amelyek minőségben és stílusban illenek a lakáshoz. Az „emerald green” (mélyzöld) szín adta a lakás kiindulópontját, a nappaliban nagy felületen felfestett színt polisztirol díszlécek és nagyméretű színes képek törik meg. A burkolatokkal kapcsolatos döntésben általában melegburkolat- párti vagyok, de itt praktikus okokból a sérülékenyebb parketta helyett rátaláltam az olasz Marazzi gyár vékony, hosszú parketta hatású lapjaira, amely halszálkában rakva tökéletes látványt nyújt.

A legnagyobb fejtörést a konyha kialakítása okozta: a nappalival való összenyitása kizárt volt, a két helyiség egy légtérbe helyezését csak „száraz konyha” esetén ajánlom, végül így a konyha a folyosóra került. Utólag jó döntésnek bizonyult, mert a lépcső alatt kényelmesen elfér a hűtő, a toronyba épített sütők, az egyéb gépeknek pedig tökéletes a lépcső alatti konyhapult. A fürdőszobába márvány hatású világos burkolat került, a gázkazánt és mosógépet egy állószekrénybe tettem, a dugaljakat pedig a mosdószekrény fiókja rejti. E munkámnak egy fontos hozadéka is lett, mivel nagyon nehezen jutottam hozzá otthon jó minőségű, megfizethető dekorációhoz, megnyitottam Decorwebshop boltomat is.

  

Lakberendezőként az eklektika áll hozzám a legközelebb, de szeretem a kihívásokat, számomra csak a tökéletes a megfelelő. Egy lakberendezőt ugyanaz határoz meg, mint egy kiváló színészt, vagyis képes legyen azonosulni a szereppel, esetünkben a stílussal, amit követni kíván a lakás kialakítása során.

eklektikaabelvarosban portre

Pór Sára
lakberendező


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop