Biztonságban, otthon?

A biztonság korántsem csak a betörők távoltartását jelenti, otthonunk biztonsága érdekében sok apró dologra kell egy felelős háztulajdonosnak gondolnia. Szerencsére a mai technikai fejlődés számos eszközt kínál mindehhez, és különösen az okosotthon megoldások jelentenek rohamos változást a korábbiakhoz képest.

biztonsagbanotthon 720

A biztosítótársaságok elvárása a tulajdonos gondosságának feltételezése, ezért a biztosítási díj alacsonyabb a különféle biztonsági berendezések megléte esetén. Ha van riasztó, vagyonvédelmi fólia az ablakon, vagy minősített bejárati ajtó, netán füstérzékelő, akkor az ingatlan biztosítási díja lényegesen alacsonyabb, mint nélkülük. De hát ez természetes is, mert ha kisebb a kockázat, alacsonyabb a díj. Ám az is nagyon fontos, hogy a lakásbiztosításban szereplő berendezések működjenek is! Ha a füstérzékelő nem jelezte a tüzet, vagy a riasztó nem volt bekapcsolva, akkor a biztosító nem áll helyt, és a keletkezett kárt sem téríti meg. Tehát elmondható, hogy otthonunk biztonsága és a nyugalmunk a saját kezünkben van. A berendezéseink karbantartása is nagyon fontos, a gyártói előírások betartása alapfeltétele a jó működésnek és a gondos tulajdonosi hozzáállásnak.

Mit tegyünk a szénmonoxid-veszély ellen?
Az egyik legveszélyesebb épületgépészeti berendezés a kazán, erre a berendezésre kell a legtöbb figyelmet fordítani. Ezúttal nem a megbízhatóságról, a takarékos működésről van szó, de javarészt a kettő elválaszthatatlan egymástól. Fontos hangsúlyozni, hogy a rendszeres karbantartás a működésen túl elengedhetetlen a tűzesetek és balesetek elkerülése szempontjából is. Sőt, ha már megtörtént a baj, akkor is igen nagy jelentősége van, egy tűzeset kapcsán például a biztosító azért nem fizette ki a keletkezett kárt, mert úgy ítélte meg, hogy a tulajdonos nem elég gondos gazdája az épületnek, a tüzelőberendezést nem tartotta rendszeresen karban.
A megelőzés a legfontosabb! Például hagyományos, nyílt égésterű, kéményes készülékeknél az is fontos, hogy legyen a lakásban működőképes szénmonoxid-érzékelő, valamint a kéményellenőrzést is végeztessük el a családi házakban. A kazán égéslevegő-ellátása is nagyon fontos: egy 24 kW-os kazán kéményén óránként több mint 20 m3 levegő megy ki, ami csak abban az esetben tud távozni, ha ennyi levegő a helyiségbe be is jön. Gyakran hallani, hogy ha eddig jó volt, akkor miért kellene szellőzőt beépíteni, amin csak úgy dől be a hideg a lakásba. Pedig igen is fontos, mert amennyivel kevesebb friss levegő jön be, annyival kevesebb is megy ki, azaz a többi égéstermék bennmarad a lakásban. És természetesen a készülék működik, s ahogy fogy az helyiség oxigénje, úgy lesz egyre tökéletlenebb az égése, s ezzel együtt egyre több szén-monoxid keletkezik. A szén-monoxid először csak álmosságot okoz, de ha az ember elalszik egy olyan szobában, ahol egyre növekszik a CO szintje, egyre kevesebb esélye van arra, hogy még egyszer fölébredjen. Ezért fontos hangsúlyozni, hogy a kéményt ellenorizni, a szellőzőt szabadon hagyni, a CO-érzékelőt üzemképes állapotban tartani nagyon fontos a biztonságunk érdekében.
biztonsagbanotthon 1
Elektromos rendszerek, firelé
A lakás elektromos hálózata is rendszeres karbantartást igényel. Az érintésvédelmi mérések lakások esetén nincsen előírva, de társasházaknál már rendszeresen el kell végeztetni, és dokumentálni szükséges. Az esetleges áramütések súlyosságát nagymértékben lehet csökkenteni életvédelmi relé beépítésével. A köznyelvben „fíreléként” emlegetett berendezés képes arra, hogy megszakítsa az áramot, ha valakit áramütés ér. Ezt a berendezést új épületekbe kötelező beépíteni, de 20 évnél öregebb házakban szinte csak elvétve találkozni vele. Ezért javasolt, ha valaki teheti és régi épületben lakik, építtessen be fírelét az elektromos rendszerbe. A lakások elektromos rendszerében a tűzesetek legnagyobb hányadát valamilyen nagy elektromos fogyasztó működésével lehet összefüggésbe hozni. Azok az elektromos háztartási eszközök – mosógép, a tűzhely, a vasaló, hősugárzó –, amelyek melegítenek valamit, nagy fogyasztónak számítanak. Ezeknek a berendezéseknek a vezetéke a lakáselosztónál, azaz a biztosítéktáblánál futnak össze, mely berendezés sok csavaros kötést rejt magában, s amik nagyon igénylik a rendszeres karbantartást. Érdemes rá odafigyelni, és szakemberrel rendszeresen ellenőriztetni, a csavaros kötések meghúzása sok hibát és kárt képes megelőzni.

Okosodó riasztórendszerek
Betörésriasztóval mindenki találkozott már, a szirénázó berendezés legalább húsz éve a lakások védelmének alapja. A régi mozgásérzékelős riasztórendszerek mára sok említésre méltó perifériával bővültek, és új funkciókat kaptak. Egy korszerű riasztó együttműködik a lakás füstérzékelőivel, a vagyonvédelmi szúnyoghálóval, a kamerarendszerrel, a legtöbbnek kapcsolata van valamilyen távfelügyelettel, így a lakásunkba telepített biztonsági berendezések jelzései akkor sem maradnak figyelem nélkül, ha éppen senki sincs otthon. Apropó, ha senki sincs otthon, bizonyos dolgokat másképp célszerű csinálni: a riasztók jelzést is tudnak adni az épület gépészeti és elektromos rendszerei felé, ha riasztó be van kapcsolva, lekapcsolhatók az égve felejtett lámpák, a fűtést lejjebb lehet csavarni, vagy a melegvíz-készítést is hanyagolni lehet.

biztonsagbanotthon 2
Füstérzékelő
Tüzet nem csak beépített berendezések tudnak okozni, a legtöbb tűzesetet az emberi figyelmetlenség okozza. Mérnökök úgy gondolták, ha már az emberektől nem lehet megkövetelni a figyelmességet, akkor legyen valami berendezés, ami majd figyel helyettünk, és ha füstöt érzékel, jelezzen, riasszon, vagy akár avatkozzon is be. A füstérzékelő működési elve a fény szóródásán alapul, az érzékelő előtt egy fénysugár halad át, ha a sugár útjába füst kerül, az a koncentrált fényt szétszórja, és az érzékelőbe vezeti. Figyelni kell arra, hogy a riasztást nemcsak füst, hanem por is kiválthatja, ezért ha fúrás, faragás van a lakásban, célszerű kikapcsolni, vagy egy speciális, feltűnő színű sapkával letakarni. Sok esetben a tűz olyankor keletkezik, amikor nem tartózkodik senki sem a lakásban, ezért a legtöbb füstérzékelő be van kötve a riasztórendszerbe, ami azonnal hívja a tűzoltókat vagy távfelügyeletet, ha rendellenességet érzékel.

Ajtónyitás kulcs nélkül?
Várhatóan a telefonjaink még jobban hozzánk nőnek, és életünk elválaszthatatlan részét képezik. Ezzel fogunk fizetni, belépni a munkahelyünkre, azaz a telefonunkkal azonosítjuk magunkat. Ez az azonosítás az otthonunkban is fontos lehet, hiszen ha azt akarjuk, hogy lakásunkba csak mi juthassunk be, de mi egyszerűen, már itt is van a megoldás. Hasonlóan az autók jelentős részéhez, felszerelhetjük lakásunkat olyan zárral, amely kulcs nélküli bejutást biztosít, elfejelthetjük a kulcscsomót és a kulcskeresést. Az okos zár lehetővé teszi, hogy a bejárathoz érve csak beütjük a beállított pinkódot vagy ujjlenyomatunkat érzékelve az ajtó kinyílik előttünk.

biztonsagbanotthon 3
Mire jók a betörésbiztonsági fóliák?
Az ablakok sokszor kedvelt célpontjai a betörőknek. Zajtalanul kivágják az ablakot egy üvegvágó szerszámmal, a lyukon benyúlva pedig már tárul is az út előttük. A vagyonvédelem együtt fejlődik a betörők újabb és újabb technikáival, így erre a besurranásra is megvan a hatékony védekezés. Ha vagyonvédelmi fóliát ragasztanak az ablak belső felére, megnöveli az üvegfelület ellenálló képességét, így az ablak ellenáll nyomásnak, ütésnek és becsapódásnak, kívülről nem lehet elvágni, azaz megvéd a betöréstől. A ragadós fólia a törés után összetartja az üvegcserepeket, így nincsenek szétszóródó szilánkok, és a betörő kintmarad.

MIT TUD A VAGYONVÉDELMI SZÚNYOGHÁLÓ?
A nyári időszakban szeretnénk nyitott ablaknál aludni, és napközben is nyitva hagyni, ám ha nincs ablakrács, otthonunk könnyen a besurranó tolvajok célpontjává válik. Erre megoldás a különleges szúnyogháló, amelynek szálai közé fémszálakat fűztek, így bár önmagában nem nyújt védelmet, ám a fémszálak átvágása jelzést küld a riasztórendszernek, és megszólal a sziréna.

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop