Konyhatervezési trendek, ötletek 2022-ben

Alapos okai vannak annak, hogy 10-15 évente szeretnénk új, modern konyhát, hiszen ezek a helyiségek folyamatosan átalakulnak. Változhat az egyszemélyes felhasználóság, a feladat- és tárolási funkció, és hogy otthonunkban gyakran ez az egyik első hely, ahol a vendégek összegyűlnek, így a legaktívabb és legfontosabb családi terület.

A trendek lassan, de folyamatosan változnak, ami azt jelenti, hogy egy 2006-ban újonnan tervezett és épített konyha egészen más érzést kelt, mint egy 2022-ben készült. Lássuk hát az új konyhatervezési irányzatokat, hogy ennek megfelelően tudjunk választani, ha ilyen tervek előtt állunk..

A kényelmes, modern konyha
A családok többségében a modern konyha válik az otthon fókuszpontjává, és jó tértervezéssel növelhető a társadalmi interakció lehetősége is, vagyis hogy családtagok, vendégek kommunikációs céllal egymással közvetlenül, szemtől szembeni kapcsolatba lépjenek. Az irányvonal egyértelműen a rugalmasabb terek kialakítása felé mutat, több együtt töltött idő lehetőségét kínálva a konyhai feladatokra. Ezt szolgálja, hogy például a különböző készülékeket és a tárolókat ne az amúgy is zsúfolt területekre összpontosítsuk, érdemes megfontolni, hogy hol helyezhetők el a konyhán kívül, de persze a megfelelő méretű pult nélkülözhetetlen az ételkészítéshez stb. Éppen e célt szolgálják a nagy visszatérők, azaz a beépített konyhai padsorok, amelyek a hosszabb beszélgetésekhez nyújtanak kényelmes helyet, ráadásul alsó részük praktikus, rejtett tárolót kínál.

Dobjuk fel élénk színekkel!
Az évekig tartó teljesen fehér konyhák már a múlté. A mai lakásokban hangsúlyos színeket alkalmaznak a készülékeken, munkalapokon és csempéken, amelyek melegebb, de mégis semleges árnyalatúak. Jelenleg a szabványos nem fehér opciók általában szürke, kék vagy krém tónusúak, de a természetes fa még mindig divatos. A fekete szekrények erős stílusként jelennek meg, különösen, ha világosabb munkalapokkal és háttérfelületekkel dolgozunk. A Mid-century modern konyha a kontrasztról szólt: nyugodtan próbáljuk ki a klasszikus fekete-fehéret, vagy megfontolandó a fekete vagy sötétkék szekrény bronz lámpatestekkel és a fehér kvarc munkalappal. Ha elővigyázatosabbak szeretnénk lenni, csak olyan helyeken használjunk színt, amit idővel könnyen megváltoztathatunk.
Megváltozott a konyhai eszközök, csaptelepek korábban egyeduralkodó fémesen csillogó, rozsdamentes felülete. Könnyedén magasabb szintre emelhetjük konyhánk stílusát egyszerre funkcionális és divatos fekete csaptelepekkel, konyhai gépekkel.

Világítás, fenntarthatóság, beépített készülékek
A modern konyhában jól mutatnak a visszafogott, feltűnésmentes fényforrások. Kreatív megoldásként az alapvilágítás mellett a konyhapultba, felső szekrény aljába építhetjük be a közvetett világítást, ilyenkor például a felső szekrény fénycsíkjaitól vetül a fény a mennyezetre, de ugyanígy fénycsíkokat kaphatnak a szekrények lábazatai is. Így nincs olyan érzésünk, mintha főzés közben egy konferenciateremben lennénk.
A belsőépítészet nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, ami gyakran szó szerint életre kelti a helyiségeket. Vigyünk a falak közé sok növényt, virágokat, akár kézzel festett egyedi mintákkal, de megfontolandó a kert konyhába „építése” is, ha van rá hely. A szobanövényeket vagy egy fűszernövénykertet oda tegyük, ahol a legnagyobb valószínűséggel használjuk.

Fontos szerep jut a beépített készülékeknek is a modern konyhában. Terjedőben van az a törekvés, hogy a konyha ne tűnjön annyira konyhának, teret nyernek benne a szobai bútorokból álló elemek.
A nyitott felső polcok eltűnőben, a mai trendek szerint a mikrohullámú sütőt, mosogatógépet vagy mosógépet modern konyhaszekrénybe zárjuk, ezzel is elősegítve azt a trendet, ami a nappali és a konyha összeolvadását célozza. Ha a konyha alapterülete lehetővé teszi, nagyon hasznos a konyhasziget, akár kettő is, egyiken a főzéshez készülhetünk, a másik alkalmas lehet az étkezésre is.

Követve az új trendeket, formákat, színeket, eszközöket, évekig naprakész lesz új konyhánk, ám elsőként az a legfontosabb, hogy alaposan gondoljuk végig az összes konyhai funkciót.

A kép forrása: pixabay.com.


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop