Eklektika – művészi káosz vagy időtlen stílus?

Ellentétek vonzásában, avagy kalandozások az utóbbi évek szélsőséges lakberendezési trendjei között. Az otthonunkat illetően is érdemes figyelembe venni az aranyszabályt, amelyet a menyasszonyoknak tanácsolnak a nagy napon: legyen valami régi, valami új… Nézzük, hogyan lehet ezt az egyensúlyt megvalósítani az aktuális lakástrendek útvesztőjében!

A minimalizmus alkonya

Letisztult vonalak, monokróm színek, fényes terek, átláthatóság. Megannyi kacatmentes nappalit, érintetlen konyhát és harmonikusan berendezett hálószobát láthattunk az utóbbi években a lakberendezési magazinok oldalain. De vajon mennyire életszerűek ezek a steril terek? Szakértők szerint a minimalizmus térnyerésének fő oka a túlfogyasztás környezetünkre gyakorolt hatása, valamint a pandémia okozta gazdasági recesszió együttesének is betudható. Az egyszerűségre való törekvés és a kevesebb több elve eredményezte az olykor szélsőséges formában is megjelenő minimalizmust a lakberendezésben. Az extrémitások rendszerint végleteket szülnek. Ha a minimalista enteriőrnek nem is áldozott le végleg, az ellenpólusa mindenképp megjelent: megérkezett a maximalizmus, a színeket és formákat halmozó irányzat.

A másik véglet

Egy másik példa a shabby-chic, amely a letisztult minimalizmus abszolút ellentéte. Az irányzat a 19. század romantikus stílusú bútorait és berendezését emeli középpontba, amelyek az első és második világháború, gazdasági válság látható nyomait viselik magukon. Nem törekszik a felújításukra, inkább meghagyja ütött-kopott formában, ezáltal nosztalgiával emlékezve egy letűnt kor ragyogására, amely a repedéseken is átszüremlik. A kilencvenes években kezdett egyre nagyobb népszerűségnek örvendeni, jellemzője a régi tárgyak újrahasznosítása, akár felújítás nélkül is. A shabby-chic esztétikája szerint azok a nyomok, amelyeket az idő vasfoga hagy a lakberendezési tárgyakon, csak patinásabbá és egyedibbé teszi azokat. Az eredeti shabby-chic jellemzői a csiszolatlan felületek, csupasz falak vagy omladozó vakolat, karcolásokkal teli, kopott, robosztus bútorok.

favi.hu

Eklektika, az eredetiség szinonimája

Minden, ami ma trendinek mondható, holnap már idejétmúlt lehet. Az eklektikus dizájn talán a legkortalanabb az összes lakberendezési irányzat közül. A különböző dizájnelemeket kombinálja az egyes korszakokból és stílusokból, ilyen módon a stílusok keverése időtlen és személyre szabott otthont eredményez, amely nem kötődik egyetlen lakberendezési irányzathoz sem. Lehetőséget ad továbbá az önkifejezésre és a kreativitásra, mert nincsen különösebb szabály arra, hogy milyen dizájn elemeket kombinálhatunk egymással. Ez a szabad mozgástér azt is lehetővé teszi, hogy egy-egy lakberendezési tárgy az eredeti rendeltetésétől különböző célt szolgáljon az otthonunkban: például készülhet régi satupadból ebédlőasztal vagy régi borosüvegből lámpabúra. A hangsúly a minőségi anyagokon van, amelyek több generációt hivatottak kiszolgálni.

favi.hu

Hol van az egyensúly?

Az általános tévhitekkel ellentétben az eklektika nem egyenlő a művészi káosszal. Ezt a stílusirányzatot követve könnyedén eshetünk abba a hibába, hogy otthonunk padlás-szerűvé válik, a temérdek bútortól és dekor elemtől a terek pedig zsúfolttá és fullasztóvá válnak. Leföldelhetjük és könnyebben integrálhatjuk eklektika iránti vonzalmunkat, ha megpróbálunk azonos színpalettából, lehetőleg komplementer színekkel dolgozni, amelyek azonos tónusúak. A mintákat bátran keverhetjük, csupán arra ügyeljünk, hogy színben és tónusban passzoljanak egymáshoz. Az eklektikus otthonok nagyszerűsége abban rejlik, hogy a nagyapánk kedvenc százéves karosszéke és a vadonatúj kanapénk is nagyon jól megfér egymás mellett.

Bútorvadászat a bolhapiacon

Ha igazán eredetivé szeretnénk varázsolni otthonunkat, induljunk kincsvadászatra! A legközelebbi bolhapiacon garantáltan egyedi darabokra bukkanhatunk. Természetesen az sem utolsó szempont, hogy a környezetünket is megkíméljük, ha másodkézből veszünk meg egy-egy darabot.
Igaz, hogy a lakberendezés egyik legfenntarthatóbb módja az újrahasznosítás, valamint a használt bútorok beszerzése otthonunkba. Érdemes azonban körültekintően választani: az évtizedek nem csak elegáns patinát kölcsönöznek a bútoroknak, hanem sajnos élősködőket is. A szőnyegek és kárpitok lakói a poratkák, amelyek kifejezetten rossz hatással vannak az egészségünkre, például elősegítik az asztma kialakulását. Higiéniai okokból ezért érdemes az ülőgarnitúrát, ágymatracot, szőnyeget újonnan beszerezni a lakásba, ezáltal óvva magunk és családunk egészségét.

Képek forrása: favi.hu


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop