Elindult a Várépítő pályázat 2022

Média Építészeti Díj 2018
Elindult a Mapei Krónika Podcast
Változó hangulathoz változó világítás?

Idén 19 vállalat és szervezet csatlakozott a Várépítő pályázat felajánlói közé, amely nettó 15,2 millió forint értékű építőanyagot, valamint 1,5 millió forint készpénzt, és számokban nehezen kifejezhető – önkéntes munkában felajánlott – szolgáltatást jelenet. A gyermekintézmények és műemlékek üzemeltetői/fenntartói idén május 9-ig tölthetik fel építőanyag-igényléseiket a pályázat online felületére.

A felajánlott építőanyagok listáján idén is sokszínű a választék. Tetőfelújítás kategóriában még több tetőcserépre lehet pályázni, mint eddig, így 2022 valóban a tetőépítések éve lehet. Természetesen a tavalyi évekből ismert lapostető szigetelés, beton tetőcserép, alumínium ereszcsatorna, tetőbevilágító rendszer, tetőtéri ablakok, kéményrendszerek, illetve tető- és homlokzati hőszigetelő anyagok mind ugyanúgy elnyerhetők. A belső és külső felújításokhoz is számos hasznos anyag áll rendelkezésre, például csemperagasztó, fugázó és glett anyagok, homlokzatképzéshez alkalmazható vakolatok, illetve hideg- és melegburkolati anyagok egyaránt. Az elmúlt évek újdonságai az építkezést segítő zsaluzatok, vízszigetelés és a zajvédő falak, valamint a pályázható kéregfal- és kéregfödém elemek. Az idei év másik újdonsága a pályázható szaniterek választéka.
A termékfelajánlások mellett évről-évre egyre több cég kínál pályázatunkon kivitelezésre fordítható készpénzt, amelynek összértéke idén 1,5 millió forint, továbbá, a hagyományokat követve, idén is lesznek olyan nyertesek, akinek a tetőfelújításban az ÉMSZ és a TEGY szakemberi, társadalmi munkában nyújtanak majd segítséget.

A Build-Communication 2010 óta Várépítő pályázat néven üzemelteti az építőipar legrégebbi és jelenleg egyetlen olyan összefogását, ahol felújításra szoruló gyermekintézmények és műemlékek juthatnak segítséghez. A pályázat lassan két évtizede – 2010 előtt más néven – gyűjti az építőipari cégek felajánlásait, és juttatja el azokat a rászoruló intézményekhez.

A Várépítő pályázat bíráló bizottságának tagjai, akik közül többen több mint egy évtizede döntenek a felajánlások sorsáról:

 • Vadász György, Széchenyi-, Kossuth-, Ybl Miklós- és Steindl-díjas építész, a bíráló bizottság elnöke;
 • Beleznay Éva, okleves várostervező és építészmérnök, magán praxisa mellett jelenleg a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (HuGBC) vezető fenntarthatósági tanácsadója, környezettudatos építéssel foglalkozik;
 • Nagy-Kálózy Eszter, Jászai Mari-díjas és Amfiteátrum-díjas színművész;
 • Tóth Balázs, építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szakértője.

Az idei felajánlások listája:

Tetőfelújítás

 • 1 500 000 + áfa értékű Bramac Reviva Merito Plus beton tetőfedő anyag, illetve idomcserép, amelyre gyermekintézmények és műemlékek is egyaránt pályázhatnak.
 • 750 000 Ft + áfa értékű Villas lapostető szigetelés (bitumenes lemez), melyre gyermekintézmények és műemléki pályázók is pályázhatnak.
 • 2 000 000 Ft + áfa értékű Terrán beton tetőcserép.
 • 500 000 Ft + áfa értékű Prefa alumínium ereszcsatorna 50-50%-ban gyermekintézményi és műemléki pályázóknak.
 • 2 000 000 Ft + áfa értékű Colt tetőbevilágító, amelyre elsősorban gyermekintézmények pályázhatnak.
 • 2 000 000 Ft + áfa értékű Leier kéményrendszer, tetőcserép, kéregfal és kéregfödém, valamint zajvédő fal, térburkolat, amelyre gyermekintézmények pályázhatnak.
 • 500 000 Ft + áfa értékű Roto tetőtéri ablak, amelyre gyermekintézmények pályázhatnak.
 • 500 000 Ft + áfa értékű Fakro tetőtéri ablak és beépítéshez szükséges összes kiegészítő, amelyre gyermekintézmények pályázhatnak.

A Bachl Kft. által felajánlott hőszigetelő termékek között található tetőfelújításra is alkalmas hőszigetelés.

Homlokzati felújítás

 • 500 000 Ft + áfa értékű Bachl hőszigetelő anyag, amelyre csak gyermekintézmények pályázhatnak.
 • 1 500 000 Ft + áfa értékű Baumit hőszigetelő anyag, 50-50%-ban gyermekintézményi és műemléki pályázóknak.
 • 1 000 000 Ft +áfa értékű Ravatherm XPS gyerekintézmények számára, felhasználható: padló/épületlábazat/lapostető hőszigetelésére.

Belső felújítás

 • 500 000 Ft + áfa értékű Ceresit csemperagasztó, fugázó és glett, amelyre csak gyermekintézmények pályázhatnak.
 • 1 000 000 Ft + áfa értékű Murexin hideg- és melegburkolati ragasztók 50-50%-ban gyermekintézményi és műemléki pályázóknak.
 • 1 000 000 Ft + áfa értékű Wellis szaniterek, amelyre csak gyermekintézmények pályázhatnak.

Nem pályázható, de elnyerhető további támogatások gyermekintézmények számára, amelyeknek odaítéléséről a zsűri dönt:

Készpénzfelajánlások:
A Homeinfo idén 50 000 Ft felajánlással támogatja a rászorulókat. A Colt Hungária Kft. további felajánlása, hogy a felújítások elvégzésére a pályázóknak 600 000 Ft összegű készpénzt, a MEVA Zsalurendszerek Zrt. pedig 400 000 Ft összegű készpénzt adományoz, hogy a megvalósítás se okozzon anyagi problémát.

Szakmai önkéntes segítségnyújtás, beépítés:
A Fakro Magyarország Kft. pedig a pályázható 2 db tetőablak + beépítéshez szükséges kiegészítők mellé, a terméket elnyerő intézmény számára szakszerű beépítést is biztosít.

Közösségi tetőfelújítás:
Az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) tetőfedő mesterei idén már hatodik alkalommal fogják térítésmentesen felújítani egy nyertes intézmény tetőjét, illetve a Tető Építők Egyesülete (TEGY) szakemberei és önkéntes segítői is térítésmentesen fogják vállalni egy nyertes intézmény tetőjének felújítását/teljes cseréjét.

Jövőkuckó támogatás:
Az iBuild építési projekt- és cégadatbázis, a Proidea építési termékadatbázis és hírszolgáltatás munkatársai egy nyertes gyerekintézmények idén is felajánlják a Jövőkuckó támogatását. A Jövőkuckó 500 000 Ft készpénzzel járul hozzá kiválasztott nyertes építési, felújítási munkáihoz.

A megítélt támogatást a nyertesek június közepétől vehetik át, így akár az őszi iskolakezdésre a felújítások el is készülhetnek.

www.varepitopalyazat.hu

 

 

Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
  0
  Az Ön Kosara
  Your cart is emptyReturn to Shop