Háztartási meleg víz előállítása

Háztartási meleg víz előállítása

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A fürdéshez használt kellemes meleg víz (hivatalos nevén háztartási meleg víz, rövidítése: HMV) készítése nem utolsó feladata a fűtőberendezéseinknek, már az első gázberendezéseink sem elsősorban a fűtést szolgálták, hanem a vízmelegítést. Mára már eljutottunk a villanybojlertől a zöldenergiás megoldásokig.

haztartasimelegvizeloallitasa 720


Bojlerek, azaz tartályos vízmelegítők
A használati meleg vizet előállító berendezések régebbi formája a tárolós vízmelegítők, az idő azonban nem tud elhaladni felettük, mert olyan melegvízkomfortot adnak, amit az átfolyós készülékek a legtöbb esetben nem képesek teljesíteni. A berendezés egy víztartályból és egy azt melegítő berendezésből áll. A legelterjedtebbek – szakmai kifejezéssel szólva – az indirekt melegvíztárolók, ami nem jelent többet, minthogy a vizet a készülék vízterében elhelyezett fűtőcsőkígyón keresztül egy kívül hőtermelő melegíti fel. Ha a tárolót jól választjuk ki, és figyelünk a benne lévő fűtőcsőkígyó hőátadó képességére, akkor a rendszer képes a melegvíz-előállítást a teljes rendelkezésre álló kazánteljesítménnyel végezni. Ennek azért van jelentősége, hogy a kazán percek alatt elkészüljön a melegvízgyártással, és folytathassa dolgát lakásunk fűtésével, illetve, hogy fürdés közben ne fogyjon ki a meleg víz a tartályból. Magyarul: egy jól kiválasztott tároló és kazán kombinációja gyakorlatilag kifogyhatatlan melegvízmennyiséggel képes ellátni bennünket. Ne becsüljük le a szakemberek, tervezők tudását, és ne spóroljunk a tárolókon, mert nincs annál kellemetlenebb, mint amikor a fürdést, hajmosást hideg vízben kell befejezni.

haztartasimelegvizeloallitasa 1
Mi az a varázslatos cirkuláció?
A cirkuláció a melegvízkomfort egy fontos, alapvető kritériuma. Hogy mi is ez? Az egy olyan vízvezetékből és szivattyúból álló rendszer, ami biztosítja, hogy a melegvíztárolótól akár messze lévő csap kinyitásakor azonnal forró vizet tudjunk használni, ne várjunk perceket, hogy végre megérkezzen a meleg víz. A rendszer a tárolóban levő meleg vizet cirkuláltatja a melegvízhálózatban, azaz működésének feltétele a tárolós melegvízellátás. Ezzel a rendszerrel nem kevés feleslegesen kifolyatott vizet tudunk spórolni, és mondani se kell, mennyivel komfortosabbá teszi a melegvízhasználatot.

Működtetés hőszivattyúval, napkollektorral
Azt már említettük, hogy a jó készülékválasztáshoz bízzunk meg szakembert, mert a HMV tartályok igen széles választékban kaphatók, sok közülük nemcsak gázkazán csatlakoztatására alkalmas, hanem a hőszivattyúkhoz is megfelelően illeszthető. Ha az épületben nincs gáz, de van hőszivattyúnk, akkor azzal is készíthetünk meleg vizet, bár ezt az üzemmódot a hőszivattyú a legkevésbé szereti, mivel a legtöbb esetben jóval magasabb hőmérsékleten kell dolgoznia melegvízkészítés idején, mint fűtésüzemben. A levegő-víz hőszivattyúknak pedig fontos, hogy minél kisebb legyen a hőfokkülönbség a külső levegő és az általa előállított fűtővíz között. Márpedig meleg víz télen is kell, amikor akár 50-60 ˚C különbséget kell a készüléknek áthidalnia. Ezért fontos a jó tárolóválasztás, hogy amennyire lehet, megkönnyítsük a berendezés dolgát, amit aztán folyamatos melegvíz-szolgáltatással meg is hálál. A meleg víz előállításának zöld formája a napenergiával történő melegvízkészítés. A napkollektorok is igénylik a megfelelő tárolót, hiszen a napsütés általában nincs egy időben a fogyasztással, így a nappali órákban megtermelt forró vizet tárolnunk kell estig, azután pedig meg egészen reggelig. Gyakran előfordul, hogy a nap sem annyit süt, mint amennyit fürödni szeretnénk, ezért számításba kell venni, hogy a melegvízkészítésre rá kell segíteni. Ennek megoldására alkották meg a bivalens tárolókat. Ez magyarra fordítva mindössze annyit jelent, hogy egymás felett két független fűtőcsőkígyó van beépítve a tárolóba: az alsóra kötjük a napkollektorokat, a felsőre pedig az éjszaka is működni képes kazánunkat.

Átfolyós melegvízkészítés
Kezdjük egy kis számolással! A víznek nagy a hőkapacitása, ami annyit tesz, hogy sok energia kell a felmelegítéséhez, következésképpen elég nagy teljesítmény kell ahhoz, hogy tároló nélkül folyamatosan tudjunk meleg vizet termelni. A leggyakoribb háztartási gázkazán teljesítménye 24 kW körüli, ez körülbelül percenként 10-12 liter meleg víz előállításához elegendő. Hogy ez mennyi? Egy felmosóvödör kb. ekkora, egy normál kád pedig körülbelül 100 liter. Ha tehát kazánunk topon van, és teljes teljesítménnyel fűt, akkor egy zuhanyt kényelmesen el tud látni meleg vízzel, ám ha közben még valaki kinyit egy csapot is, azt már képtelen kiszolgálni, a vízmennyiség és a hőmérséklet leesik. Ez a fizika törvényszerűségeiből adódik, és ne higgyük el az eladónak, ha azt mondja, hogy ez a kombi kazán két-három csapot is el tud látni. Nem kell félnünk az átfolyós melegvíztermeléstől, ha a korlátaival tisztában vagyunk, és melegvízigényünkbe belefér, hogy egyszerre csak egy fürdőszobát használunk. E készülékek legnagyobb piaca nem véletlenül a kisebb, egy fürdőszobás lakások.

Elektromos melegvízkészítés
Elsősorban tárolós berendezések kerülhetnek szóba a teljesítménykorlátok miatt, bár több gyártó készít csaptelepbe épített vagy mosdó alá szerelhető átfolyós elektromos vízmelegítőt. Ezek kizárólag kézmosókhoz elegendőek, olyan csapteleppel, ami különösen kevés vizet enged át magán. Az általános elektromos melegvízkészítő berendezés a jó öreg villanybojler. Megszoktuk őket, és rendszeresen vízkőtelenítjük is, de nem is sokat tehetünk ellene. A benne levő fűtőbetét kis felülete miatt igen magas hőmérsékletre kell felhevíteni, hogy azt a 2 kW teljesítményt le tudja adni. A 60 foknál magasabb hőmérséklet viszont vízkőkiválást eredményez, ami bevonja a fűtőszálat, és rontja a hőleadó képességét, azaz a használat során folyamatosan csökken a berendezés teljesítménye. Az egyébként sem óriási fűtőteljesítmény sok használat után annyira lecsökkenhet, hogy jó pár óra is beletelik, mire képes a kifürdött tárolót újból felmelegíteni. Ha a pénztárcánk barátja akarunk lenni, ne legyünk restek, rendszeresen takaríttassuk a fűtőszálat.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}