Hogyan védekezzünk hatásosan a nap ellen?

Hogyan védekezzünk hatásosan a nap ellen?

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A rohamosan közelgő tűző nyári napsugarak és erős UV sugárzás ellen lakásban, teraszon, erkélyen és kertben is védekeznünk kell, hogy elviselhetők legyenek a tartósan 30 ˚C fok fölötti napok, hogy megvédjük bútorainkat a kifakulástól, szobanövényeinket a megsüléstől, nem mellékesen talán csökkentsük a külső zajokat is, kizárva egyúttal port és rovarokat is.

hogyanvedekezzunkanapellen 720


Az épületek nyílászáróin, üvegfelületein át érkező hőenergia és fény szabályozására a külső, mozgatható árnyékolók a leghatásosabbak. Hatásfokát tekintve a kívül elhelyezett hőpajzs magasabb fokú védelmet nyújt, mint a belül felszerelt árnyékolók bármelyike, hiszen a hősugarak 70-80 százalékát még az ablak vagy a teraszajtó előtt visszaverve vagy elnyelve csökkentik a lakásba jutó meleget, amit a nyílászárók még tovább redukálhatnak.

Ablakok, ajtók védelme
REDŐNYÖK. Az ajtók, ablakok elé szerelhető árnyékolók közül a redőnyök a leghatásosabbak, modern és régi házak homlokzatához egyaránt harmonikusan illeszkednek. Kaphatók időjárásálló, UV-stabilizált, kettős faluk között keményhabbal töltött színes műanyag redőnyök, ám a legprofibb, leghosszabb életű gyártmányok alumíniumból készülnek, megbízhatóan védenek a meleg, a hideg, a szél, a csapadék és a zaj ellen, biztonsági szerelvényekkel kiegészítve még a betörőktől is. A leeresztett roló zárt felületét egyes gyártmányoknál világító, illetve szellőző réssel ellátott sávok teszik némileg fényáteresztővé, ami nyáron a természetes szellőzést is szolgálja. E funkció azonban csak felfüggesztett állapotban teljesül, az egészen leeresztett, szorosan egymás élére fekvő lécidomoknál a szellőzőnyílások fedésbe kerülnek. A szigetelőanyaggal töltött lécezetű alumínium redőnyöknek kiváló a hőszigetelésük, működésük csendes és precíziós, amit a kefés szigetelésű vezetősínek és a gumi- vagy kefeszegélyes zárósínek garantálnak. A lécek speciális bevonatának változatos színskálája jó lehetőséget ad az új épületek színharmóniájának megteremtésére. A rolókat 10 kilogrammig hevederrel, 30 kilogramm önsúlyig karos hajtással, e felett elektromos hajtással lehet működtetni. A felcsévélt redőny védőtokban helyezkedik el, ha a védőtokot még az építkezés alatt beépíttetjük, lehetőség van rejtett, az épület homlokzatával együtt vakolt redőnyszekrény kialakítására.
ZSALUK. A hangulatos külső árnyékolók a redőnynél természetesebb hatású szerkezetek, ám kevesebb állítási lehetőségünk van, ugyanis az üvegablakon kívül elhelyezett zsalus ablak vagy csukva van, és akkor sötétít, vagy nyitva van, akkor pedig nem árnyékol. A zsalulamellák egyes típusokon elfordíthatók, ám ezek vízszintesre állítva is belelógnak a képbe, így a teljesen felhúzható redőnnyel szemben valamelyest zavarják a kilátást.
TERMOFÜGGÖNY, TERMOAJTÓ. A korábban csak hűtőipari létesítményekben alkalmazott termofüggönyök előnyeit mára már lakásokban, családi házakban is felismerik. A valaha divatos, ajtók előtt lobogó, színes, giccses szalagok leginkább csak a legyek, szúnyogok ellen volt hatásos, a termofüggönyök szalagjai azonban ezeknél jóval vastagabb, lágy tapintású műanyagból készülnek, így egy könnyed mozdulattal elhajthatók az ajtó elől, majd elengedve azonnal visszaállnak az alaphelyzetbe. A termofüggönyök jótékony hatásának köszönhetően otthonlétünk alatt nyáron is folyamatosan nyitva hagyhatjuk az erkély vagy terasz ajtaját.
ZSALUZIA. A nagy üvegfelületek védelmére használt zsaluzia lényegében egy külső reluxa, amely azzal, hogy kívülről takarja az üvegfelületeket, akár nyolc fokkal is képes csökkenteni a belső hőmérsékletet. Működési elve azonos a reluxáéval, de beltéri társánál masszívabb, az időjárás viszontagságainak ellenálló. A redőnnyel szemben előnye, hogy domború, kétoldalt peremezett, ˚C formájú széles lamellái (65 mm vagy 80 mm) tetszőleges szögbe forgatva kirekesztik a vakító napfényt, de a szórt fényt és a friss levegőt beengedik. Nincs bezártság érzése az embernek, lehetőség van a természetes, folyamatos légcserére. A külső kíváncsi tekinteteket kizárja, de belülről kitekintést enged a lamella résein keresztül.
A legjobbak lakkozott alumínium lamellákkal készülnek, amelyek oldalvezetését feszítőszálak vagy alumínium vezetősín biztosítja. A vezetősínben lágy műanyag betétek csökkentik a működéskor, szélfújáskor keletkező zajokat. A másik megoldás, amikor 4 mm átmérőjű, messziről szinte észrevehetetlen műanyag bevonatú horganyzott acéldrótkötél tartja az alumínium lamellákat a kívánt síkban. Kézi működtetéskor az épület falán vagy a nyílászáró tokján átvezetett kardáncsuklós forgatókarral lehet leereszteni, forgatni a zsaluzia lamelláit. Motoros működtetéssel a zsaluzia egyetlen gombnyomással zajtalanul és kíméletesen mozgatható. Az automatika működtethető időprogram kapcsolóval, intelligens otthonokban pedig fény-, szél-, hőmérséklet- és nedvességérzékelővel is.


hogyanvedekezzunkanapellen 1
Teraszok, erkélyek védelme
NAPELLENZŐK. A napellenzők a zsalukkal és a redőnyökkel ellentétben nemcsak a nyílászárók felületének leárnyékolására szolgálnak, hanem az ezek előtti terek árnyékolása is megoldható velük. A könyökkaros napellenzők a családi házak teraszainak, előtereinek, erkélyek, verandák ideális árnyékolói. Hátrányuk, hogy minél nagyobb felületű a napellenző, szél esetén annál nagyobb a veszélye megrongálódásuknak. Célszerű erős ponyvát és mindenképpen UV álló megoldást választani, ezen felül a tef lonos felületkezelés fokozza nedvességtaszító hatásukat, gátolja a szennyeződések megtapadását.
NAPVITORLÁK. Jellegzetes formaviláguk és sokoldalúságuk az árnyékolók élvonalába emelte a napvitorlákat, amelyek valóban utánozhatatlan karaktert adnak terasznak, kertnek, bárhol is tűnjenek fel. Előnyük, hogy a könnyű textíliát a napsugarak beesési szögének megfelelően állíthatjuk be, így kellemesen hűs környezetet teremthetünk. Napvitorlával ráadásul olyan területeket is képesek vagyunk árnyékolni, amit semmi mással. Kifeszítésük egyszerű: az épületek oldalához rögzített két, jól tájolt akasztóhorog szükséges, az árnyékoló vászon másik két sarkát pedig a fémoszlopokhoz gumi kötelekkel lehet kifeszíteni. Erős szélben leeresztve vagy felcsévélve, végüket a talajhoz rögzítve kell védeni.
NAPHÁLÓ. Ideális kültéri árnyékoló, amely úgy véd a túlzott napfénytől, hogy a lyukacsos textílián keresztül természetes megvilágítást ad, szellőztet és kapcsolatot biztosít a környezettel. A poliészterszál erősítésű vászon rendkívül ellenálló a széllel és a használat során fellépő feszítéssel szemben. -30 és + 70 Celsius fok közötti hőmérsékleten alakváltozás nélkül alkalmazható. A háló, mérettől függően, különböző átmérőjű rolettahengerre tekeredik fel. A rolettahengert a legegyszerűbb és legolcsóbb változatot kivéve (ami csupasz) alumínium védőtok burkolja. Hogy a textilt a szél ne csapkodja, oldalt acélkötéllel vezetik meg, vagy alumínium vezetősínben futtatják. A nyílászáró elé felszerelt napháló a napsugárzás energiájának 97 százalékát elnyeli, illetve visszaveri, kizárva az üvegházhatást. Ennek eredményeként a helyiség klímaberendezésének használata korlátozható, akár ki is kapcsolható, egy lépést téve az energiatakarékosság felé.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}