Ahol igazi tűz lobog – fafűtéses tüzelőberendezések

Reneszánszát éli a fafűtés, ezen belül is fontos helyet foglalnak el a hagyományos fűtőberendezések. Hideg téli estéken egy bögre forró tea és egy befűtött cserépkályha igazán barátságos, békés hangulatot teremt. Hiába a modern fűtési rendszerek, hiába az alacsony hőmérsékletű takarékos felületfűtések, a tűz látványa, a fa ropogása sokunk számára pótolhatatlan, hozzátartozik a zimankós téli esték meghitt hangulatához.

aholigazituzlobog 720

Kezdjük a konyhában!
A magyar szóval kombinált tűzhely napjainkban is mind gyakoribb a hagyományos stílust kedvelők nagyméretű konyháiban. Gyermekkori emlékeinkben feldereng a míves fafűtésű sparherd-en készült vasárnapi ebéd, a kellemes meleg, a finom illatok, amint beléptünk a konyhába egy vödör fával a csípős hidegből. És ha nem vasárnap volt, a tűzhely akkor is be volt gyújtva, mert az adta a fűtést a konyhában: alsó részén fatároló, felette a sütő és tűztér, az öntöttvas fedeleken pedig a leveses fazék. Azt be kell látnunk, hogy egy ilyen fűtőberendezéshez persze megfelelő hely is dukál, tőlünk nyugatabbra valahogy ez sosem ment ki a divatból, ott mindig volt piaca a robusztus berendezéseknek. A neten böngészve igazán sokféle tűzhelyet találunk a hagyományos kinézetűtől egészen az ultramodernig. Ami mindegyikben közös, hogy környezetbarátnak tekinthető, hisz a fatüzelés gyakorlatilag nulla emissziójú, figyelembe véve, hogy fa élete során annyi CO2-t nyel el, mint amennyi elégetése során keletkezik.

aholigazituzlobog 1
A nappalik dísze – cserépkályha
A cserépkályha régen is dísztárgy volt, de használata alapvetően megváltozott. Korábban a szoba egyetlen fűtőeszköze, ma viszont csak kiegészítő fűtésre, inkább csak hangulati elemnek tekintjük. Külső megjelenésében sokat változott, ám belső kialakítása a mai napig szinte kizárólag hagyományos anyagokból történik: agyag, használt tetőcserép, samott tégla, kályhacsempe. A tűztér a kályha alsó részén kap helyet, a füstjáratok behálózzák az egész kályhát, egy nagyobb kályhában akár 4-5 méternyi is lehet. Az ökölszabály szerint olyan hosszú lehet a füstjárat a kályhában, amennyi a hozzá tartozó kémény magassága, tehát a kémény magassága meghatározza a cserépkályha legnagyobb méretét, így ne álmodozzunk a tetőtérben szép nagy kályháról. Építése manapság is használt tetőcseréppel történik, mert azok már nagyon sok napsütés miatti felforrósodást és lehűlést kibírtak anélkül, hogy a nagy hőingadozás eltörte volna őket. Ezt a hőingadozást továbbra is bírniuk kell, hiszen minden felfűtés nagyon magas hőmérsékleteket eredményez.
Figyelembe kell azt is venni, hogy ezeknek a hagyományos fa, széntüzelésű berendezéseknek napjainkban a légellátása szokott kritikus lenni. A modern nyílászárókkal ugyanis úgy becsomagoljuk a házunkat, hogy azokon egy porszem sem tud bejutni, hát még az égéshez szükséges levegő! Pedig ha azt akarjuk, hogy a kéményen menjen ki a füst, és ne a szobában maradjon, akkor gondoskodni kell olyan légbevezetésről, amely alkalmas annyi levegő bevezetésére, amennyi a kéményen keresztül távozik. Őseink cserépkályhái a folyamatos használat miatt inkább a praktikumról szóltak, gazdag házakban a kályha ajtaja a folyosóra nézett, hogy a személyzet zavarás nélkül tudja megrakni, takarítani a fűtőberendezést. A mai cserépkályhák leginkább a látványt szolgálják, azaz helyesebben, szinte minden mai cserépkályhának fontos kelléke a tűz látványa. Az már csak ízlés kérdése, hogy mekkora üvegajtót rakunk rá, a méretek az egy csempe nagyságtól egészen a hat csempe méretig terjednek. Tapasztalatok szerint nem szabad túlzásba vinni az ajtó méretét, mert a nagy, viszonylag hideg üvegfelület könnyen bekormolódik, annak takarítása általában nem tartozik a lakók kedvenc elfoglaltságai közé. Ha azonban valaki szeret a tűzzel bíbelődni, nem rest a hidegben kisétálni a tüzelőért, akkor igazán jó választás egy cserépkályha megépítése. Mivel szinte kivétel nélkül csak kiegészítő fűtésre szolgálnak, ezért legtöbbet esténként és a hétvégén gyújták be, ilyenkor pedig nem különösebb fáradság foglalkozni a tűzrakással.

aholigazituzlobog 2
Látvány, dizájn, kitűnő hatásfok
Tény tehát, hogy a tűz látványa nagyon fontos az emberek jelentős részének, éppen ezért megalkották a modern kor hi-tech kályháit, kandallóit, amelyek a látványból is ötöst kapnak, és a kor követelményeit is dicséretesen elégítik ki. Időtálló formatervezésük otthonunk díszévé teszi őket, üvegablakain át élvezhetjük a tűz tökéletes látványát, hallhatjuk a tűz ropogását. Mindennek a kulcsa az automatizálás, szabályozhatóság és a jó hatásfok. A legjobb minőségű kályák, kandallók alapanyaga öntöttvas, ezért rendkívül tartósak, nagy a hőtároló képességük, ám árúk nem olcsó. Kitűnő szerkezeti felépítésüknek köszönhetően a kályhák képesek 8–12 órán át egyszeri begyújtással folyamatos fűtést biztosítani, a kandallók pedig az ún. nyújtott égésidővel akár 6-8 órán keresztül is üzemelhetnek. A magas hatékonyság kulcsa a CleanBurn, azaz utánégetés, amellyel akár 40 százalékos tüzelőanyag-megtakarítás is elérhető ugyanakkora teljesítményleadás mellett.
Választhatunk pellet tüzelésű vízteres kályhát is egy kisebb, modern lakásba is. A pellet faforgácsból, fűrészporból préselt tüzelőanyag, egy kis mozgó rostély annyit szállít be a tűztérbe, amennyire éppen a fűtési feladat ellátásához szükséges. Akár teljesen le is éghet a tűz, így kikapcsol, majd egy igen magas hőmérsékletű hőlégfúvóval a kis darabok könnyen begyújthatók. Üvegablakon keresztül itt is látjuk az égő fadarabkákat, a tűztérből kiáramló hő a berendezés vízterét átmelegítve képes fűteni a lakás radiátorait.

Mindent túlél a vegyes
Vidéken biztosan mindenki látott már vegyes tüzelésű kazánt, de nagyvárosokban sem ritka akár a gázkazán mellé beépítve, kerti fahulladék eltüzelésére, kiegészítő fűtésként. Lehetőség szerint ne a lakótérbe helyezzük, hanem mind az udvarról, mind a lakásból megközelíthető helyiségbe, mert bizony a fakazánokkal sokat kell foglalkozni. De ahol sok fa van vagy ha a takarékosság fontos szempont, esetleg a zöld hőenergiaellátás a lényeges, ott ma is van helye ezeknek a hasznos berendezéseknek. A fatüzelés ugyan munkás, sokszor piszokkal jár, de a forintok tekintetében körülbelül a felébe kerül, mint a gázfűtés, természetesen manapság inkább gázkazánok mellett második fűtőberendezésként alkalmazva.

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop