Egy igazi “wow” élmény

Budapest talán egyik legjobb adottságú, modern lakásába lépve Petyerák Katalin lakberendezőt azonnal lenyűgözték az elegáns, tágas terek. Legtöbb munkájával ellentétben itt a térszervezés zseniálisnak mondható.

Érdekes szembesülni azzal, hogy a nem is olyan régen, a 2000-es években épült trendi lakás a dizájn terén már nem annyira vonzó. Sokan emlékeznek még a 2000-es években megjelent cseresznyefavörös divatjára, ekkor nyílt meg a piaca a méregdrága trópusi egzóta fafajoknak és persze mellette a gazdaságosabb, cseresznyére pácolt borovi és luc nyílászáróknak. Nos, utóbbiak mára lélektani határt képeznek a lakberendezés lehetőségei között.

Amíg ez a vörösesbarna szín csak a bútorokat, gardróbfrontokat érintette, addig nem okozott maradandó nyomot, de amikor a külső és belső nyílászárókat is meghódította, vagy csak ezzel harmonizáló színekben lehet gondolkodni, vagy csak magas költségek mellett lehet a domináns terrakotta féleségektől megszabadulni. Ebben az ingatlanban a beltéri ajtók kőrisfaszínűek, a külsők pedig vöröses árnyalatra pácolt fenyőből készültek, így ezeket adottságként kellett kezelni, és valami olyat kitalálni, amivel e színeket harmonikusan be lehet építeni az összképbe.

A lakás új alapszínei a fehér, a fekete és a szürkék lettek, amelyhez markáns stílusszínként a kék különböző árnyalatait választottam. Ez az ellenpontozás hozta meg azt az izgalmas harmóniát, amely minden lakóhelyiségen végigvonul. Szerencsére a tulajdonos számára kedves festmények is éppen beleillettek a képbe, végül a lakberendezés utolsó lépéseként a díszpárnákat úgy választottam ki, hogy azzal visszaköszönjön az ablakok színe. Az ablakok üveg felületére praktikus pliszérolók kerültek, mert gyakorlatilag az árnyékolás minden funkcióját betöltik, és ha erre nincs szükség, akár az ablak teljes felületét szabadon hagyva fel lehet húzni őket. A fürdőkben a tiszta fehér szín világot 3Ds csempékkel és falfülkékkel igyekeztem változatosabbá tenni. Ugyanerre a tisztaságra törekedtem az U alakú konyhában is, ahol szintén egy 3D-s természetes kőhatású csempe került a falra.

Ebben a lakásban a sok álmennyezetbe rejtett világítótesttel annyi fényt értünk el, hogy az általános világítás megoldottá vált. A függesztékek és a helyi világítások esetében így lehetőség nyílt arra, hogy az esztétikai funkciókra és a dizájnra koncentráljunk, a lebegő álmennyezetek alá pedig rejtett LED világítás került. Ezzel a megoldással sikerült fokozni a fények által nyújtott különböző hangulatok lehetőségét.

Hiszem, hogy a bennünket körbevevő környezet harmóniája energetizálja, segíti a benne lévők jobb közérzetét. Egy lakás funkcióit és látványelemeit úgy kell megkomponálni, hogy az kisebb változtatásokkal hosszú távon is ki tudják szolgálni a benne élőket.
Petyerák Katalin
lakberendező

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop