Viharálló tetőfedés

Viharálló tetőfedés

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Időjárásunk egyre változékonyabb, kiszámíthatatlanabb, hazánkban sem ritkák a 100-150 km/órás széllökések és a kisebb tornádó tölcsérek az Alföldön. Pedig már egy 85 km/órás vihar is lesodorhatja házunk tetejéről a cserepet, megbonthatja a rosszul felrakott tetőfedést. Nézzük hát, mire érdemes odafigyelnünk laikus építtetőként, háztulajdonosként, ha a viharoknak, szélnek (jégnek, párának, csapadéknak) ellenálló tetőt szeretnénk házunk tetejére.

viharallotetofedes201707 720


Bár a mérsékelt égövben, így Magyarországon is az uralkodó széljárás északnyugati, az esetek 65-85 százalékában mégsem innen fúj a szél az év átlag 122 szeles napjain. A viharálló tetőfedés kezdődik a jó tervezéssel és a megfelelő anyagválasztással, majd folytatódik a jól elkészített tetőfedéssel. Akár kis hajlásszögű, akár meredek a tetőnk, nézzünk utána, hogy a kiválasztott tetőcserép alkalmas-e az adott hajlásszög fedésére. Beázás esetén gyakran a tetőcserepet teszik felelőssé, pedig lehet, hogy csak nem a megfelelő hajlásszöghöz való fedőanyagot választották.

viharallotetofedes201707 2
Gondos tervezés
Egy jó tetőnek nemcsak pár évre, hanem hosszú évtizedekre kell jónak lennie, ezért a tervezésnél több szempontot is figyelembe kell venni. Elsőként az épület fekvését, a területen uralkodó széljárást, amennyire ezt a helyi szabályozás megengedi. Eldöntendő kérdés, hogy nehéz vagy könnyű legyen-e a tetőfedés anyaga, és hogy alacsony vagy nagy hajlásszögű legyen-e a tető?
Az eléggé egyértelmű, hogy egy nehezebb tetőfedő anyagot nehezebben bont meg a vihar, de azt se felejtsük, hogy a nehezebb tetőfedő anyag az alátétszerkezetre is kihat. Napjainkban egyre inkább terjednek az alacsony hajlásszögű tetők, pedig ez esetben nagyobb a veszélye annak, hogy tetőnket megbontja a szél, és nagyobb a beázás veszélye is. De persze az is igaz, hogy a nagy hajlásszögű, meredekebb tetők nagyobb szélnyomásnak vannak kitéve, s a szél nyomó hatása mellett számolnunk kell a tető másik oldalán a szél szívó hatásával is, ami szintén megbonthatja a tetőt.
Legyen bár alacsony vagy magas hajlásszögű a tetőnk, illetve készüljön nehéz vagy könnyű tetőfedő anyagból, mindig ügyeljünk az alszerkezetre, a deszkázat, lécezés, az egyéb kiegészítők szakszerű elkészítésére/elhelyezésére is.

viharallotetofedes201707 1
Anyagok, színek és sturktúrák
Tetőnk elkészítéséhez kizárólag tapasztalt mestereket, tanult szakembereket alkalmazzunk. A hozzá nem értő „tetőfedők” a legjobb szándékuk ellenére is sokkal több bajt okoznak annál, mint amennyit megtakarítunk esetlegesen olcsóbb munkájukkal. A cserepezés megkezdése előtt a tetőfedőnek az alszerkezetet kell gondosan elkészítenie. Figyeljünk oda, hogy a mester alkalmazza-e a szükséges kiegészítőket. A nagy szelek a tetőcserepek között befújhatják a porhavat, bejuttathatják a nedvességet, ezért alacsony hajlású tető esetében a páraáteresztő vagy szélzáró fólia szakszerűséget és elhelyezése különös gondosságot igényel.
Javíthatjuk a tetőnk szél elleni állékonyságát, ha a tetőfedő elemeket rögzítjük. Történhet ez szegezéssel, csavarral vagy kapcsozással. A szeg a leggyengébb kapcsolat, mivel idővel a feje elrozsdásodik, eltűnik a szegfej, de a cserép is könnyen eltörik az elhelyezésénél. Szegezéssel általában a cserép egyharmadát rögzítik. A horganyzott és festett, vízzáró tömítéssel rendelkező csavarok a tető kezdő és elosztó kúpcserepeinek rögzítésére ennél valamivel jobb rögzítést adnak.

viharallotetofedes201707 3
Viharkapcsok
Egyes gyárak a tetőfedéshez kiegészítő rögzítő elemeket, viharkapcsokat is gyártanak, ezeket mindenképpen érdemes használni! A viharkapcsok kiosztása tetőcserepenként és tető hajlásszögenként változik. Például sajtolt megacserépnél a tetőszéleken, eresz, szegélyek, kémények és tetőablakok mellett minden cserepet rögzíteni kell minimum 1 m szélességben. Valamint 25-35 fokos tető esetén 2 db/m2, 25 foknál alacsonyabb és 35-45 fokos tetőhajlásnál 3 db/m2, 45-55 fokos tetőhajlás esetén 4 db/m2 viharkapocs kell, 55 fok feletti tetőhajlás esetén minden cserepet rögzíteni kell.
Hornyolt tetőcserepeknél a tetőszéleken (eresz, szegélyek, kémények és tetőablakok mellett) minden cserepet rögzíteni kell. Valamint 25-35 fokos tető esetén 2 db/m2, 25 foknál alacsonyabb és 35-45 fokos tetőhajlásnál 3 db/m2, 45-55 fokos tetőhajlás esetén 4 db/m2 viharkapocs kell, 55 fok feletti tetőhajlás esetén minden cserepet rögzíteni kell. A rögzítésnél fontos, hogy se alul, se túlságosan felül ne becsüljük a szükséges mértékét, hiszen előbbi esetben a biztonság, utóbbiban a gazdaságosság rovására megy a pontatlanság. Ma már léteznek olyan gyártói méretező programok (szoftverek), amelyekkel pontosan meghatározhatjuk a szükséges rögzítés mértékét.
Ez idáig a cserepek rögzítéséről beszéltünk, de ugyanilyen fontos a gerinccserepek (kúpcserép), szegélycserepek rögzítése is. A gyártók általában már külön szélcserepeket gyártanak, ezek alkalmazása biztonságossá és esztétikusabbá is teszik tetőnket.
Célszerű a kiválasztott tetőfedő rendszer egyéb kiegészítő elemeit is alkalmazni (ereszkialakítások, rovarhálók, alátétlemezek, kiszellőzők, gerinc kiszellőzők, tetőkibúvók, átvezetések), ezen ne spóroljunk. Léteznek egyéb viharálló tetőfedések is, például a ciklonok és 160 km/órás szélviharok miatt Új-Zélandon kifejlesztett „Gerard” tető, amelynél az egymásba kapaszkodó acéllemeztáblákat 8-8 ponton rögzítik.

A háztulajdonos teendői

  • SZEMREVÉTELEZÉSSEL RENDSZERESEN ELLENŐRIZZÜK, nincs-e lecsúszott vagy törött cserép a tetőn, ha látunk ilyeneket, amint lehet, javítsuk vagy javíttassuk ki.
  • FIGYELJÜNK A TETŐSZÉLLEZÁRÁSOKRA, bádogszegélyekre is (kémény, falszegély stb.).
  • VEGYÜK SZEMÜGYRE A HÓFOGÓK ÁLLAPOTÁT, hiányosságuk komoly balesetet, milliós károkat okozhat.
  • A TETŐRÉSZ ALATTI falrész elszíneződése páralecsapódásról árulkodik, az pedig törött cserépre, szakadt tetőfóliára utal.
 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Pályázat Építészeti Örökségvédelmi Támogatásra

A Fővárosi Önkormányzat feladatai közé tartozik a kiemelt kulturális örökség védelme, ezért Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatandó létrehozta az "Építészeti Örökségvédelmi Támogatást". A Fővárosi Önkormányzat feladatai közé tartozik a kiemelt kulturális örökség védelme, ezért Budapest Főváros Közgyűlése a főváros városképét meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását támogatandó létrehozta az "Építészeti Örökségvédelmi Támogatást". Budapest Főváros Önkormányzata 2018-ban 76 millió Ft-os keretösszegben biztosít vissza nem térítendő támogatást, amely utófinanszírozással használható fel. Az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege legfeljebb a megpályázott munka összköltségének 50 százaléka lehet, és pályázatonként nem haladhatja meg a 10.000.000 Ft-ot. A 2018. évi keret megpályázására még van néhány hét, a pályázatoknak 2019. január 31-én 14 óráig kell beérkezniük a Főpolgármesteri Hivatalba. A részleteket lásd itt!    

Új városrész születik: Déli Városkapu

Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új mérföldkőhöz érkezett Budapest fejlesztése. 2018. december 19-én kihirdették a Déli Városkapu – Budapest Diákváros Fejlesztési Program nemzetközi tervpályázatának eredményét. Dél-Pesten és Észak-Csepelen az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb magyarországi városfejlesztésének előkészítő munkái indultak meg. Az első díjat a norvég SNØHETTA tervezőiroda nyerte el, amely számos nemzetközi megbízása mellett a svéd egyetemváros, Umea kulturális negyedének megálmodója is volt. Új városrész születik: több ezer fős egyetemváros épül, alulhasznosított barnamezős területek újulnak meg. Sport- és rekreációs létesítmények – a többi között egy 15 ezer férőhelyes atlétikai központ, evezőspálya és extrém park – épülnek, széles körű sport- és szabadidős lehetőségeket kínálva a Diákváros lakóinak, a helyi lakosságnak és a tágabb városi térség lakóinak. A Diákváros a magyar felsőoktatás profilját évtizedekre fogja meghatározni, sportlétesítményei egyszerre biztosítják majd a magyar élsport és a lakosság szabadidős sportolását – fogalmazott Fürjes Balázs államtitkár, a tervpályázat bírálóbizottságának elnöke az eredményhirdetést követően. A Déli Városkapu projekt célja a korábban elhanyagolt észak-csepeli és dél-pesti övezet megújításával egy olyan városnegyed kialakítása, amely új jelentőséget ad a korábban csak részben kihasznált, értékes övezetnek – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes. Hozzátette: a kormány és a főváros a tervezési feladatok megvalósítására olyan pályaműveket várt, amelyek a Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros terület beépítésének átfogó tervezésére irányulnak. A Déli Városkapu projekt illeszkedik a főváros jövőkép-stratégiájába – fogalmazott a főpolgármester-helyettes, emlékeztetve arra, hogy a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepciót most aktualizálja a nemrégiben megalakult Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, a koncepció elfogadásánál pedig a főpolgármesternek vétójoga van. Észak-Csepel és Dél-Pest soroksári Duna-ága mentén olyan élhető, egészségtudatos városfejlesztés indul, amelyben a „zöld megoldások", parkfejlesztés és a Duna-part rendbe tétele és élhetővé alakítása kerül előtérbe, továbbá műemlék és helyi védettségű épületek kerülnek felújításra. A 2018. július 5-én kiírt meghívásos tervpályázatra 17 pályamű érkezett, az első díjat a - többek között - Calgary-i központi könyvtárat, a norvég nemzeti operaházat, valamint a svéd egyetemváros, Umea kulturális központját is tervező SNØHETTA tervezőiroda nyerte el. A világszerte több mint 200 munkatársat foglalkoztató, oslói székhelyű építészműhelynek irodái vannak többek között Párizsban, New York-ban, San Franciscóban és Innsbruckban, a tervpályázaton a cég innsbrucki irodája indult. (A látványtervek megtekinthetők itt, itt és itt.) A zsűri értékelése szerint a nyertes pályamű megfelel annak az elvárásnak, hogy Dél-Pest és Észak-Csepel jelenleg elhanyagolt és ezért kevesek által látogatott Duna-partja, nagy szabad területei bekapcsolódjanak a dinamikusan fejlődő Budapest vérkeringésébe. Az új parkok, közösségi terek és sportlétesítmények egyszerre szolgálják a sportolókat és a sportolni, kikapcsolódni, családi programokra vágyó budapestieket.  

Európa legjobb szabadidős épülete: Pannon Park Biodóm

A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A decemberi International Property Awards rangos nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón a Néprajzi Múzeum új épületén kívül a Fővárosi Állat- és Növénykert legnagyobb szabású fejlesztését is elismeréssel illeték, a Pannon Park Biodómot választották ugyanis Európa legjobb szabadidős épületének. A Paulinyi-Reith & Partners immár az ötödik International Property Awards elismerését szerezte meg a Pannon Park Biodóm saját tervezésű projektjével. A Pannon Park a Kárpát-medence ősi élővilágát eleveníti fel a világ legkorszerűbb állattartó megoldásainak segítségével, s az ennek részeként megvalósuló Biodóm tervezésekor a teljes körű látogatói élmény megteremtése, a lehető legoptimálisabb és legracionálisabb megépíthetőség és üzemeltethetőség érdekében a legújabb technológiákat és tervezési eszközöket alkalmaztuk” – emelte ki Dr. Reith András fenntarthatóságért felelős igazgató. Lágy íveivel lankás dombként simul környezetébe a városba költöztetett ősi állat- és növényvilágnak otthont adó Biodóm, amelynek oldalán zöld növények törnek a nap felé, míg tetejét nagyrészt fényáteresztő felület borítja. A buborékba zárt világ egy szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített közösségi tér lesz, mely több mint 17000 m2 alapterületet foglal magába. A tervezők koncepciója alapján egy olyan dombszerű csarnokszerkezet épül, amely szabályozott élőház jellegű klímával rendelkezik. Sőt, minden évszakban képes bemutatni egy zárt ökoszisztémaként működő világot, ami azért is jó, mert a Biodóm flórája és faunája a lehető legtermészetesebb környezeti feltételek között létezhet majd. A Biodóm építkezése jól halad, decembertől már látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert cápasuli elnevezésű új létesítménye is, amely hatalmas tengeri medence a Pannon Park kiszolgálásához szükséges. Eddig az állatkert nem rendelkezett, sőt, ez Magyarországon a második legnagyobb állattartásra alkalmas medence, ahol a fiatal cápák az egymással és más halakkal való együttélést tanulják meg, hogy később, a Pannon Park több mint 2 millió literes tengeri akváriumának medencéjében megfelelő módon tudjanak majd létezni, ahová átlagosan a kétméteres hosszt elérő állatok kerülnek majd át. {igallery id=4799|cid=1003|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}