Huszáros nap a Skanzenben

Ez évben is ünnepi programmal várja látogatóit a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum március 15-én. Huszártábor, lovas díszbemutatók és verbuválás színesíti a programot az 1848-as forradalom ünnepén.

A Hagyaték Lovas Egyesület huszárai népesítik be a múzeum területét ezen a napon, akik ügyességi játékokkal, bemutatókkal, huszárkiképzéssel hozzák közel a huszárok mindennapjait, és mutatják be katonai képességeit, viseletét, fegyvereit.

Az érdeklődő „kis huszárok” megismerkedhetnek a március 15-i ifjak történetével, próbára tehetik tudásukat a kiképző iskolában és zenés-táncos verbuválás során felcsaphatnak katonának. Nem maradhatnak el a kézműves foglalkozások sem, ahol elkészíthetik a látogatók a 48-as viseletek elengedhetetlen kellékeit. A huszárcsákó, fakard, kokárda mellett nemzeti színű karkötők, kitűzők és párták is születhetnek ezen a napon. Megkóstolhatják az erdélyi konyha népszerű eledelét, a puliszkát, de terítékre kerül Petőfi Sándor egyik kedvenc eledele, a töpörtyűs pogácsa is.

Az Erdély épületegyüttesben az 1848-49-es szabadságharc erdélyi eseményeiről és Petőfi Sándor életének erdélyi helyszíneiről hallhatnak az érdeklődők. Az ünnep alkalmából megkoszorúzzák a Skanzenben az Erdély épületegyüttes ’48-as honvéd emlékművét.

Az ünnep után április 1-től teljes nyitvatartással várja látogatóit a szentendrei Skanzen.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop