Egészséges otthon

Az egészséges otthon a környezet része. A legjobban úgy járunk el, ha otthonunk helyiségei az égtájakhoz igazodva kerülnek elrendezésre. Ez persze leginkább új ház építésekor vagy komolyabb átalakítás során jöhet létre. Ha ebbe már nincs beleszólásunk, akkor a berendezéseket és a fényeket tervezhetjük meg úgy, hogy a leginkább energiahatékonyabbak legyenek. Használjunk fel minél több újrahasznosított alapanyagot és berendezési tárgyat, és szerezzünk be környezettudatos háztartási eszközöket. Tegyünk érte, hogy a Föld erőforrásai a lehető legjobban hasznosulhassanak, és gondolkodásunkban a pazarlás helyett az értékmentés lépjen az első helyre!

Naturalii – Farrow&Ball

Egészséges lakástextilek

Amikor a lakástextilek kiválasztása előtt állunk, többféle szempontot mérlegelhetünk. Legyen az alapanyaga természetes, azaz pamut, len vagy gyapjú? Vagy a festék, amivel megfestették, az legyen minél inkább öko? Esetleg legyen hőszigetelő, hogy a házunk hőháztartásában töltsön be fontos szerepet? Akár hangszigetelő is legyen, hogy az idegeink jobban bírják a strapát? Végül mindegy mit választunk, a lényeg, hogy nekünk és a számunkra fontos környezettudatossági szempontoknak megfeleljenek.

Billerbeck

Palatinus Fürdőszobaszalon

Öko felületkezelő anyagok

A felületkezelő anyagok esetében nagyon fontos megjegyezni, hogy ha eddig esetleg nem tettük meg, akkor itt az ideje elszakadni az oldószeres, olaj alapú anyagoktól, és áttérni a vizes bázisú, biológiailag lebomlóakra. Ráadásul, ha ezeket a bevonatokat eleve természetes alapanyagú burkolatokra, termékekre visszük fel – mint például fára, téglára, cserépre, kőre –, akkor a kívánt hatás biztosan nem marad el.

Sencor

Okos kütyük

Az egészséges otthon nem feltétlenül jelent egyet a tökéletesen tiszta otthonnal, de persze érdemes törekedni a tisztaságra. Ehhez most már könnyen elérhető padló- és levegőtisztító célszerszámok állnak rendelkezésünkre. A felmosni is tudó robotporszívót talán már sokan ismerik, de a légtisztításra valószínűleg még kevesen ruháznak be. Pedig nincs is vagányabb, mint egy dizájnos hangfalnak kinéző vagy éppen asztalnak álcázott, illetve aprócska mérete miatt konyhapultra tehető készülék.

Ikea

Tiszta levegő

A lakásunkba beépített és használt anyagok jó része benzolt, formaldehidet és egyéb veszélyes vegyületeket tartalmaz. Ez ellen kétféle módon védekezhetünk: elsőként is igyekezzünk nullára csökkenteni az otthonba kerülő ilyen elemek számát, s ha ez nem sikerül, akkor vásároljunk egy, a célnak megfelelő légtisztítót.

Ikea

Mindent az egészségért

Az egészségért olyan dolgokat is tehetünk, amikről eddig azt hittük, hogy egyáltalán nem fontosak. Ha például szeretett kis növényeinket rendszeresen lezuhanyozzuk, és a locsolással egy időben permetezgetjük is, akkor biztosak lehetünk benne, hogy sokkal többet tettünk levegőminőségünk javításáért. Ha emellett palántázni, kertészkedni is elkezdünk – akár egy balkonon, ablakpárkányon vagy konyhapulton –, akkor pedig az ételeink jó minőségéről sem kell lemondani.

Jub

Maradj mozgásban!

Sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy otthon, egyedül sportolnak, ezért edzőterembe járnak, mások sajnos még oda sem. Pedig az egészséges életmódhoz és a stresszmentes élethez feltétlenül szükség van a rendszeres testmozgásra. S ez nem csak azt jelenti, hogy a számítógéptől elmegyünk a mosdóig vagy a háztól az autóig. Fontos, hogy gyerekeinknek is jó példával járjunk elöl, és amikor csak lehet, éljünk aktív életet, és maradjunk mozgásban!

Himalája Sóház

A lazítás fontossága

A mozgás mellett a stressz elűzésének másik nagyszerű módja a relaxálás, a lazítás, vagy ahogy mostanában mondják, a chillezés. Ez lehet egy masszázs, egy szaunázás, egy kádas fürdőzés sok habbal és illóolajokkal, egy kis meditáció vagy éppen olvasás, andalító zene hallgatása. A lényeg, hogy képesek legyünk pihenni, lenyugodni, elfelejteni a rossz dolgokat egy kis időre, és helyette igyekezni csak „nézni ki a fejünkből”, és a szépre és jóra koncentrálni.

Naturalii – Bauwerk

TOP 5 TREND

 • Az egyik legújabb trend a healty életmód tekintetében a főzés himalájai só felhasználásával. Ezeket a sótömböket ugyanis nemcsak arra használhatjuk, hogy ételeink ízletesebbek, egészségesebbek legyenek, és nem csak tálalni tudunk rajtuk, hanem tartósításra is alkalmasak!
 • A víz tisztítása, szűrése is rettenetesen fontos területe az egészségességnek. Ehhez tervezzünk be otthonunkba víztisztító berendezést, csapot, illetve törekedjünk a víztakarékos csapok használatára, illetve a gondos vízhasználatra.
 • A hagyományos klímák helyett érdemes a légtisztítós klíma irányába elmenni, és vagy újonnan betelepíteni őket, vagy a régieket erre cserélni.
 • Az élőfaparketták bár nem olcsók, de a VOC kibocsátásuk nulla is lehet, így érdemes elgondolkodni építkezés vagy átépítés esetén ebben is. Így tehetünk legjobbat a családunkkal, ha melegburkolatról van szó, főleg, ha élőfaparkettánkat ezentúl HEPA szűrős porszívóval porszívózzuk.
 • A természetes tisztítószerek, illatmentes és öko mosószerek, öblítők, a természetes olajak és illóolajak mind-mind az életünk részéve kell váljanak egészségünk és környezetünk védelme érdekében.

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
  0
  Az Ön Kosara
  Your cart is emptyReturn to Shop