Hőszigetelés hely- és költségtakarékosan

Hőszigetelés hely- és költségtakarékosan

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Ahogy az épületenergetikai előírások szigorodnak, úgy vastagodnak a hőszigetelések. Persze nem ez az egyetlen járható út, ha szeretnénk megfelelni az előírásoknak, de az biztos, hogy logikus, kézenfekvő és mindenképpen javasolt a hőszigetelés anyagát és vastagságát átgondolni – főleg ha olyan rázós helyekről van szó, mint tetőtér vagy terasz. Ebben a hőszigetelési anyagokat gyártó BACHL szakértői lesznek most a segítségünkre.

hoszigeteleshelyeskoltsegtak 720


Az extrémre vastagodó hőszigetelések rémképe csak rövid ideig sokkolta az építkezőket, felújítást tervezőket. Az egyre jobb minőségű anyagok megjelenésének köszönhetően a vastagodási tendencia ugyanis megállt, sőt, vannak olyan anyagok, amelyek vékonyabb rétegben is kínálják elődeik hatékony hőszigetelő képességét.
A 2021. január 1-je után szabályos, közel nulla energiaigényű épület minőségi építőanyagokkal és szerkezetekkel, szakszerű kivitelezéssel épülhet csak. Ebben a tekintetben fontos tényező a megfelelő nyílászárók és a jól kialakított gépészet megléte, de természetesen komoly szerep jut továbbra is a hőszigetelésnek, amelynek vastagsága és minősége döntő fontosságú.
Ha az előírásoknak jövőre is eleget akarunk tenni, az anyagtól és a felülettől függően átlagosan 20-30 százalékkal vastagabb hőszigetelést kell választanunk. Persze az is előfordulhat, hogy a vastagabb hőszigetelő anyag nem fér el vagy beépítése irreálisan sok helyet vesz el a lakótérből. Ilyenkor jöhet jól egy rendhagyó megoldás, és lép életbe az örök érvényű mondás: van, amikor a drágább lesz az olcsóbb, azaz éppen a költségesebb hőszigetelés hoz a konyára plusz bevételt.

hoszigeteleshelyeskoltsegtak 1
Lépcső és a terasz esete a helyhiánnyal
A következő problémára is a modern gyártástechnológia eredménye kínálta a megoldást. Ez pedig a BACHL új prémium terméke, a Vákumpanel, amelyet olyan helyekre érdemes beépíteni, ahol kizárólag vékony réteg fér csak el.
A padló tipikusan az a terület, ahol a helyhiány miatt gyakran okoz gondot a szükséges szigetelés elhelyezése. Ki szeretne például a nappaliból a teraszra lépcsőkkel feljutni? Pedig, ha terasz alatt lakótér van – és ez előfordulhat –, oda bizony a 3-4 cm, csupán a lépéshang csökkentésére elegendő szigetelés helyett akár 20-25 cm polisztirol a szükséges anyag. Valós építkezésünk helyszínén elegendő volt a lakótér fölötti teraszra 5 cm Vákumpanelt fektetni, ami akár a 25 cm vastag hagyományos hőszigetelés kiváltásra is alkalmas volt. Igaz, hogy pár lépcső csak esztétikai és kényelmi kérdés, de valójában az ingatlan értékét is befolyásolja. Jóllehet a Vákumpanel az épület bármely részén a legkorszerűbb hőszigetelés tulajdonságait kínálja, most itt tett igazán jó szolgálatot.

hoszigeteleshelyeskoltsegtak 2
Az épületmagasság betartva
A következő eset viszont azt mutatja be, hogyan tud a Vákumpanel egy egész plusz szint megépítésének kulcsává válni. Ugyan itt egy társasházi beruházásról van szó, de hasonló eset könnyen megeshet családi ház építésekor is. A társasházi beruházásoknál sajnos még ma is gyakori, hogy a kivitelezők az olcsóbb termékeket részesítik előnyben – kivéve, ha azon akár egy egész eladható szint, és ezzel sok tízmilliós nyereség múlik.
A Vákumpanel hely és költségtakarékosságát alátámasztja annak a lapos tetős épületnek a példája, ahol az épületmagassági korlát és a tetőre kerülő 25 cm vastag szigetelés miatt a felső szint belmagassága csupán az elégtelen 2,3 méterre jött volna ki. És itt jött a képbe a Vákumpanel, amelyből végeredményben mindösszesen 5 cm vastagság is elegendő lett.
És miért döntött a drágább termék mellett a beruházó? A plusz egy eladható szinttel realizált árbevétel természetesen bőven kárpótolta a két hőszigetelés közötti árkülönbség miatt.

hoszigeteleshelyeskoltsegtak 3
A tetőtér-beépítéssel csökkenő tér minimalizálva!
Állandó kérdés a tető felújításakor: a szarufák alá, közé vagy fölé kerüljön a hőszigetelés. A válasz természetesen a tető minőségétől is függ. Most nézzük azt az esetet, amikor a szarufák alá, azaz a beltérbe tervezett hőszigetelés okozott fejfájást a tulajdonosnak, az amúgy sem túl nagy belső tér csökkentése okán.
Konkrét példánkban mindössze 3 cm vastag Vákumpanel került a szarufák alatt elhelyezésre, így a lécezéssel és gipszkartonnal mindez csupán 5 cm-t vett el a beltérből. A tető külső síkjához nem kellett nyúlni, ami egy jelentősen költségesebb megoldás lett volna, ráadásul annak minősége sem indokolta ezt a ráfordítást. A tetőtér viszont minimális helyveszteséggel beépülhetett.

További információ: www.bachl.hu

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.